Mini pizze
20 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Mini pizze
Mini pizze
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. W dużej misce mąkę przesiej przez sitko i połącz z pozostałymi suchymi składnikami.
2. Następnie dodaj oliwę i wodę, i całość mieszaj przy pomocy łyżki do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać w jedną kulę. Dalej wyrabiaj je już na desce lub stolnicy przy pomocy dłoni. Zagniataj, rozciągaj, formuj kulę i tak na zmianę przez przynajmniej 7-8 minut, do czasu aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Jeżeli będzie zbyt kleiste, możesz dodać odrobinę mąki.
3. Tak przygotowane ciasto podziel na 20 równych części i uformuj z nich kulki. Ułóż z odstępami na desce i przykryj lekko wilgotną ściereczką, aby ciasto na małe pizze spokojnie wyrosło przez 20-30 minut.
4. W międzyczasie piekarnik rozgrzej do temp. 250 stopni dolna i górna grzałka bez termoobiegu.
5. Kiedy ciasto wyrasta zabierz się za przygotowanie sosu pomidorowego. Proponuję jego prostą, ale super pyszną wersję, której nie powstydziła by się żadna pizzeria. 1 puszkę krojonych pomidorów odsącz z części rzadkiego soku, dodaj posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę suszonego oregano, sól i pieprz. Całość zamieszaj i gotowe!
6. Każdą wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj delikatnie na cienki placek. Następnie nałóż 1-2 łyżki sosu pomidorowego, wszystkie preferowane dodatki – według wskazówek z następnych punktów, lub dowolnie według własnego uznania. Tak przygotowane pizze upiecz przez ok. 5-6 minut bardzo gorącym piekarniku na jego najniższej półce. Kiedy pizza od spodu zaczyna się rumienić, to znak że jest gotowa.
Jakie dodatki do pizzy wybrać?
Pizza margherita: na ciasto z sosem ułóż kilka kawałków mozzarelli, kilka listków świeżej bazylii i skrop całość niewielką ilością oliwy z oliwek.
Pizza z truskawkami i szparagami: na ciasto z sosem pomidorowym najpierw nałóż niewielką ilość mozzarelli, następnie pokrojone w cienkie plastry truskawki i drobno pokrojone zielone szparagi. Po upieczeniu udekoruj taką pizzę świeżymi ziołami i octem balsamicznym.
Pizza wiejska: Na ciasto z sosem pomidorowym nałóż niezbyt dużą ilość sera, następnie plasterki dobrej swojskiej kiełbasy, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
Pizza z grzybami: Na ciasto z sosem pomidorowym nałóż mozzarellę, pokrojone w cienkie plastry duże pieczarki portobello i czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Skrop niewielką ilością oliwy, przypraw solą i pieprzem.
Pizza z serem pleśniowym i szparagami: Na ciasto z sosem pomidorowym nałóż dwa-trzy plastry sera pleśniowego i surowe zielone szparagi nasmarowane oliwą z oliwek i lekko posolone.
Pizza cebulowo-czosnkowa: Na ciasto z sosem pomidorowym nałóż sporą ilość pokrojonej w cieniutkie piórka białej cebuli, a także pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Całość przypraw solą i pieprzem, a następnie podlej oliwą z oliwek. Po upieczeniu udekoruj sporą ilością świeżego tymianku, którego smak i aromat świetnie komponuje się z cebulą i czosnkiem.
Komentarze