Świąteczne przepisy: keks
4 porcje
90 min
Łatwe
Składniki
Świąteczne przepisy: keks
Świąteczne przepisy: keks
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dla wielu osób jest to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Jeżeli u Was jeszcze nie gościł, to macie okazję w tym roku nadrobić zaległości.
Opis przygotowania:
-
Rozpocznij od przygotowania bakalii – migdały sparz wrzątkiem, a jak przestygną obierz ze skórki i posiekaj. Niezbyt drobno pokrój kandyzowane skórki oraz figi i morele. Wymieszaj całość z 1–2 łyżkami mąki i odstaw na bok.
-
Mąkę przesiej do miski.
-
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i na chwilę wstaw do lodówki.
-
Sodę wymieszaj z mlekiem.
-
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
-
Miksuj na najwyższych obrotach robota kuchennego i dodawaj po jednym żółtku.
-
Następnie stopniowo dodawaj mąkę, ale mikser przełącz na wolniejsze obroty. Miksuj, aż składniki się połączą.
-
Pianę z białek możesz teraz wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą.
-
Na końcu wmieszaj delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.
-
Masę wylej do w keksówki wysmarowanej masłem i leciutko podsypanej mąką. Pamiętaj, że ciasta nie powinno być więcej niż ¾ wysokości formy – w trakcie pieczenia wyraźnie urośnie.
-
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ok. 60 minut. Tradycyjnie możesz pod koniec pieczenia wykonać test suchego patyczka.
-
Po upieczeniu zostaw ciasto w formie, żeby lekko przestygło, a potem pozostaw je na kratce do całkowitego ostygnięcia.
-
Na koniec keks możesz polać czekoladą lub lukrem i udekorować, żeby jeszcze lepiej prezentował się na świątecznym stole.
Komentarze