Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Mini pizze

Opis wykonania

Kolorowe mini pizze to świetny sposób na urozmaicenie każdego przyjęcia, a także rewelacyjne przekąska do oglądania emocjonujących meczów. Mini pizze to idealny sposób na trafienie w gusta większej grupy osób.

1. W dużej misce mąkę przesiej przez sitko i połącz z pozostałymi suchymi składnikami.

składniki na pizzę woda, mąka, oliwa, drożdże

2. Następnie dodaj oliwę i wodę, i całość mieszaj przy pomocy łyżki do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać w jedną kulę. Dalej wyrabiaj je już na desce lub stolnicy przy pomocy dłoni. Zagniataj, rozciągaj, formuj kulę i tak na zmianę przez przynajmniej 7-8 minut, do czasu aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Jeżeli będzie zbyt kleiste, możesz dodać odrobinę mąki.

3. Tak przygotowane ciasto podziel na 20 równych części i uformuj z nich kulki. Ułóż z odstępami na desce i przykryj lekko wilgotną ściereczką, aby ciasto na małe pizze spokojnie wyrosło przez 20-30 minut.

4. W międzyczasie piekarnik rozgrzej do temp. 250 stopni dolna i górna grzałka bez termoobiegu.

ciasto na pizzę wyrabiane w MUM-ie

5. Kiedy ciasto wyrasta zabierz się za przygotowanie sosu pomidorowego. Proponuję jego prostą, ale super pyszną wersję, której nie powstydziła by się żadna pizzeria. 1 puszkę krojonych pomidorów odsącz z części rzadkiego soku, dodaj posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę suszonego oregano, sól i pieprz. Całość zamieszaj i gotowe!

6. Każdą wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj delikatnie na cienki placek. Następnie nałóż 1-2 łyżki sosu pomidorowego, wszystkie preferowane dodatki – według wskazówek z następnych punktów, lub dowolnie według własnego uznania. Tak przygotowane pizze upiecz przez ok. 5-6 minut bardzo gorącym piekarniku na jego najniższej półce. Kiedy pizza od spodu zaczyna się rumienić, to znak że jest gotowa.

rozwałkowane ciasto na pizzę na blacie

Jakie dodatki do pizzy wybrać?

Pizza margherita: na ciasto z sosem ułóż kilka kawałków mozzarelli, kilka listków świeżej bazylii i skrop całość niewielką ilością oliwy z oliwek.

Pizza z truskawkami i szparagami: na ciasto z sosem pomidorowym najpierw nałóż niewielką ilość mozzarelli, następnie pokrojone w cienkie plastry truskawki i drobno pokrojone zielone szparagi. Po upieczeniu udekoruj taką pizzę świeżymi ziołami i octem balsamicznym.

Pizza wiejska: Na ciasto z sosem pomidorowym nałóż niezbyt dużą ilość sera, następnie plasterki dobrej swojskiej kiełbasy, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę.

Pizza z grzybami: Na ciasto z sosem pomidorowym nałóż mozzarellę, pokrojone w cienkie plastry duże pieczarki portobello i czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Skrop niewielką ilością oliwy, przypraw solą i pieprzem.

Pizza z serem pleśniowym i szparagami: Na ciasto z sosem pomidorowym nałóż dwa-trzy plastry sera pleśniowego i surowe zielone szparagi nasmarowane oliwą z oliwek i lekko posolone.

Pizza cebulowo-czosnkowa: Na ciasto z sosem pomidorowym nałóż sporą ilość pokrojonej w cieniutkie piórka białej cebuli, a także pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Całość przypraw solą i pieprzem, a następnie podlej oliwą z oliwek. Po upieczeniu udekoruj sporą ilością świeżego tymianku, którego smak i aromat świetnie komponuje się z cebulą i czosnkiem.