


Grillowanie to nie tylko kiełbaska z rusztu, czy karkówka w tłustej marynacie. Można grillować również ryby. Przepisy są różne – sprawdźcie ten na doradę w marynacie z suszonych pomidorów!
Jeżeli chcesz zmienić swoją kuchnię na dobre, grillować pysznie, kolorowo i w wersji fit to najlepszym wyborem zawsze będą ryby. Dorada w marynacie z suszonych pomidorów, natki pietruszki, czosnku i świeżego tymianku to jeden ze smaczniejszych sposobów na rybę z grilla.
Dodatkową zaletą dania jest prostota i szybkość wykonania. Grillowanie ryb nie jest wcale trudniejsze niż przygotowanie w ten sposób innego mięsa.
Ryby wyczyszczone i pozbawione głów umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Zrób kilka nacięć nożem na każdym boku ryby.
Do pojemnika blendera wrzuć suszone pomidory, natkę pietruszki, świeży tymianek, czosnek, skórkę i łyżkę soku z cytryny.
Dodaj oliwę z oliwek i całość zmiksuj na gładką pastę.
Rybę natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw na ok. 15 minut.
Na mocno rozgrzanym i posmarowanym oliwą ruszcie umieść ryby. Grilluj po ok. 5–6 minut z każdej strony.