Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gdy kupujesz rzodkiewkę, jej liście systematycznie wyrzucasz? To duży błąd! Są one bowiem nie tylko źródłem cennych witamin i minerałów, ale również składnikiem, który z powodzeniem możemy wykorzystać w naszej kuchni na różne sposoby. Dzisiaj proponujemy Ci pyszną wiosenną zupę typu krem, właśnie z liści rzodkiewek.

Składniki

1 duży pęczek rzodkiewka wraz z liśćmi
6 szt. młodych ziemniaków (średnich)
750 ml bulion lub woda
1 szt. kostka rosołowa (jeśli nie masz bulionu)
2 szt. szalotki
1 łyżka masła
1 łyżka Śmietana 18%
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz

Opis wykonania

Wlej bulion lub wodę do garnka i doprowadź do wrzenia. Jeżeli korzystasz z wody, w tym momencie dodaj kostkę rosołową i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Wyłącz ogień.

Szalotkę obierz i poszatkuj w drobną kosteczkę. Ziemniaki obierz, rzodkiewki umyj i również pokrój w niedużą kostkę. Liście rzodkiewki umyj i lekko pokrój na mniejsze kawałki.

W drugim garnku rozgrzej masło, podsmaż na nim szalotkę aż do zeszklenia. Dodaj ziemniaki i rzodkiewki, podsmażaj wszystko przez około 2 minuty. Dodaj liście rzodkiewek i duś przez około 1-2 minuty ciągle mieszając.

Całość zalej bulionem, dodaj śmietanę, sól i pieprz i zmiksuj wszystko na gładko. Zmiksowaną zupę gotuj jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu.

Szukasz sprzętów do swojej kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Blendery ręczne Bosch

Zupę podawać należy bezpośrednio po przygotowaniu, dobrze wygląda ozdobiona pokrojonymi na ćwiartki rzodkiewkami. Zdrowa i sycąca, doskonała propozycja na letni obiad.

Smacznego!

Wypróbuj także inne pomysły na zupy krem: Zupy krem

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych