Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa z liści rzodkiewki

Opis wykonania

Gdy kupujesz rzodkiewkę, jej liście systematycznie wyrzucasz? To duży błąd! Są one bowiem nie tylko źródłem cennych witamin i minerałów, ale również składnikiem, który z powodzeniem możemy wykorzystać w naszej kuchni na różne sposoby. Dzisiaj proponujemy Ci pyszną wiosenną zupę typu krem, właśnie z liści rzodkiewek.

  1. Wlej bulion lub wodę do garnka i doprowadź do wrzenia. Jeżeli korzystasz z wody, w tym momencie dodaj kostkę rosołową i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Wyłącz ogień.

    Szalotkę obierz i poszatkuj w drobną kosteczkę. Ziemniaki obierz, rzodkiewki umyj i również pokrój w niedużą kostkę. Liście rzodkiewki umyj i lekko pokrój na mniejsze kawałki.

  2. W drugim garnku rozgrzej masło, podsmaż na nim szalotkę aż do zeszklenia. Dodaj ziemniaki i rzodkiewki, podsmażaj wszystko przez około 2 minuty. Dodaj liście rzodkiewek i duś przez około 1-2 minuty ciągle mieszając.

    Całość zalej bulionem, dodaj śmietanę, sól i pieprz i zmiksuj wszystko na gładko. Zmiksowaną zupę gotuj jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu.

    Szukasz sprzętów do swojej kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Blendery ręczne Bosch

  3. Zupę podawać należy bezpośrednio po przygotowaniu, dobrze wygląda ozdobiona pokrojonymi na ćwiartki rzodkiewkami. Zdrowa i sycąca, doskonała propozycja na letni obiad.

    Smacznego!

    Wypróbuj także inne pomysły na zupy krem: Zupy krem

Bosch do kuchni