Inspiracje na ciasta bożonarodzeniowe

Na świątecznym stole nie może zabraknąć ciast.

Święta to radosny czas spędzony w rodzinnym gronie. Nic dziwnego, że każda gospodyni chce, by wszystko wyglądało idealnie i nic nie zakłóciło świętowania. Domowe ciasta z pewnością umilą ten okres. Szukasz inspiracji na świąteczne wypieki? Chcesz zaskoczyć gości nietypowymi rozwiązaniami? Wypróbuj nasze pomysły.

Rolady

Na wielu stołach jest to punkt obowiązkowy. Ciasto zawinięte „w dziewiątkę" i wypełnione nadzieniem ma szerokie grono zwolenników. W zależności od regionu przygotowuje się rolady makowe, orzechowe, a nawet jabłkowe. Wersja z jabłkami, cynamonem i rodzynkami w smaku przypomina popularną szalotkę. Korzenne przyprawy podkreślą smak i aromat nadzienia. Aby dodać mu więcej słodyczy można wykorzystać bakalie i miód. Jeśli zwiniesz roladę „w dziewiątkę" zmieści się w niej więcej pysznego nadzienia. Tak przygotowane i udekorowane lukrem rolady będą pięknie prezentowały się na stole.

Piernik

Korzenny zapach przypraw dodawanych do piernika jednoznacznie kojarzy się z zimą i świętami. Oprócz uroczych ciastek można przygotować również puszyste i wilgotne ciasto. W zależności od wersji i przepisów można przygotować ciasto bez dodatków lub przełożyć je marmoladą czy dżemem. Ciekawym pomysłem jest dodanie do ciasta warzyw takich jak dynia czy cukinia. Delikatne warzywa wzbogacą smak ciasta, ale nie zmienią radykalnie jego smaku i nie zdominuje reszty składników. Dzięki temu cześć osób może nie zorientować się, że jedzą ciasto z warzywami.

Sernik

To ciasto jest zawsze dobrym pomysłem. Istnieje tyle jego, że każdy znajdzie coś dla siebie. Podczas świąt najczęściej przygotowywany jest sernik z bakaliami lub z makiem. Jednak masa serowa jest tak wdzięczna, że można z nią eksperymentować na wiele sposobów. Świątecznych gości z pewnością zaskoczy sernik z warstwą z pierniczków w środku. Szczególnie jeśli wybierzesz te nadziewane. Zamiast maku możesz dodać wiórki kokosowe, które nadadzą intensywnego smaku i aromatu. Pamiętaj, aby namoczyć bakalie lub wiórki przed dodaniem ich do masy. Dzięki temu gotowy sernik będzie wilgotny. W przeciwnym razie suszone owoce wyciągną wodę z masy serowej i będzie ona sucha i krucha.

Jesienne owoce

Świąteczne wypieki w głównej mierze wykorzystują bakalie zamiast owoców. Warto jednak zdecydować się na ciasta z dodatkiem świeżych owoców takich jak jabłka czy śliwki. Po upieczeniu będą one delikatne, lekkie i przyjemnie słodkie. Z kolei całe ciasto będzie bardziej wilgotne i zyska orzeźwiającą nutę, co sprawi, że większość gości z chęcią sięgnie po kolejny kawałek. Oprócz szarlotki można zdecydować się na upieczenie krajanki, ciasta jogurtowego lub popularnego ostatnio ciasta z połówkami jabłek. Zarówno jabłka, jak i śliwki będą interesującym dodatkiem do piernika oraz wszelkiego rodzaju keksów. Nie bój się eksperymentować z ezgotycznymi owocami.

Ciasta z orzechami

Kolejnym produktem wykorzystywanym podczas przygotowań świątecznych wypieków i łakoci są orzechy. W połączeniu z miodem doskonale nadają się do keksów, pierników, krajanek oraz ciasteczek. Mielone orzechy można dodać do biszkopta, by nadać mu tekstury. Orzechy zmielone z miodem doskonale sprawdzą się jako nadzienie do rolad i rogalików. Świeżo zmielone orzechy mogą również zastąpić mąkę w wypiekach, co jest niezwykle przydatne w przypadku alergii oraz nietolerancji na gluten.