


Keks to jeden z najprostszych do przygotowania świątecznych wypieków.
Dla wielu osób jest to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Jeżeli u Was jeszcze nie gościł, to macie okazję w tym roku nadrobić zaległości.
Rozpocznij od przygotowania bakalii – migdały sparz wrzątkiem, a jak przestygną obierz ze skórki i posiekaj. Niezbyt drobno pokrój kandyzowane skórki oraz figi i morele. Wymieszaj całość z 1–2 łyżkami mąki i odstaw na bok.
Mąkę przesiej do miski.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i na chwilę wstaw do lodówki.
Sodę wymieszaj z mlekiem.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
Miksuj na najwyższych obrotach robota kuchennego i dodawaj po jednym żółtku.
Następnie stopniowo dodawaj mąkę, ale mikser przełącz na wolniejsze obroty. Miksuj, aż składniki się połączą.
Pianę z białek możesz teraz wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą.
Na końcu wmieszaj delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.
Masę wylej do w keksówki wysmarowanej masłem i leciutko podsypanej mąką. Pamiętaj, że ciasta nie powinno być więcej niż ¾ wysokości formy – w trakcie pieczenia wyraźnie urośnie.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ok. 60 minut. Tradycyjnie możesz pod koniec pieczenia wykonać test suchego patyczka.
Po upieczeniu zostaw ciasto w formie, żeby lekko przestygło, a potem pozostaw je na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Na koniec keks możesz polać czekoladą lub lukrem i udekorować, żeby jeszcze lepiej prezentował się na świątecznym stole.