Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pesto z liści rzodkiewki z grillowaną cukinią

Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Pesto z liści rzodkiewki to doskonały przepis w stylu zero waste. Zamiast wyrzucać liście rzodkiewki, przygotuj z nich aromatyczne pesto, które perfekcyjnie komponuje się z grillowaną cukinią.

Składniki

3 średniej wielkości cukinie
większy pęczek ładnych liści rzodkiewki
4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
3 łyżki migdałów
80 ml oliwy z oliwek
1–2 ząbki czosnku
papryczka chilli (opcjonalnie)
sól do smaku
różowy pieprz do posypania całości

Opis wykonania

Poprzeczną obieraczką do warzyw zetnij wzdłuż cukinię, skrop oliwą z oliwek.

Grilluj na rozgrzanej płycie grillowej po 2 minuty z każdej strony.

Liście rzodkiewki przebierz, dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Migdały lekko upraż na suchej patelni.

W blenderze zmiksuj razem: liście rzodkiewki, migdały, płatki drożdżowe, czosnek, oliwę z oliwek oraz chilli (ilość według uznania). Dopraw solą do smaku.

Porada

Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Na talerzu ułóż grillowaną cukinię, polej pesto i posyp płatkami drożdżowymi.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych