Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zmiksowany zielony groszek to doskonały zamiennik naszych rodzimych ziemniaków. Puree pasuje do wielu potraw. Szczególnie dobrze smakuje z mięsem czy rybami.

Składniki

500 g zielonego groszku
200 ml wody
1 szalotka
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
133 kcal
Tłuszcz
3 g
Węglowodany
14.75 g
Błonnik
8.5 g
Białko
7.65 g
Sól
0.5 g

Opis wykonania

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną szalotkę i podsmaż 2 minuty.

Następnie dodaj groszek i podsmaż kolejne 2 minuty, mieszając.

Dodaj wodę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku i gotuj bez przykrycia ok. 5 minut.

Zawartość patelni zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego na gładkie pure.

Porada

Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!

Bosh Logo
Bosh

Puree z zielonego groszku podaję jako dodatek do obiadu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Super alternatywa dla klasycznego pure. Pięknie się prezentuje na talerzu 👍

Powiązane przepisy