Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Grillowanie to nie tylko kiełbaska z rusztu, czy karkówka w tłustej marynacie. Można grillować również ryby. Przepisy są różne – sprawdźcie ten na doradę w marynacie z suszonych pomidorów!

Składniki

2 dorady
Suszone pomidory
Czosnek
Natka pietruszki
Skórka i sok z cytryny
Oliwa z oliwek
Kilka gałązek świeżego tymianku
Sól do smaku

Opis wykonania

Jeżeli chcesz zmienić swoją kuchnię na dobre, grillować pysznie, kolorowo i w wersji fit to najlepszym wyborem zawsze będą ryby. Dorada w marynacie z suszonych pomidorów, natki pietruszki, czosnku i świeżego tymianku to jeden ze smaczniejszych sposobów na rybę z grilla.

Dodatkową zaletą dania jest prostota i szybkość wykonania. Grillowanie ryb nie jest wcale trudniejsze niż przygotowanie w ten sposób innego mięsa.

Grillowana dorada w marynacie - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Ryby wyczyszczone i pozbawione głów umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Zrób kilka nacięć nożem na każdym boku ryby.

  2. Do pojemnika blendera wrzuć suszone pomidory, natkę pietruszki, świeży tymianek, czosnek, skórkę i łyżkę soku z cytryny.

  3. Dodaj oliwę z oliwek i całość zmiksuj na gładką pastę.

  4. Rybę natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw na ok. 15 minut.

  5. Na mocno rozgrzanym i posmarowanym oliwą ruszcie umieść ryby. Grilluj po ok. 5–6 minut z każdej strony.

TIP

  • Rybę piecz na mocno rozgrzanym grillu. Wtedy wystarczy jej zaledwie kilka minut z każdej strony.
  • Ryby same w sobie zwykle nie mają bardzo wyraźnego smaku, dlatego są świetnym materiałem dla wszelkiego rodzaju marynat. Wystarczy, że wrzucisz do pojemnika blendera ulubione produkty, zioła i przyprawy.

Grillowana dorada w marynacie - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super przepis. Polecam podawać z batatami