Zupa z liści rzodkiewki

4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Zupa z liści rzodkiewki
Zupa z liści rzodkiewki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wlej bulion lub wodę do garnka i doprowadź do wrzenia. Jeżeli korzystasz z wody, w tym momencie dodaj kostkę rosołową i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Wyłącz ogień.
Szalotkę obierz i poszatkuj w drobną kosteczkę. Ziemniaki obierz, rzodkiewki umyj i również pokrój w niedużą kostkę. Liście rzodkiewki umyj i lekko pokrój na mniejsze kawałki.
W drugim garnku rozgrzej masło, podsmaż na nim szalotkę aż do zeszklenia. Dodaj ziemniaki i rzodkiewki, podsmażaj wszystko przez około 2 minuty. Dodaj liście rzodkiewek i duś przez około 1-2 minuty ciągle mieszając.
Całość zalej bulionem, dodaj śmietanę, sól i pieprz i zmiksuj wszystko na gładko. Zmiksowaną zupę gotuj jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu.
Szukasz sprzętów do swojej kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Blendery ręczne Bosch
Zupę podawać należy bezpośrednio po przygotowaniu, dobrze wygląda ozdobiona pokrojonymi na ćwiartki rzodkiewkami. Zdrowa i sycąca, doskonała propozycja na letni obiad.
Smacznego!
Wypróbuj także inne pomysły na zupy krem: Zupy krem
Komentarze