Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Mini pizze

Mini pizze

Opis wykonania

Średnie
dla 20 osób

Kolorowe mini pizze to świetny sposób na urozmaicenie każdego przyjęcia, a także rewelacyjne przekąska do oglądania emocjonujących meczów.

Mini pizze to idealny sposób na trafienie w gusta większej grupy osób. Dosłownie każda z dwudziestu małych pizzy może być jedyna w swoim rodzaju, a co najlepsze można do skomponowania dodatków zaprosić wszystkich uczestników biesiady, tak by każdy dobrał składniki wedle własnych upodobań. Świetna zabawa gwarantowana!



  1. W dużej misce mąkę przesiej przez sitko i połącz z pozostałymi suchymi składnikami.

  2. Następnie dodaj oliwę i wodę, i całość mieszaj przy pomocy łyżki do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać w jedną kulę. Dalej wyrabiaj je już na desce lub stolnicy przy pomocy dłoni. Zagniataj, rozciągaj, formuj kulę i tak na zmianę przez przynajmniej 7-8 minut, do czasu aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Jeżeli będzie zbyt kleiste, możesz dodać odrobinę mąki.

  3. Tak przygotowane ciasto podziel na 20 równych części i uformuj z nich kulki. Ułóż z odstępami na desce i przykryj lekko wilgotną ściereczką, aby ciasto na małe pizze spokojnie wyrosło przez 20-30 minut.

  4. W międzyczasie piekarnik rozgrzej do temp. 250 st C, dolna i górna grzałka bez termoobiegu.

  5. Kiedy ciasto wyrasta zabierz się za przygotowanie sosu pomidorowego. Proponuję jego prostą, ale super pyszną wersję, której nie powstydziła by się żadna pizzeria. 1 puszkę krojonych pomidorów odsącz z części rzadkiego soku, dodaj posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę suszonego oregano, sól i pieprz. Całość zamieszaj i gotowe!

  6.  Każdą wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj delikatnie na cienki placek. Następnie nałóż 1-2 łyżki sosu pomidorowego, wszystkie preferowane dodatki – według wskazówek z następnych punktów, lub dowolnie według własnego uznania. Tak przygotowane pizze upiecz przez ok. 5-6 minut bardzo gorącym piekarniku na jego najniższej półce. Kiedy pizza od spodu zaczyna się rumienić, to znak że jest gotowa.

  7. Pizza margherita: na ciasto z sosem ułóż kilka kawałków mozzarelli, kilka listków świeżej bazylii i skrop całość niewielką ilością oliwy z oliwek.

  8. Pizza z truskawkami i szparagami: na ciasto z sosem pomidorowym najpierw nałóż niewielką ilość mozzarelli, następnie pokrojone w cienkie plastry truskawki i drobno pokrojone zielone szparagi. Po upieczeniu udekoruj taką pizzę świeżymi ziołami i octem balsamicznym.

  9. Pizza wiejska: Na ciasto z sosem pomidorowym nałóż niezbyt dużą ilość sera, następnie plasterki dobrej swojskiej kiełbasy, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę.

  10. Pizza z grzybami: Na ciasto z sosem pomidorowym nałóż mozzarellę, pokrojone w cienkie plastry duże pieczarki portobello i czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Skrop niewielką ilością oliwy, przypraw solą i pieprzem.

  11. Pizza z serem pleśniowym i szparagami: Na ciasto z sosem pomidorowym nałóż dwa-trzy plastry sera pleśniowego i surowe zielone szparagi nasmarowane oliwą z oliwek i lekko posolone.

  12. Pizza cebulowo-czosnkowa: Na ciasto z sosem pomidorowym nałóż sporą ilość pokrojonej w cieniutkie piórka białej cebuli, a także pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Całość przypraw solą i pieprzem, a następnie podlej oliwą z oliwek. Po upieczeniu udekoruj sporą ilością świeżego tymianku, którego smak i aromat świetnie komponuje się z cebulą i czosnkiem.

TIP



Sekretem udanej pizzy jest odpowiedni balans pomiędzy grubością ciasta i ilością składników. Z jednym i drugim nie warto przesadzać, szczególnie że im cieńsze ciasto, tym bardziej lekkostrawna cała pizza. Jeżeli chodzi o dodatki, to najlepiej w jednej pizzy wykorzystać nie więcej niż 3-4 różne dodatki, a także dodawać jak najmniej sera.


Wasza ocena

Quiz dla mięsożerców

Antrykot to?