Święta z głową

Jak jeść by się nie przejeść?

Wieczerza wigilijna, tradycyjne 12 potraw, świąteczne obiadki, spotkania z rodziną i bliskimi. W pewnym momencie może się wydawać, że święta kręcą się głównie wokół jedzenia. Nadmiar jedzenia może prowadzić do dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jak miło spędzić Święta w rodzinnej atmosferze i nie ma martwić się uczuciem przejedzenia i ciężkości w żołądku? Poznaj kilka prostych, ale skutecznych porad.

Małe porcje

Widząc suto zastawiony stół pokusa, by spróbować wszystkiego jest ogromna. Bardzo ważne jest zdroworozsądkowe podejście. W większości domostw przygotowuje się duże ilości dań, potraw, sałatek, ciast i innych smakołyków. Nie musisz zjeść wszystkiego naraz. W każdy dzień spróbuj czegoś innego. A jeśli nie możesz się oprzeć nakładaj niewielkie, wręcz degustacyjne, porcje. Pozwoli Ci to poznać smak każdego z podanych dań. A jeśli któreś wyjątkowo Ci zasmakuje zjedz je jeszcze później lub na następny dzień. Możesz też poprosić gospodynię o przepis.

Unikaj ciągłego jedzenia

Daj żołądkowi odpocząć. Nieustanne jedzenie różnych potraw lub przekąsek sprawia, że cały układ pokarmowy pracuje na najwyższych obrotach. W efekcie pojawia się ociężałość, znużenie, bóle brzucha i wzdęcia, ponieważ organizm nie nadąża z trawieniem dostarczanych pokarmów. Trzy świąteczne dni wypełnione pysznościami to za dużo i nic dziwnego, że w końcu organizm powie dość. Podczas świętowania spróbuj tak komponować na talerzu smakołyki, by tworzyć coś na kształt posiłku. Pamiętaj o co najmniej 2-godzinnych przerwach. W tym czasie wszystko powinno zostać strawione i układ trawienny będzie mógł zwolnić obroty.

Nie głodź się

Wiele osób przed świętami je jak najmniej, aby później móc spróbować wszystkich smakołyków. To nie jest dobre rozwiązanie. Organizm będzie miał deficyt energetyczny przez co nastawi się na gromadzenie energii. W takim wypadku nadmiar jedzenia w święta „pójdzie w boczki”. Przy małych ilościach jedzenia metabolizm zwalnia, co później może objawić się bólami brzucha i uczuciem ciężkości.

Pij kompot z suszu

Może nie wszystkim smakuje, ale nie bez powodu od pokoleń był elementem obowiązkowym w czasie świąt. Suszone owoce usprawniają i ułatwiają pracę układu pokarmowego. Dlatego warto popijać nim potrawy nie tylko w Wigilię, ale również przez całe święta.

Zioła i przyprawy, które usprawniają trawienie

Do potraw zawierających groch, fasolę lub kapustę warto dodać majeranek, koperek lub kminek. Skutecznie ułatwią i przyspieszą trawienie. Inne zioła o podobnym działaniu to bazylia, cząber, oregano i estragon. Z przypraw ulgę przyniosą również imbir, gałka muszkatołowa oraz kardamon. Nie tylko ułatwiają trawienie, ale pobudzają produkcję soków żołądkowych oraz poprawiają perystaltykę jelit. Przy większych problemach pomogą napary ziołowe z mięty lub szałwii.

Pamiętaj o ruchu

Aktywność fizyczna jest niezwykle ważna. Święta to czas, gdy w większości siedzimy przy stole. Warto od niego wstać i trochę się poruszać. Wystarczy nawet półgodzinny spacer. Jeśli spędzasz święta z dziećmi, to na pewno zachwyci je propozycja wspólnego wyjścia na sanki lub zorganizowania bitwy na śnieżki. Ruch pomoże ustabilizować poziom insuliny we krwi i przyspieszy metabolizm co pozytywnie wpłynie na pracę całego układu pokarmowego.

Święta to czas radości. Pamiętając o kilku prostych zasadach będziesz mógł w pełni cieszyć się spędzonym wspólnie czasem, nie martwiąc się o przykre dolegliwości żołądkowe.