Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kuchnia rosyjska: charakterystyka i przepisy

Kuchnia rosyjska: charakterystyka i przepisy
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Kuchnia rosyjska – charakterystyka
  2. Najsłynniejsze dania kuchni rosyjskiej
  3. Kuchnia rosyjska – desery
  4. Nietypowe przekąski rosyjskie
  5. Kuchnia rosyjska – ciekawostki

Kuchnia rosyjska to kuchnia kontrastów wynikających z burzliwej historii tego kraju. Kulinarna tradycja Rosji to z jednej strony bogate dziedzictwo kulinarne tamtejszych carów i wielmożnych, zaś z drugiej proste potrawy chłopskie oparte na zupach i kaszach. Kuchnia ta znana jest na całym świecie z rarytasów takich jak dania z drogocennym kawiorem, ale też kryje w sobie wiele ciekawych inspiracji i przepisów, które w prosty sposób przeniesiesz do własnej domowej kuchni. Poznaj najsłynniejsze potrawy kuchni rosyjskiej i odkryj jej sekrety.

Kuchnia rosyjska – charakterystyka

Współczesna kuchnia rosyjska czerpie bardzo dużo z minionych epok, w których to, co znamy obecnie pod pojęciem kuchni rosyjskiej, podzielone było zarówno ze względu na wspomniane wcześniej różnice społeczne, ale też z uwagi na następujące po sobie przeszłe epoki, znacznie różniące się pod kątem kulinarnym.

Najsłynniejsze dania kuchni rosyjskiej

Tradycyjne potrawy kuchni rosyjskiej to w pierwszej kolejności cała gama zup, takich jak szczi, barszcz czy solanka. Powszechnie znane są dania bazujące na różnego rodzaju kaszach i generalnie na produktach zbożowych. Bardzo charakterystyczne są również pierogi pielmieni i mięsa serwowane na zimno, tak samo jak zimne zakąski, od których tradycyjnie zaczynało się posiłek. Jeśli chodzi o napoje, to zdecydowanie najpopularniejszy jest kwas chlebowy, a także kisiel owocowy.

Sprawdź przepis na tradycyjne pierogi ruskie

Pierogi pielmieni – przepis

Kuchnia rosyjska - zdjęcie 1

Domowe pielmieni to cenione na całym świecie pierożki, których ciasto jest w zasadzie takie samo jak w przypadku naszych polskich pierogów, jednak znacząco różnią się sposobem przyrządzania farszu. Nadziewa się je surowym mięsem z dużą ilością zieleniny, a cały farsz jest dodatkowo wzbogacany zimnym masłem, a nawet esencjonalnym bulionem. To wszystko ma za zadanie w trakcie gotowania pierożków wytworzyć w ich wnętrzu dużą ilość płynnego wywaru, który po ugryzieniu pieroga rozlewa się w naszych ustach i wypełnia je wyrazistymi mięsno-ziołowymi smakami. Do przygotowania ciasta do pielmieni doskonale nada się robot kuchenny marki Bosch. Wyglądem i smakiem są nieco zbliżone do naszych uszek wigilijnych.

Zupa szczi – przepis

Jest to sztandarowe danie kuchni rosyjskiej. Zupa ta najczęściej podawana jest z kaszą gryczaną z dodatkiem warzyw lub grzybów. Jej głównym składnikiem jest kapusta kiszona lub słodka.           

Aby przygotować taką zupę, podsmaż rozdrobnioną kapustę w dużym garnku na kilku łyżkach masła, a następnie podlej bulionem i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut, od czasu mieszając.

W międzyczasie pokrój w kostkę marchew, pietruszkę i cebulę, a potem podsmaż przez kilka minut na maśle. Dodaj 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, wymieszaj i smaż przez kolejne kilka minut.

Zawartość patelni połącz z gotującą się kapustą i w razie potrzeby dodaj bulion lub wodę, aby wyregulować konsystencję zupy. Podawaj z odrobiną kwaśnej śmietany i natką pietruszki.

Boeuf Stroganow – przepis

Kuchnia rosyjska - zdjęcie 2

Strogonow na bazie polędwicy wołowej to kolejne z tradycyjnych rosyjskich dań. Jest dość proste w przygotowaniu. Wystarczy, że zaczniesz od zeszklenia na oleju pokrojonej w piórka cebuli, do której w następnie dodasz pokrojone w plasterki pieczarki. Polędwicę wołową oczyść z błonek i tłustych części, a następnie pokrój na cienkie paski i obsmaż w osobnym naczyniu.

Następnie całość połącz w jednym dużym garnku i zalej gorącym bulionem drobiowym. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj zupę na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Strogonow często zagęszcza się przed podaniem odrobiną mąki. Opcjonalnie pod koniec gotowania możesz dodać do zupy pokrojone w kostkę ogórki kiszone.

Dokładna lista składników:

  • polędwica wołowa – 0,5 kg

  • pieczarki – 300 g

  • cebula – 2 sztuki duże

  • bulion drobiowy lub rosół – około 500 ml

  • przecier pomidorowy do smaku

  • sól i pieprz do smaku

Kuchnia rosyjska – desery

Kuchnia rosyjska jest bogata w desery, takie jak torty czy lody. Historycznie znana jest z wyjątkowych kisielów, przyrządzanych na bazie mąki ziemniaczanej lub owsianej.

We współczesnej kuchni rosyjskiej królują czekoladki, owocowe konfitury i ciasteczka serwowane z gorącą herbatą. Znane są tzw. pierniki tulskie, chrust i cieniutkie naleśniki nazywane blińczykami. Uważa się jednak, że obecnie najpopularniejszym deserem kuchni rosyjskiej jest szarlotka, czyli ciasto uwielbiane nie tylko w Rosji czy Polsce, ale tak naprawdę na całym świecie. Nie sposób nie wspomnieć także o innych ciastach, jak makowce, miodowniki, napoleonki czy serniki.

Nietypowe przekąski rosyjskie

Rosyjskie jedzenie często jest tanie, sycące i treściwe. W kuchni tej funkcjonuje wiele szybkich i prostych przekąsek, zwanych lokalnie zakąskami. Występują w postaci zimnej i ciepłej. Ich celem najczęściej jest pobudzenie apetytu przed zaserwowaniem głównych dań.

Popularne zakąski to między innymi:

  • wędzone ryby, np. śledzie czy węgorze,

  • krewetki i inne owoce morza,

  • kawior z bakłażana,

  • sałatki z gotowanych warzyw,

  • marynowana kapusta z dodatkami (np. buraczkami),

  • śledzie pod pierzynką,

  • kawior,

  • czeburki (pierogi smażone w głębokim tłuszczu),

  • kiszone warzywa i grzyby,

  • kulebiak (z kapustą i grzybami),

  • bliny,

  • zupy.

Kuchnia rosyjska - zdjęcie 3

Kuchnia rosyjska – ciekawostki

Kuchnia rosyjska, jak każda unikalna kuchnia regionalna, kryje w sobie sporo ciekawostek:

  • Pieróg to znajomo brzmiąca nazwa, jednak w praktyce jest tradycyjnym daniem w postaci jednego bardzo dużego pieroga, czyli dużej ilości farszu zawiniętej w kopertę z ciasta i upieczonej w piekarniku. Jest to danie, którym do syta naje się nawet kilka osób.

  • Danie, które w kuchni polskiej występuje pod nazwą pierogi, w kuchni rosyjskiej występuje w praktycznie takiej samej postaci, ale nazywa się wareniki.

  • Według tradycji rosyjskiej wiele posiłków, szczególnie tych przyrządzanych na specjalne okazje, było nierozerwalnie związanych z piciem wódki. Kieliszek wypełniony tym alkoholem należało wypić jednym haustem. To dlatego tak popularne są małe i kompaktowe zakąski, które zarówno poprzedzają jak i wieńczą wypicie wódki.

  • Menu kuchni rosyjskiej bardzo różni się w zależności od pory roku. Ze względu na specyficzne warunki klimatyczne, w wielu regionach menu drastycznie zmieniało się wraz ze zmianą aury. Latem dostępnych jest mnóstwo świeżych owoców i warzyw, zaś zimą do dyspozycji są głównie suszone grzyby, warzywa okopowe i różnego rodzaju mięsa.

Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że kuchnia rosyjska słynie z kawioru, czyli luksusowego produktu spożywczego, a także w drugiej kolejności z tradycji podawania zakąsek. Prawda jest jednak taka, że kuchnia ta ma bardzo bogatą historię i jest niezwykle różnorodna, tak jak różnią się od siebie najodleglejsze zakątki tego największego kraju na świecie. Potrawy te przygotujesz także we własnej kuchni, z pomocą odpowiedniego sprzętu, np. robota kuchennego MUM od Bosch.