Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Mini pizze

Mini pizze
Ilośc porcji

20 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kolorowe mini pizze to świetny sposób na urozmaicenie każdego przyjęcia, a także rewelacyjne przekąska do oglądania emocjonujących meczów. Mini pizze to idealny sposób na trafienie w gusta większej grupy osób.

Składniki

Ciasto do pizzy:
500 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
12 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
2 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
1 puszka pomidorów na sos pomidorowy
1 główka czosnku
300 g sera mozzarella
Wszystkie ulubione dodatki zgodnie z własnymi upodobaniami lub propozycjami z poniższego przepisu

Opis wykonania

1. W dużej misce mąkę przesiej przez sitko i połącz z pozostałymi suchymi składnikami.

minipizze3

2. Następnie dodaj oliwę i wodę, i całość mieszaj przy pomocy łyżki do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać w jedną kulę. Dalej wyrabiaj je już na desce lub stolnicy przy pomocy dłoni. Zagniataj, rozciągaj, formuj kulę i tak na zmianę przez przynajmniej 7-8 minut, do czasu aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Jeżeli będzie zbyt kleiste, możesz dodać odrobinę mąki.

3. Tak przygotowane ciasto podziel na 20 równych części i uformuj z nich kulki. Ułóż z odstępami na desce i przykryj lekko wilgotną ściereczką, aby ciasto na małe pizze spokojnie wyrosło przez 20-30 minut.

4. W międzyczasie piekarnik rozgrzej do temp. 250 stopni dolna i górna grzałka bez termoobiegu.

Mini pizze2

5. Kiedy ciasto wyrasta zabierz się za przygotowanie sosu pomidorowego. Proponuję jego prostą, ale super pyszną wersję, której nie powstydziła by się żadna pizzeria. 1 puszkę krojonych pomidorów odsącz z części rzadkiego soku, dodaj posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę suszonego oregano, sól i pieprz. Całość zamieszaj i gotowe!

6. Każdą wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj delikatnie na cienki placek. Następnie nałóż 1-2 łyżki sosu pomidorowego, wszystkie preferowane dodatki – według wskazówek z następnych punktów, lub dowolnie według własnego uznania. Tak przygotowane pizze upiecz przez ok. 5-6 minut bardzo gorącym piekarniku na jego najniższej półce. Kiedy pizza od spodu zaczyna się rumienić, to znak że jest gotowa.

Minipizze 1

Jakie dodatki do pizzy wybrać?

Pizza margherita: na ciasto z sosem ułóż kilka kawałków mozzarelli, kilka listków świeżej bazylii i skrop całość niewielką ilością oliwy z oliwek.

Pizza z truskawkami i szparagami: na ciasto z sosem pomidorowym najpierw nałóż niewielką ilość mozzarelli, następnie pokrojone w cienkie plastry truskawki i drobno pokrojone zielone szparagi. Po upieczeniu udekoruj taką pizzę świeżymi ziołami i octem balsamicznym.

Pizza wiejska: Na ciasto z sosem pomidorowym nałóż niezbyt dużą ilość sera, następnie plasterki dobrej swojskiej kiełbasy, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę.

Pizza z grzybami: Na ciasto z sosem pomidorowym nałóż mozzarellę, pokrojone w cienkie plastry duże pieczarki portobello i czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Skrop niewielką ilością oliwy, przypraw solą i pieprzem.

Pizza z serem pleśniowym i szparagami: Na ciasto z sosem pomidorowym nałóż dwa-trzy plastry sera pleśniowego i surowe zielone szparagi nasmarowane oliwą z oliwek i lekko posolone.

Pizza cebulowo-czosnkowa: Na ciasto z sosem pomidorowym nałóż sporą ilość pokrojonej w cieniutkie piórka białej cebuli, a także pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Całość przypraw solą i pieprzem, a następnie podlej oliwą z oliwek. Po upieczeniu udekoruj sporą ilością świeżego tymianku, którego smak i aromat świetnie komponuje się z cebulą i czosnkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Fajny sposób na przekąski na imprezę, polecam wypróbować !