Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak i ile gotować grzyby? O tym musisz pamiętać

Jak i ile gotować grzyby? O tym musisz pamiętać
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. To, ile czasu gotuje się grzyby, ma znaczenie dla naszego zdrowia oraz smaku
  2. Jak gotować grzyby? Podstawowe zasady
  3. Ile gotujemy grzyby świeże i mrożone?
  4. Ile czasu gotować suszone grzyby?

Grzyby to produkty pełne smaku i aromatu. Doskonale komponują się z wieloma produktami. Znakomicie podkreślają smak mięsnych potraw. Jednak trzeba wiedzieć, jak odpowiednio przygotować grzyby. Obróbka termiczna jest w ich przypadku niezbędna nie tylko ze względów smakowych, ale również i zdrowotnych. Lubisz dania z dodatkiem grzybów, ale nie wiesz, jak je zrobić? Zastanawiasz się, jak i ile czasu gotować grzyby lub kiedy je posolić? Skorzystaj z naszych sprawdzonych wskazówek.

To, ile czasu gotuje się grzyby, ma znaczenie dla naszego zdrowia oraz smaku

Gotowanie grzybów jest konieczne. Niepoddane obróbce termicznej mogą wiązać się z przykrymi dolegliwościami żołądkowymi. Wyjątkiem wśród tej grupy są pieczarki, które bezpiecznie można jeść także na surowo.

Gotowanie grzybów sprawia, że są one delikatniejsze, miększe i aromatyczne oraz łatwiejsze w trawieniu. Temperatura wpływa również na smak grzybów. Zyskują one na intensywności. W przypadku części grzybów (m.in. kurek oraz rydzów) gotowanie umożliwia pozbycie się goryczy.

Zamiast gotowania można zdecydować się również na duszenie, smażenie lub pieczenie.

Warto pamiętać, że gotowanie grzybów umożliwia ich dalsze przerabianie. Z powodzeniem można przygotować z nich przetwory jak marynowane, solone lub podduszonej w tłuszczu grzyby. Poza tradycyjnymi przetworami można zrobić grzyby w pomidorach lub z dodatkiem papryki.

Innym sposobem na przedłużenie trwałości gotowanych grzybów jest ich mrożenie. Należy jednak zwrócić uwagę, by były one dobrze osuszone przed włożeniem do zamrażalnika. Mrożone grzyby dodaje się do gotowania potraw od razu po wyjęciu z zamrażalnika. Nie ma potrzeby dodatkowego ich rozmrażania.

Czytaj również: Czy warto jeść grzyby? Co w sobie kryją?

Jak gotować grzyby? Podstawowe zasady

W pierwszej kolejności należy dokładnie oczyścić grzyby z liści, mchu i pozostałości ziemi. Można do tego wykorzystać pędzelek lub wilgotny ręcznik papierowy. Następnie w razie potrzeby można lekko przepłukać grzyby pod bieżącą wodą. W przypadku delikatnych grzybów (jak np. kurki) odradzane jest długie namaczanie w wodzie czy intensywne mycie. Takie zabiegi mogą uszkodzić oraz pozbawić smaku grzyby.

Przygotowanie i oczyszczone grzyby umieszcza się w zimnej wodzie i dopiero rozpoczyna grzanie. Grzyby gotuje się na małym ogniu. Czas gotowania zależy od ich wielkości i rodzaju. Podgrzybkom wystarczy niecały kwadrans, z kolei gąski będą potrzebowały około 20 minut, a borówki nawet i 40 minut. W trakcie gotowania należy zbierać sitkiem powstająca pianę i szumowiny. Do wody można dodać niewielką ilość soku z cytryny lub octu. Bardzo ważne jest to, że grzyby soli się dopiero pod koniec gotowania.

Czytaj również:  Właściwości odżywcze grzybów

Grzyby

Ile gotujemy grzyby świeże i mrożone?

Czas gotowania grzybów zależy bezpośrednio od ich wielkości oraz twardości. Poszczególne gatunki różnią się między sobą konsystencją. Ile gotować grzyby?

Młode, delikatne i miękkie grzyby jak maślaki i podgrzybki gotuje się od 10 do 15 minut. Boczniaki i koźlaki, które są twardsze, będą potrzebowały około 20–25 minut. Czas gotowania bardzo twardych grzybów będzie zdecydowanie dłuższy. Do tego rodzaju grzybów zalicza się borówki, prawdziwki oraz rydze – te gotuje się nawet 40 minut.

W przypadku mrożonych grzybów należy pamiętać, że już raz były one gotowane. Zatem dodając je podczas gotowania nowego dania, wystarczy, by się rozmroziły i zrobiły się ciepłe.

Ile czasu gotować suszone grzyby?

Zanim przejdziemy do gotowania suszonych grzybów, należy je najpierw namoczyć. Najczęściej wykorzystuje się do tego letnią lub ciepłą wodę. Średni czas moczenia to zazwyczaj 1–2 godzin. W przypadku dużych grzybów suszonych w całości czas moczenia można wydłużyć. Dodatkowo, jeśli w planach mamy wykorzystanie wody po moczeniu grzybów np. do gotowania bigosu, można zostawić je w wodzie na całą noc. Do moczenia grzybów można wykorzystać nie tylko wodę. Można zalać je również mlekiem. Ten sposób sprawdzi się podczas przygotowania świątecznych dań.

Po zakończeniu moczenia grzyby odsącza się i gotuje w nowej wodzie na małym ogniu. W trakcie należy zbierać pianę powstająca na powierzchni wody. Ile gotować suszone grzyby? Ich czas gotowania jest znacznie dłuższy niż świeżych. Może upłynąć nawet 50 minut, zanim będą one miękkie.

Dania na bazie lub z dodatkiem grzybów są pełne smaku i niezwykle aromatyczne. Nic dziwnego, że mają wielu zwolenników. By cieszyć się w pełni ich smakiem, należy pamiętać o kilku prostych zasadach dotyczących ich gotowania. Gotowanie grzybów jest konieczne, by były one zarówno smaczne, jak i bezpieczne dla naszego zdrowia. Dodatkowo gotowanie umożliwia dalsze ich przetworzenie lub zamrożenie. Dzięki temu przez cały rok można cieszyć się smakiem ulubionych grzybów.