Przekąski na Sylwestra: koreczki w 3 wersjach
4 porcje
20 min
Łatwe
Szybkie w przygotowaniu, idealne na sylwestrowe przyjęcie.
Składniki
Wersja nr 1 (kolejność składników od góry):
4 listki natki pietruszki
2 jajka
1 plaster szynki parmeńskiej / szczwarcwaldzkiej lub innej długodojrzewającej
Prostokątny kawałek żółtego sera
Wersja nr 2 (kolejność składników od góry):
Gałązka świeżego koperku lub szczypiorku
Kilka plasterków świeżego ogórka
Plaster wędzonego łososia
Prostokątmy kawałek sera feta lub sera bałkańskiego
Wersja nr 3 (kolejność składników od góry):
Kilka plastrów kiwi
Plaster ananasa (świeżego lub z puszki)
Kilka kulek winogron
Przekąski na Sylwestra: koreczki w 3 wersjach
Przekąski na Sylwestra: koreczki w 3 wersjach
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do wyboru, do koloru. Finger food, czyli szybkie, lekkie przekąski do zjedzenia bez użycia sztućców to od zawsze trend idealny na Sylwestra. Wśród naszych przepisów są tylko takie produkty, które wraz z kaloriami wniosą nieco składników odżywczych – witamin i składników mineralnych, dlatego jedz i częstuj gości na zdrowie!
Opis przygotowania:
- Składniki na koreczki pokrój w kostkę lub plastry i po kolei nadziewaj na krótkie wykałaczki.
TIP DIETETYCZNY
- Jeden koreczek, w zależności od składników, zawiera od kilkunastu do kilkudziesięciu kalorii. Jeśli chcesz zmniejszyć wartość energetyczną koreczków, zamiast serów użyj warzyw (papryka, rzodkiewka, warzywa konserwowe) lub marynowanych grzybów. Natomiast zamiast proponowanej w przepisie szynki wykorzystaj lekką polędwicę drobiową.
Komentarze