Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Suszone grzyby

Suszone grzyby

Dzięki suszeniu grzyby zachowują swój smak i aromat na dłużej. Ich dodatek pozwala w prosty sposób wzbogacić smak wielu dań. Jak suszyć grzyby? Do suszenia nadają się wyłącznie zdrowe...

Czytaj więcej
Suszone grzyby
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Dzięki suszeniu grzyby zachowują swój smak i aromat na dłużej. Ich dodatek pozwala w prosty sposób wzbogacić smak wielu dań.

Jak suszyć grzyby?

Do suszenia nadają się wyłącznie zdrowe i świeże grzyby. Najlepiej suszyć je od razu po zebraniu. Grzyby przed suszeniem należy dokładnie oczyścić. Do tego wystarczy pędzelek oraz wilgotny ręcznik papierowy. Po oczyszczeniu większe grzyby można podzielić na mniejsze kawałki co ułatwi ich suszenie. Grzyby można suszyć na kilka sposobów. Tradycyjnie nabijało się je na nitkę i wieszało nad kuchenką lub przy kaloryferze. Możliwe jest również suszenie w piekarniku w temperaturze około 50 st. Celsjusza. Obecnie dostępne są specjalne suszarki do grzybów co pozwala na precyzyjne ustalenie warunków suszenia.

Co zrobić z suszonych grzybów?

Przed wykorzystaniem grzyby suszone należy namoczyć lub ugotować. W takiej formie sprawdzą się jako dodatek do wywarów, zup, wszelkiego rodzaju farszy do pierogów, naleśników, krokietów, zapiekanek oraz tart. Można nimi nadziewać również mięso. Namoczone suszone grzyby można z powodzeniem wykorzystać również do wytrawnych wypieków np. muffinek, babeczek, drożdżowych zawijasków i pasztecików. Aromat suszonych grzybów wzbogaci smak bigosu, różnego rodzaju gulaszy, pieczeni oraz pasztetów.