Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kuchnia grecka: gyros, tzatiki, musaka i inne dania

Kuchnia grecka: gyros, tzatiki, musaka i inne dania
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Tradycyjna kuchnia grecka
  2. Najpopularniejsze greckie potrawy

Kuchnia grecka zdobyła na świecie bardzo dużą popularność. Nie ma w tym nic dziwnego zważywszy na jej prostotę oraz stosowanie zdrowych składników. Co warto o niej wiedzieć?

Tradycyjna kuchnia grecka

Greckie potrawy są w większości nieskomplikowane, a ich przyrządzenie zajmuje od kilku do kilkunastu minut. Ta kuchnia charakteryzuje się używaniem niewielkiej ilości składników, a najpopularniejszymi wśród nich są: oliwa z oliwek, ryby, wino, czosnek, zioła, ser feta, pomidory, pszenica, liście winorośli i migdały. Przyprawy stanowią kolejny ważny punkt gastronomii z tego kraju – mieszanki śródziemnomorskich ziół i przypraw to podstawa takich dań jak gyros, ryby czy musaka.

Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj artykuł Szczypta wiedzy o przyprawach.

Greckie dania opierają się także na świeżych warzywach i roślinach strączkowych. Spożycie baraniny i produktów tworzonych przy użyciu koziego mleka jest w Grecji zdecydowanie wyższe niż w większości rejonów świata. Do najbardziej znanych potraw zaliczyć można gyros, musakę, sałatkę grecką, baklavę, pitę czy krestosupę.

Najpopularniejsze greckie potrawy

Wyjątkowo cenione w greckiej kuchni są warzywa, czego przykład może stanowić gemista. Są to warzywa (pomidory, papryka, cukinia, bakłażan) faszerowane ryżem i ewentualnie mielonym mięsem. Ważny element tamtejszych kulinariów stanowią też rośliny strączkowe. Mogą one zostać wykorzystane do sporządzenia zupy fakes, czyli soczewicy gotowanej w przecierze pomidorowym i doprawianej na talerzu octem winnym. Kuchnia grecka posiada wiele symboli, a jednym z nich z pewnością jest sałatka grecka. Powstaje przy użyciu sera feta i warzyw: pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, czarnych oliwek, oliwy z pierwszego tłoczenia, zielonej papryki i oregano.

Kuchnia grecka - zdjęcie 1

Gyros – reprezentant kuchni greckiej

Dawniej (co zresztą nadal się zdarza) bywał mylony z kebabem. Tymczasem gyros to oczywiście – być może najsłynniejszy – reprezentant greckiej kuchni, do którego przyrządzenia używa się czosnku, oregano i papryki. Turecki kebab powinien być doprawiony kolendrą, kminem rzymskim i kardamonem.

Sałatka gyros jest coraz częściej spotykana również na polskich stołach, jednak sposobów na przyrządzenie potraw z tym mięsem jest wiele. Gyros z kurczaka to jeden z wariantów przygotowania tego dania, najczęściej jednak używa się w tym celu mięsa wieprzowego, opcjonalnie także baraniny. Przepis na grosa jest bardzo łatwy. Mięso opieka się na rożnie, który się obraca, zaś kawałki samego mięsa są odkrawane przy pomocy elektrycznego noża. W połączeniu z pitą i warzywami można na jego bazie przygotować pełnoprawne danie obiadowe, natomiast po dodaniu do warzyw i wybranych sosów otrzymuję się wspomnianą sałatkę z gyrosa.

Kuchnia grecka - zdjęcie 2

Musaka – pożywny obiad w stylu greckim

Już od stuleci jednogarnkowe dania z warzyw i mięsa były w kuchni greckiej przepisami, po które sięgano bardzo często. Na początku XX wieku popularność zyskały kremowe sosy, w tym beszamel, który zaczęto dodawać na wierzchnią warstwę potrawy. Do przygotowania musaki używa się właśnie beszamelu, a także plastrów bakłażana i ziemniaków oraz mielonego mięsa. Całość należy zapiec w piekarniku, co pozwala na stworzenie bardzo pożywnego dania.

Kuchnia grecka - zdjęcie 3

Jej przyrządzenie nie jest jednak wcale aż tak proste jak się wydaje i dlatego potrzebny jest w tym celu piekarnik najwyższej jakości. My polecamy sprzęty marki Bosch – sprawdzone przez kucharzy Akademii Smaku!

Sos tzatziki – idealny dodatek do dań

Tzatziki to sos, który w Grecji stanowi ulubiony dodatek do grillowanych oraz pieczonych mięs i ziemniaków. Co prawda jest to sos, a nie samodzielna potrawa, jednakowoż stanowi jeden z symboli greckiej gastronomii. Jest to bardzo prosty dodatek na bazie jogurtu. Pamiętaj jednak, że do jego przygotowania warto zaopatrzyć się w odpowiedniej jakości blender.

Sos tzatziki powinien być przyrządzany wyłącznie na bazie prawdziwego greckiego jogurtu. Różnica pomiędzy nim a resztą jogurtów tkwi nie tylko w gęstości, ale też w zupełnie innym sposobie pasteryzacji. Bardzo dużą rolę odgrywają też rzecz jasna odpowiedniej jakości dodatki: świeży ogórek, czosnek, szczypta pieprzu oraz soli, a to wszystko skropione kilkoma kroplami winnego octu.

Kuchnia grecka - zdjęcie 4

Inne słynne, greckie potrawy

Bardzo znanym daniem z pewnością jest pita, czyli rodzaj placków, które wypełnione są farszami w wersji wytrawnej lub na słodko. Deser stanowi również baklava, czyli ciasto filo przełożone orzechami z miodem albo cukrem. Danie to jest zapiekane, krojone w romby, polewane lukrem i posypywane pistacjami przed podaniem.

Daniem głównym często spożywanym na Półwyspie Peloponeskim jest grecki gulasz. Do jego przygotowania potrzebna jest wołowina, czerwone wino, cebula, czosnek, ocet winny, pomidory, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Charakterystycznym dodatkiem do tego dania jest gęsty sos.

Szaszłyki w stylu greckim są bardzo oryginalne, ponieważ posiadają kształt mięsnych kotlecików, nadziewanych na wykałaczki. Przygotowuje się je na grillu i podaje w akompaniamencie sosu tzatziki. Do ich przyrządzenia potrzebne jest mięso wołowo – wieprzowe, cebula, czosnek, jajko oraz przyprawy: najlepiej płatki chili, tymianek, cząber i mielona kolendra.  

Kuchnia grecka jest pełna smaków i aromatów, których z pewnością warto spróbować. Przygotowanie potraw nie jest pracochłonne i można przygotować je jako dodatek do obiadu, na przykład sos tzatziki czy sałatkę grecką – dodadzą lekkości tradycyjnym daniom.