Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Szczypiorek – niepozorny skarb w Twojej kuchni

Szczypiorek – niepozorny skarb w Twojej kuchni
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Szczypiorek – co to jest i z czym to się je?
  2. Właściwości szczypiorku. Kalorie, witaminy, wartości odżywcze
  3. Jak wykorzystać wyjątkowy aromat szczypiorku?
  4. Szczypiorek jako dekoracja
  5. Jak przechowywać szczypiorek?

Szczypiorek to roślina stosowana głównie jako przyprawa, którą warto wprowadzić do swojego menu nie tylko ze względu na charakterystyczny aromat. Poznaj zdrowotne właściwości szczypiorku.

Szczypiorek – co to jest i z czym to się je?

Szczypiorek (czosnek szczypiorek) to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. Do tej samej rodziny zalicza się także cebulę i por. Szczypiorek znany był już w starożytności. W Europie jego uprawa rozpowszechniła się w XVI wieku, a obecnie roślina jest stosowana w Europie, Azji i Ameryce Północnej jako dodatek do potraw. Nadaje się do uprawy zarówno w ogrodzie, jak i na balkonie w skrzynkach. Do hodowli szczypiorku sprawdzą się parapety okien od południowej lub wschodniej strony, ponieważ w ciągu dnia jest tam najwięcej słońca.

Warto wprowadzić to warzywo do codziennego menu ze względu na liczne właściwości i wartości odżywcze oraz charakterystyczny smak i aromat, który podkreśla smak wielu potraw. Szczypiorek jest idealny do śniadań, sałatek, dań obiadowych oraz kolacji.

Właściwości szczypiorku. Kalorie, witaminy, wartości odżywcze

Szczypior to bardzo popularna roślina. Dostępna niemal przez cały rok w każdym sklepie spożywczym. Choć wygląda niepozornie, kryje w sobie całe bogactwo wartości odżywczych. Jest doskonałym źródłem cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych, a ponadto cechuje się niską kalorycznością.

Ile kalorii ma szczypiorek?

Ile kalorii jest w 100 g szczypiorku? Szczypiorek jest produktem niskokalorycznym – 100 g to zaledwie 30 kcal. Szczypior jest spożywany jako dodatek do innych potraw i jemy go w małych ilościach, dlatego warto wiedzieć, że pęczek szczypiorku waży zaledwie 20-30 g, a więc zawiera około 6 kalorii (kcal). Kalorie w szczypiorku pochodzą w 47% z węglowodanów, w 35% z białka i w 18% z tłuszczy.

Szczypiorek - zdjęcie 1

Bogactwo witamin: C, K, A

Szczypiorek jest bogaty w liczne witaminy, takie jak witamina A, witamina C, witamina D, witamina E, witamina K oraz witamina B (B1, B2, B3. B5 i B6). Zawiera również wapń, sód, magnez, potas, bor, molibden, fosfor, jod i żelazo. Zaleca się spożywanie szczypiorku przy nadciśnieniu (delikatnie obniża ciśnienie krwi) oraz chorobach krążenia. Roślina ta zawiera olejki eteryczne oraz związki siarki, które wpływają na przyspieszenie trawienia, zwiększenie wydzielania soku żołądkowego, zapobiegają zaparciom oraz wzmagają apetyt. Obfituje także w allicynę, czyli związek o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Szczypiorek jest bogaty w luteinę, która wpływa ochronnie na narząd wzroku. Jego regularne spożywanie poprawia odporność, pozytywnie wpływa na układ nerwowy oraz wzmacnia kości. Ponadto szczypiorek i inne warzywa z rodziny czosnkowatych wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Wartości odżywcze szczypiorku

Warto znać także wartości odżywcze szczypiorku, na którym nie znajdziemy etykiety.

  • Wartość energetyczna na 100 g – 30 kcal

  • Białko – 3,3 g

  • Tłuszcze – 0,73 g

 

  • nasycone kwasy tłuszczowe – 0,146 g

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 0,095 g

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 0,267 g

 

  • Cholesterol – 0,0 mg

  • Węglowodany – 4,35 g

  • Błonnik – 2,5 g

  • Cukry – 1,9 g

Jak wykorzystać wyjątkowy aromat szczypiorku?

Szczypiorek znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jego listki charakteryzują się ostrym, mocno wyczuwalnym smakiem i aromatem. Idealnie sprawdzi się do śniadań, sałatek, dań obiadowych oraz kolacji. Najlepiej spożywać go na surowo, wtedy zachowuje wszystkie swoje cenne wartości. Posiekany szczypiorek często dodaje się do potraw z jajek: jajecznicy, jajek sadzonych, jajek w koszulce, szakszuki, omletów, past jajecznych, a także do twarożków śniadaniowych, zup, chłodników (szczególnie w sezonie letnim), sałatek, dań z ryb, makaronów i ziemniaków. Szczypiorek jest niezastąpionym dodatkiem do zapiekanek oraz kolorowych kanapek szczególnie w połączeniu z zielonym ogórkiem, sałatą, rzodkiewką i pomidorami.

Szczypiorek jako dekoracja

Szczypiorek - zdjęcie 2

Szczypiorek chętnie wykorzystujemy do wzbogacania smaku wielu potraw, ale także do ich dekorowania. Dekorowanie potraw zieleniną to jeden z najprostszych sposobów, aby uczynić danie nie tylko smacznym, ale i pięknym. Kolorowe przysmaki posypane posiekanym szczypiorkiem od razu wyglądają ciekawie, wiosennie i zdrowo.

Jak przechowywać szczypiorek?

Najlepiej przechowywać go w lodówce, dzięki temu zachowa swoją świeżość, jędrność i wartości odżywcze. Szczypiorek prawidłowo przechowywany nadaje się do jedzenia znacznie dłużej niż trzymany w temperaturze pokojowej. Chłodziarki i zamrażarki Bosch wydłużają ten czas do maksimum, a oprócz tego dbają o zachowanie właściwości szczypiorku i innych warzyw oraz owoców dzięki funkcji VitaFresh.

Roślinę tę można także mrozić – nie traci ani swojego aromatu, ani koloru. Można ją również suszyć, ale to trudniejsze niż mrożenie i zmienia wartości odżywcze oraz sprawia, że w trakcie przetwarzania szczypior traci swój charakterystyczny aromat.

Warto korzystać ze szczypiorku jak najczęściej ze względu na liczne właściwości zdrowotne, ale także wyjątkowy smak, który pozwala nadać każdej potrawie charakteru. Wykorzystaj jego walory i stwórz z jego udziałem pyszne dania.