Świąteczne przepisy: keks
 
        4 porcje
90 min
Łatwe
Składniki
Świąteczne przepisy: keks
Świąteczne przepisy: keks
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dla wielu osób jest to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Jeżeli u Was jeszcze nie gościł, to macie okazję w tym roku nadrobić zaległości.

Opis przygotowania:
- 
	Rozpocznij od przygotowania bakalii – migdały sparz wrzątkiem, a jak przestygną obierz ze skórki i posiekaj. Niezbyt drobno pokrój kandyzowane skórki oraz figi i morele. Wymieszaj całość z 1–2 łyżkami mąki i odstaw na bok. 
- 
	Mąkę przesiej do miski. 
- 
	Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i na chwilę wstaw do lodówki. 
- 
	Sodę wymieszaj z mlekiem. 
- 
	Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. 
- 
	Miksuj na najwyższych obrotach robota kuchennego i dodawaj po jednym żółtku. 
- 
	Następnie stopniowo dodawaj mąkę, ale mikser przełącz na wolniejsze obroty. Miksuj, aż składniki się połączą. 
- 
	Pianę z białek możesz teraz wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą. 
- 
	Na końcu wmieszaj delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. 
- 
	Masę wylej do w keksówki wysmarowanej masłem i leciutko podsypanej mąką. Pamiętaj, że ciasta nie powinno być więcej niż ¾ wysokości formy – w trakcie pieczenia wyraźnie urośnie. 
- 
	Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ok. 60 minut. Tradycyjnie możesz pod koniec pieczenia wykonać test suchego patyczka. 
- 
	Po upieczeniu zostaw ciasto w formie, żeby lekko przestygło, a potem pozostaw je na kratce do całkowitego ostygnięcia. 
- 
	Na koniec keks możesz polać czekoladą lub lukrem i udekorować, żeby jeszcze lepiej prezentował się na świątecznym stole. 

 
                                     
                                     
                             
                             
                 
                 
    -thumb.webp) 
                     
     
     
                     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze