Piernik świąteczny
6 porcje
70 min
Łatwe
Najlepsze ciasto na święta.
Składniki
70 g mąki ryżowej
50 g mąki kasztanowej
5 białek
2 żółtka
4 łyżki erytrytolu
250 ml mleka migdałowego
3 łyżki masła klarowanego
20 migdałów lub nerkowców
1 łyżka naturalnego kakao
Przyprawa do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wiórki kokosowe (do posypania)
FIT ŚWIĘTA: Piernik
FIT ŚWIĘTA: Piernik
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piernik to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować go w wersji fit.
Opis przygotowania:
- Mąkę ryżową i kasztanową połącz z żółtkiem, erytrytolem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.
- Dodaj posiekane orzechy, masło klarowane i mleko migdałowe. Dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na pianę i połącz z masą na ciasto. Przełóż na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp nieco wiórkami kokosowymi i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni na około 25 minut.
Komentarze