Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Puszyste ciasto biszkoptowe to kwintesencja wypieków, zachwycająca swoją lekkością i delikatnością. Idealna baza do tortów i deserów, która zawsze wzbudza podziw swoją idealną strukturą i uniwersalnością.

Składniki

4 szt. - białek
3 łyżki - gorącej wody (50°C)
1 opakowanie - cukru wanilinowego
150 g - cukru
4 szt. - żółtek
100 g - mąki pszennej
100 g - mąki pszennej
100 g - mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka - proszku do pieczenia

Opis wykonania

Wykonanie

Przepis na puszysty biszkopt z 4 jaj jest bardzo prosty do wykonania. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej, a piekarnik uprzednio nagrzany.

Pierwszym krokiem jest ubicie piany z białek z gorącą wodą i cukrem waniliowym. Cukier należy wsypywać małymi porcjami, nie przerywając ubijania. Masę powinna mieć konsystencję gęstego, błyszczącego kremu.

Następnie rozmieszać żółtka widelcem i dodać do masy białkowej stale mieszając. Aby ciasto biszkoptowe było puszyste, trzeba do niego dodać przesiane przez sitko i mocno napowietrzone obie mąki, proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką jedynie do połączenia składników.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i włożyć do piekarnika.

W jakiej temperaturze piec biszkopt? Optymalna temperatura dla większości przepisów to około 170°C-175°C. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia biszkoptu, ponieważ nagła zmiana temperatury może spowodować, że ciasto opadnie. Jak długo piec biszkopt? Zazwyczaj piecze się przez około 25-35 minut.

Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, delikatnie dotknij powierzchni – powinna być sprężysta i elastyczna. Możesz również użyć drewnianego patyczka – jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest upieczone.

Ciepłe ciasto wyjąć z formy i pozostawić na kratce do ostudzenia. Przekroić wzdłuż na dwie lub trzy części (najlepiej tnie się  szpagatem) i przełożyć wcześniej przygotowanym kremem.

Zobacz też: Co zrobić by sernik nie opadł?

Taki biszkopt z czterech jajek idealnie nadaje się na tort: można go przełożyć marmoladą, śmietaną, owocami lub kremem

Ciasta biszkoptowe są niezwykle uniwersalne i można je podawać na wiele różnych sposobów: z owocami, kremami, bitą śmietaną, dżemami, bakaliami, lodami, a nawet podawane solo z cukrem-pudrem. 

Podanie

Ciasto biszkopt można podawać w formie tortu, jako deser w słoiku z kremem, jako składnik tiramisu, a nawet solo jako lekką i puszystą przekąskę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych