Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak stylowo podać przekąski typu finger food?

Jak stylowo podać przekąski typu finger food?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Finger food – co to takiego?
  2. Akcesoria do finger food

Chcesz, by swobodnie sięgali po przystawki bez obaw o pobrudzenie siebie i odzieży lub co gorsza współbiesiadników? Nie wiesz od czego zacząć? Nasz artykuł rozwieje Twoje wątpliwości i zainspiruje do stworzenia wyjątkowej uczty na jeden kęs.

Finger food – co to takiego?

Są to imprezowe zakąski lub przegryzki, które bez problemu można wziąć w palce i zjeść w jednym lub w maksymalnie dwóch kęsach. Ich największą zaletą jest szybkość i łatwość, z jaką można je spożywać bez konieczności przerywania rozmowy, zabawy, a nawet tańca. Finger food najczęściej podawane są na wykałaczkach, szpikulcach, widelczykach lub w kieliszkach, tak aby utrzymać ich kształt i maksymalnie ułatwić zjedzenie. Dzięki temu kontakt z jedzeniem jest ograniczony i zmniejsza się ryzyko poplamienia i ubrudzenia, a ręce cały czas pozostają czyste.

Akcesoria do finger food

Wykałaczki, patyczki i szpikulce

Typowe akcesorium kojarzące się z przekąskami to wykałaczki. Gotowe koreczki można ułożyć na podłużnych talerzykach, w miseczkach lub wbić w połówkę jabłka. Można również zaopatrzyć się w specjalny stojak lub formę, w którą można wbijać wykałaczki, a te wykorzystane wrzucić do specjalnego pojemniczka. Obecnie w sklepach jest dostępny niezwykle szeroki asortyment naczyń i akcesoriów do serwowania, umożliwiających nietypowe i niecodzienne podanie nawet najprostszych przekąsek. Równie popularne są widelczyki i patyczki do pojedynczego nabijania zakąsek. Mogą być wykonane z plastiku, drewna, a nawet stali. Wyjątkowo ładnie prezentują się te z ozdobnym uchwytem, dopasowanym do okazji. Dodatkowo w przypadku wykałaczek i patyczków uchwyt zapobiega bolesnemu ukłuciu, które może przytrafić się roztargnionym lub pochłoniętym rozmową gościom. Coraz większą popularnością cieszą się bambusowe szpikulce. Można je wykorzystać do stworzenia pysznych koreczków i szaszłyków, ale również w celu ustabilizowania warstwowej przekąski np. kanapki.

Łyżeczki, rondelki i kieliszki

Podczas serwowania sałatek, dipów i musów możesz wykorzystać łyżeczki. Doskonale sprawdzą się zwykłe stołowe lub specjalnie zaprojektowane, z wygiętym trzonkiem dla łatwiejszego uchwytu. Przypomina on kształtem ucho od filiżanki. Niezwykle interesującym i estetycznym sposobem podania słodkich przystawek jest umieszczenie ich w kieliszkach. Zarówno tych szklanych, jak i jednorazowych, plastikowych. Szczególnie te ułożone warstwowo przyciągają wzrok głodnych imprezowiczów. Urokliwie wyglądają też łyżeczki wykonane z porcelany. Z tego wyjątkowego materiału wykonywane są również mini rondelki i patelnie, w których również możesz zaprezentować swoje arcydzieła. Miniaturowe naczynia kuchenne mogą być wykonane także ze stali nierdzewnej.

Pierścienie i wykrawacze

Chcesz podczas imprezy podać również warstwowe kanapeczki, niewielkie kawałki ciasta lub potrzebujesz uformować mini wieżę z przygotowanych składników? Wykorzystaj pierścienie do formowania ryżu lub wykrawacze do ciastek. Nadadzą one całości ładnego, regularnego, a co najważniejsze apetycznego kształtu. W sklepach można spotkać, dedykowane specjalnie do kanapek niewielkich rozmiarów, wykrawacze, które dodatkowo zapobiegają rozjechaniu się poszczególnych warstw. W razie potrzeby w chwiejną kanapkę lub wieżyczkę możesz wbić bambusowy szpikulec lub ozdobny patyczek, który oprócz praktycznego zastosowania, dodatkowo ozdobi podaną przekąskę.

Miseczki

Akcesoriami, o których warto wspomnieć, są również miseczki. Nie chodzi jednak o zwykłe miski. Te zaprojektowane z myślą o finger food są najczęściej dzielone lub poziomowe. Nie chodzi tu tylko o możliwość podania kilku przystawek w jednym naczyniu. Część z nich posiada pojemniczek, wydzieloną część lub przegródkę na „śmieci”. Można do niej wrzucić obierki i łupki np. z orzechów lub wykorzystane wykałaczki, patyczki i widelczyki.

Stół z przekąskami na jeden kęs może wyglądać jednocześnie elegancko i zabawnie. Dobierając odpowiednie akcesoria podkreślisz apetyczny wygląd zakąsek, a także dodasz im pazura lub lekkiej nuty humoru, jeśli zdecydujesz się na kolorowe i zwariowane dodatki. Taki stół może być dodatkową atrakcją na imprezie i elementem wystroju nawiązującym tematycznie do stylu imprezy.