Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Keks to jeden z najprostszych do przygotowania świątecznych wypieków.

Składniki

250 g mąki pszennej
180 g cukru
5 jajek
250 g masła
½ szklanki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
300 g bakalii: migdałów, skórki pomarańczowej, suszonych owoców - moreli lub fig

Opis wykonania

Dla wielu osób jest to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Jeżeli u Was jeszcze nie gościł, to macie okazję w tym roku nadrobić zaległości.

Świąteczne przepisy: keks - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania bakalii – migdały sparz wrzątkiem, a jak przestygną obierz ze skórki i posiekaj. Niezbyt drobno pokrój kandyzowane skórki oraz figi i morele. Wymieszaj całość z 1–2 łyżkami mąki i odstaw na bok.

  2. Mąkę przesiej do miski.

  3. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i na chwilę wstaw do lodówki.

  4. Sodę wymieszaj z mlekiem.

  5. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.

  6. Miksuj na najwyższych obrotach robota kuchennego i dodawaj po jednym żółtku.

  7. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, ale mikser przełącz na wolniejsze obroty. Miksuj, aż składniki się połączą.

  8. Pianę z białek możesz teraz wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą.

  9. Na końcu wmieszaj delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.

  10. Masę wylej do w keksówki wysmarowanej masłem i leciutko podsypanej mąką. Pamiętaj, że ciasta nie powinno być więcej niż ¾ wysokości formy – w trakcie pieczenia wyraźnie urośnie.

  11. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ok. 60 minut. Tradycyjnie możesz pod koniec pieczenia wykonać test suchego patyczka.

  12. Po upieczeniu zostaw ciasto w formie, żeby lekko przestygło, a potem pozostaw je na kratce do całkowitego ostygnięcia.

  13. Na koniec keks możesz polać czekoladą lub lukrem i udekorować, żeby jeszcze lepiej prezentował się na świątecznym stole.

Świąteczne przepisy: keks - zdjęcie 2

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych