Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Co zamiast chleba? Najlepsze zamienniki dla tradycyjnego pieczywa

Co zamiast chleba? Najlepsze zamienniki dla tradycyjnego pieczywa
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Dlaczego warto ograniczyć spożywanie chleba?
  2. Co zamiast chleba? Sprawdź najlepsze propozycje

Nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba? A może szukasz urozmaicenia, ale brak Ci pomysłów? Masz już dość ciągłych kanapek na śniadanie i kolację? Nie wiesz, czym zastąpić chleb w diecie? Wypróbuj nasze propozycje. Pokażemy, jak w łatwy i prosty sposób można zwiększyć różnorodność posiłków.

Czytaj również >> Mąka bezglutenowa – rodzaje, zastosowanie i wartości odżywcze

Dlaczego warto ograniczyć spożywanie chleba?

Spożywanie ciągle tych samych kanapek lub posiłków z pieczywem znacząco zmniejsza różnorodność diety. Warto, by w posiłkach uwzględniać różne rodzaje węglowodanów oraz zbóż. Jednocześnie nadmierne spożycie chleba może wiązać się z nadwyżką kaloryczną. Co z kolei prowadzi do przyrostu masy ciała.

Pieczywo pszenne, owsiane i żytnie zawiera gluten i tym samym jest niewskazane u osób z celiakią lub alergią. Tradycyjne pieczywo powstaje na zaczynie drożdżowym. Z tego względu nie powinny go jeść osoby mające alergie na drożdże lub eliminujące je z diety z innych względów. Czym zastąpić drożdże? W przypadku tych osób zaleca się pieczywo przygotowywane na zakwasie.

Co zamiast chleba? Sprawdź najlepsze propozycje

Chleb pszenny

Alternatywą dla tradycyjnego pieczywa pszennego może być chleb pieczony na zakwasie, pieczywo chrupkie lub chleb pełnoziarnisty. W przypadku bezglutenowych zamienników można zdecydować się na chleb ryżowy lub jagalny, pieczywo gryczane, chleb kukurydziany lub chrupkie pieczywo kukurydziane. Dość nietypowym i intrygującym zamiennikiem będzie chleb bezglutenowy pomidorowy z dodatkiem komosy lub amarantusa.

Poza zamiennikami pieczywa jak najbardziej można sięgać po zboża w innej postaci jak np. różnego rodzaju płatki i mąki, zboża ekspandowane. Oprócz zbóż sprawdzą się ziarna oraz przetwory z kukurydzy, komosy, amarantusa czy nawet ziemniaka.

Czym zastąpić chleb podczas śniadania i kolacji?

Doskonałym zamiennikiem dla chleba i kanapek będą dania na bazie płatków. Mogą to być płatki owsiane, jaglane, żytnie ryżowe lub gryczane. Doskonale nadadzą się do przygotowania owsianek (w tradycyjnej lub w pieczonej wersji), granoli, omletów, placuszków z serka wiejskiego.

Kolejną propozycją będą kanapki z wykorzystaniem pieczywa chrupkiego. Występuje ono w różnych wariantach. Można wybrać żytnie, kukurydziane, graham, gryczane lub mieszane. Doskonale będzie smakowało z kremowym serkiem, warzywami, wędzonym łososiem, hummusem i różnego rodzaju pastami warzywnymi lub jajecznymi. W podobnej kombinacji można podawać również wafle ryżowe. Jak najbardziej można zastąpić nimi tradycyjne pieczywo. Dodatkową ich zaletą jest to, że świetnie smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.

W ramach lekkiego śniadania lub kolacji sprawdzi się także koktajl z warzyw i owoców. Wystarczy połączyć ulubione owoce z selerem, marchewką, pietruszką, szpinakiem lub ogórkiem. Koktajl to bardzo dobry i prosty sposób, by zwiększyć ilość warzyw w codziennej jadłospisie. Aby koktajl był bardziej sycący, można dodać do niego orzechy i/lub płatki owsiane.

Kolejnym pomysłem na pożywny posiłek będą naleśniki. Podane z owocami, twarożkiem i masłem orzechowym doskonale sprawdzą się na weekendowe śniadanie z całą rodziną. W wersji wytrawnej z powodzeniem można zaserwować je na kolację. Aby nadać im chrupkości można po nafaszerowaniu zapiec je z dodatkiem sera. W przypadku braku czasu na przygotowanie ciasta, a następnie smażenie naleśników sprawdzą się placki tortilli lub lawasz.

Czym zastąpić chleb na kolację? Możesz przygotować pieczone warzywa. Mogą być one w formie zapiekanki lub pokrojone w słupki. Aby podkreślić ich smak, posyp je z wierzchu parmezanem. Jakie warzywa wykorzystać? Ziemniaki, cukinię, bakłażana, dynię, marchew, selera, bataty, brukselkę czy paprykę. Aromatu całości doda również cebula oraz ząbki czosnku.

Zamiast pieczonych warzyw można zdecydować się na surowe warzywa pokrojone w słupki i podane z hummusem lub ulubionym dipem. Jako zamiennik chleba dla miłośników sałatek znakomicie sprawdzą się paluchy jaglane. Dodadzą one przyjemnej chrupkości.

Nawet najwięksi miłośnicy tradycyjnego pszennego pieczywa mogą wypróbować wymienione w tekście zamienniki. Warto dbać o odpowiednie urozmaicenie codziennej diety. Posiłki z wykorzystaniem zamienników pszennego pieczywa mogą być równie smaczne i atrakcyjne.