Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak wykorzystać liście rzodkiewki? 

Jak wykorzystać liście rzodkiewki? 
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co zawierają liście rzodkiewki?
  2. Co zrobić z liści rzodkiewki?

Chrupiące i lekko pikantne rzodkiewki kojarzą się z wiosną i początkiem sezonu na nowalijki. O ile z wielką przyjemnością chrupiemy różowy korzeń, to w przypadku liści najczęściej je odcinamy i wyrzucamy. Niesłusznie. Liście rzodkiewki zawierają więcej składników mineralnych oraz związków prozdrowotnych niż korzeń. Ich właściwości cenione są między innymi na Dalekim Wschodzie. Jak zatem wykorzystać liście rzodkiewki w kuchni?

Co zawierają liście rzodkiewki?      

Liście rzodkiewki charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C. Bogate są również w fosfor, żelazo oraz wapń. Dodatkowo zawierają antyoksydanty i substancje o działaniu prozdrowotnym. Wykazują też korzystny wpływ na zdrowie, zmniejszając ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym nowotworów. Co istotne – zawartość wymienionych związków jest wyższa właśnie w liściach rzodkiewki, a nie w korzeniu.

Kupując pęczek rzodkiewek z myślą o wykorzystaniu również liści, warto wybierać te z upraw ekologicznych lub ze sprawdzonych źródeł. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie zostały one opryskane środkami ochrony roślin tuż przed zerwaniem.

Liście rzodkiewki – właściwości prozdrowotne

Ze względu na zawarte składniki mineralne oraz związki prozdrowotne regularne dodawanie liści rzodkiewki do posiłków m.in.:

  • wpływa na unormowanie ciśnienia krwi,
  • wspiera odporność organizmu,
  • działa przeciwzapalnie,
  • wspomaga procesy trawienia.

Z tego względu, jeśli lubisz i jesz rzodkiewki, włącz do swojej diety oprócz korzonków także liście.

Co zrobić z liści rzodkiewki?  

Pewnie wielu z Was męczyło kiedyś pytanie – czy liście rzodkiewki są jadalne? Jak najbardziej! Świeże i umyte liście rzodkiewki można jeść nawet na surowo. Muszą być one jednak jędrne i bez suchych lub mokrych plam.

Surowe listki z powodzeniem sprawdzą się jako przyjemnie pikantny dodatek do sałatek oraz koktajli. Innym, prostym sposobem na wykorzystanie zieleniny jest przygotowanie wyrazistego w smaku pesto z liści rzodkiewki.

Intensywny ostro-gorzki smak doskonale będzie się komponował także w zupach, chłodnikach oraz jako składnik nadzienia do tarty lub naleśników. Gotowe już dania warto ozdobić kilkoma świeżymi liśćmi. Z kolei do zup oprócz dekoracyjnego kleksa z jogurtu lub śmietany możesz dodać również łyżeczkę pesto.

Pesto z liści rzodkiewki        

Przepis na pesto z liści rzodkiewki jest bardzo prosty. Tradycyjnie przygotowuje się je w moździerzu, ale można przyspieszyć cały proces i wykorzystać blender. Jakich składników potrzebujesz? Przygotuj:

  • czosnek,
  • liście rzodkiewki,
  • orzeszki pinii (opcjonalnie inne, które lubisz),
  • parmezan,
  • oliwę.

Jeśli zdecydujesz się na zrobienie pesto w moździerzu, ważna jest kolejność dodawania składników. Najpierw rozgnieć czosnek, potem liście rzodkiewki wraz z orzeszkami, a następnie dodaj parmezan i na końcu oliwę. Podczas przygotowywania pesto w blenderze możesz wrzucić wszystkie składniki jednocześnie. Warto na początek dodać połowę ilości oliwy i po zmiksowaniu składników dodać stopniowo resztę. Ułatwi to kontrolę konsystencji gotowego pesto.

Dla urozmaicenia smaku, oprócz podstawowych składników na pesto z liści rzodkiewki, możesz dodać rukolę, migdały, cukinię czy bakłażana.

Jeśli przygotujesz zbyt dużo pesto z liści rzodkiewki i nie zjesz takiej ilości od razu, bez obaw możesz je zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji.

Zupa z liści rzodkiewki

W wersji na ciepło zdecydowanie warto przygotować zupę z liści rzodkiewki. Bazą takiej zupy może być bulion drobiowy lub wywar warzywny. Oprócz liści rzodkiewki możesz dodać do niej też kilka korzonków. Smaku całej zupie doda także podsmażona na maśle cebula lub szalotka. Gotową zupę możesz zabielić jogurtem lub śmietaną, a następnie ją zblendować. Do udekorowania wykorzystaj słonecznik, pestki dyni oraz pesto z liści rzodkiewki. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej treściwa, dodaj do niej ziemniaki.

Orzeźwiające smoothie z liśćmi rzodkiewki    

W upalne dni, gdy potrzebujemy orzeźwienia, warto przygotować lekki koktajl z dodatkiem garści liści rzodkiewki. Ich charakterystyczny smak przełamie słodycz owoców i dodatkowo orzeźwi. Jakie owoce wykorzystać do takiego smoothie? Liście rzodkiewki będą doskonale komponowały się z brzoskwinią, morelą, truskawkami, malinami, bananem, gruszką czy pomarańczą. Dzięki temu codziennie możesz przygotować inny koktajl, łącząc ze sobą różne owoce. Taki koktajl będzie szybką, lekką i zdrową przekąską w ciągu dnia.

Filozofia zero waste pokazuje, jak lepiej wykorzystać żywność i ograniczyć jej marnowanie. Dotyczy to także liści rzodkiewki. Do tej pory po zakupie lub wyrwaniu rzodkiewek z ziemi liście najczęściej były odcinane i wyrzucane. Ich intrygujący smak można jednak z powodzeniem wykorzystać w wielu różnych i smacznych daniach. Zarówno tych na surowo, jak i na ciepło. Koniecznie spróbuj!

Jak wykorzystać liście rzodkiewki?