Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Przyprawy i zioła idealne do ryb

Przyprawy i zioła idealne do ryb
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Koperek
  2. Estragon
  3. Majeranek
  4. Rozmaryn
  5. Oregano
  6. Kolendra
  7. Jak szybko posiekać zioła?

Jakie zioła do ryb, jakie przyprawy do ryb

Niezależnie, czy będą świeże, czy suszone wydobędą z dania wszystko, co najlepsze i najsmaczniejsze. Dodatkową zaletą jest mnogość zastosowań. Można dodać je do marynaty lub sosu, nacierać nimi mięso ryby oraz panierować.

Koperek

Nie ma innego zioła równie często wykorzystywanego do przyprawiania ryb. Doskonale sprawdza się zarówno w przypadku delikatnych i chudych ryb jak dorsz czy pstrąg jak i tłustych jak śledź i łosoś. Doskonale współgra z cytryną i pieprzem tworząc uniwersalny zestaw do przyprawiania ryb.

Estragon

Zioło równie uniwersalne jak koperek. W porównaniu z omawianym wyżej ma intensywniejszy i bardziej dominujący smak i aromat. Estragon jest powszechnie stosowany w kuchni francuskiej, gdzie jest dodawany do wszystkich rodzajów ryb oraz do pozostałych owoców morza.

Przeczytaj: Jakie zioła i przyprawy dodawać do potraw?

Majeranek

W Polsce najczęściej stosowany jest do wieprzowiny. Jednak świetnie sprawdza się również podczas doprawiania ryb. Podkreśla nie tylko ich smak ale i wspomaga trawienie. Majerankiem najlepiej doprawiać śledzie, łososia oraz inne tłuste ryby. Doskonale sprawdza się również do raków i małży.

Przyprawy i zioła idealne do ryb  - zdjęcie 1

Rozmaryn

Te niezwykle aromatyczne gałązki nadają rybie musztardowego posmaku. Dla przełamania można połączyć go z cytrusami lub pieprzem cytrynowym. Podobnie jak majeranek najlepiej przyprawiać nim tłuste ryby, a szczególnie węgorza.

Oregano

Znakomicie podkreśla smak delikatnych i chudych ryb. Jest dość intensywny, dlatego nie potrzebuje innych dodatków poza oliwą lub masłem. Wykorzystując w przepisie świeże oregano rozetrzyj je w moździerzu i wymieszaj z niewielką ilością oliwy, która wzmocni jego aromat i natrzyj rybę.

Kolendra

Dodając ją do ryby możesz wykorzystać zarówno liście jak i nasiona. Liście kolendry wystarczy połączyć z cytryną i pieprzem. Taką mieszanką możesz doprawić wszystkie rodzaje ryb. Do tych chudych można dodać jeszcze niewielką ilość masła.

Nasiona kolendry najlepiej sprawdzą się jako dodatek do tłustych ryb, ale z powodzeniem można doprawiać nimi chude ryby przyrządzone po azjatycku. Aby wydobyć pełnię smaku zamkniętą w nasionach należy je rozgnieść ostrzem noża lub utrzeć w moździerzu. Podczas ucierania warto dodać pieprz cytrynowy i czosnek.

Jak szybko posiekać zioła?

Siekanie, krojenie i szatkowanie to męczące i czasochłonne zajęcia. Czy wiesz, że te czynności może wykonać za Ciebie uniwersalny rozdrabiacz do bendera ręcznego marki Bosch? Dzięki niemu możesz cieszyć się smakiem i aromatem ulubionych ziół szybko i bez wysiłku!