Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Świąteczne przepisy: keks

Opis wykonania

Keks to jeden z najprostszych do przygotowania świątecznych wypieków.

Dla wielu osób jest to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Jeżeli u Was jeszcze nie gościł, to macie okazję w tym roku nadrobić zaległości.

kawałek ciasta na talerzu, stół

Opis przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania bakalii – migdały sparz wrzątkiem, a jak przestygną obierz ze skórki i posiekaj. Niezbyt drobno pokrój kandyzowane skórki oraz figi i morele. Wymieszaj całość z 1–2 łyżkami mąki i odstaw na bok.

  2. Mąkę przesiej do miski.

  3. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i na chwilę wstaw do lodówki.

  4. Sodę wymieszaj z mlekiem.

  5. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.

  6. Miksuj na najwyższych obrotach robota kuchennego i dodawaj po jednym żółtku.

  7. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, ale mikser przełącz na wolniejsze obroty. Miksuj, aż składniki się połączą.

  8. Pianę z białek możesz teraz wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą.

  9. Na końcu wmieszaj delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.

  10. Masę wylej do w keksówki wysmarowanej masłem i leciutko podsypanej mąką. Pamiętaj, że ciasta nie powinno być więcej niż ¾ wysokości formy – w trakcie pieczenia wyraźnie urośnie.

  11. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ok. 60 minut. Tradycyjnie możesz pod koniec pieczenia wykonać test suchego patyczka.

  12. Po upieczeniu zostaw ciasto w formie, żeby lekko przestygło, a potem pozostaw je na kratce do całkowitego ostygnięcia.

  13. Na koniec keks możesz polać czekoladą lub lukrem i udekorować, żeby jeszcze lepiej prezentował się na świątecznym stole.

keks,ciasto, lukier,rodzynki

 

Bosch do kuchni