Grillowana dorada w marynacie
2 porcje
25 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Grillowana dorada w marynacie
Grillowana dorada w marynacie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jeżeli chcesz zmienić swoją kuchnię na dobre, grillować pysznie, kolorowo i w wersji fit to najlepszym wyborem zawsze będą ryby. Dorada w marynacie z suszonych pomidorów, natki pietruszki, czosnku i świeżego tymianku to jeden ze smaczniejszych sposobów na rybę z grilla.
Dodatkową zaletą dania jest prostota i szybkość wykonania. Grillowanie ryb nie jest wcale trudniejsze niż przygotowanie w ten sposób innego mięsa.
Opis przygotowania:
-
Ryby wyczyszczone i pozbawione głów umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Zrób kilka nacięć nożem na każdym boku ryby.
-
Do pojemnika blendera wrzuć suszone pomidory, natkę pietruszki, świeży tymianek, czosnek, skórkę i łyżkę soku z cytryny.
-
Dodaj oliwę z oliwek i całość zmiksuj na gładką pastę.
-
Rybę natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw na ok. 15 minut.
-
Na mocno rozgrzanym i posmarowanym oliwą ruszcie umieść ryby. Grilluj po ok. 5–6 minut z każdej strony.
TIP
- Rybę piecz na mocno rozgrzanym grillu. Wtedy wystarczy jej zaledwie kilka minut z każdej strony.
- Ryby same w sobie zwykle nie mają bardzo wyraźnego smaku, dlatego są świetnym materiałem dla wszelkiego rodzaju marynat. Wystarczy, że wrzucisz do pojemnika blendera ulubione produkty, zioła i przyprawy.
Komentarze