Puree z zielonego groszku
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Zmiksowany zielony groszek to doskonały zamiennik naszych rodzimych ziemniaków. Puree pasuje do wielu potraw. Szczególnie dobrze smakuje z mięsem czy rybami.
Składniki
500 g zielonego groszku
200 ml wody
1 szalotka
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól, pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
133 kcal
Tłuszcz
3 g
Węglowodany
14.75 g
Błonnik
8.5 g
Białko
7.65 g
Sól
0.5 g
Puree z zielonego groszku
Puree z zielonego groszku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną szalotkę i podsmaż 2 minuty.
Następnie dodaj groszek i podsmaż kolejne 2 minuty, mieszając.
Dodaj wodę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku i gotuj bez przykrycia ok. 5 minut.
Zawartość patelni zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego na gładkie pure.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
Puree z zielonego groszku podaję jako dodatek do obiadu.
Komentarze