Zupy bez mięsa – na czym zrobić bulion?

Zupy bez mięsa – na czym zrobić bulion?

Zupy bez mięsa są smaczne, lekkie, a przede wszystkim bardzo zdrowe. Możesz przyrządzić je praktycznie z każdego warzywa. A możliwości jest wiele – od tradycyjnych, domowych zup po bardziej wyszukane smaki. Zupy bez mięsa są chętnie jadane nie tylko przez wegetarian, ale także przez osoby dbające o zdrowie i sylwetkę, a to dlatego, że są lżejsze od swoich mięsnych odpowiedników.

Zupy z warzyw także mogą być bardzo sycące. Często zastępują dwudaniowy obiad. Wystarczy, że sięgniesz po odpowiednie składniki, np. soczewicę, ciecierzycę czy fasolę. Nie bez znaczenia jest także konsystencja zupy. Gęste i kremowe zupy z warzyw są bardzo pożywnym daniem. Bazą wielu zup bez mięsa jest bulion warzywny lub bulion grzybowy.

Jak zrobić bulion warzywny?

Podstawową zasadą w gotowaniu bulionu warzywnego jest dodanie jak największej ilości różnych warzyw. Do przygotowania wywaru potrzebny będzie podstawowy zestaw jarzyn – marchewka, pietruszka, korzeń selera, seler naciowy, por, kapusta włoska i cebula.

bulion warzywny

Smak wywaru możesz wzbogacić, dodając aromatyczne zioła – natkę pietruszki, liście selera, tymianek, lubczyk oraz przyprawy – ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie.

Ilość wody zależy od tego, ile warzyw znajdzie się w garnku. Należy dodać tyle wody, aby wszystkie składniki znalazły się pod jej powierzchnią. Aby uzyskać esencjonalny bulion warzywny trzymam się takich proporcji: na 2 litry wody dodaję 2 marchewki, 1 pietruszkę, 1/4 selera, kawałek kapusty, 1 pora (biała część + zielone liście pod koniec gotowania), 1 cebulę, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 1 łyżeczkę suszonego lubczyku lub świeże liście, sól do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Marchewki, pietruszkę, seler obierz, opłucz i włóż do większego garnka. Dodaj umytego pora oraz kapustę. Warzywa zalej zimną wodą i zagotuj.
  2. Cebulę obierz jedynie z zewnętrznej, brudnej części, przekrój na pół i opal nad palnikiem przez około 2 minuty.
  3. Do garnka dodaj przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz cebulę. Zmniejsz ogień do minimum. Garnek przykryj pokrywką (pozostaw lekko uchyloną).
  4. Wywar gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
  5. Na 20 min przed końcem gotowania dołóż zielone liście pora i świeży lubczyk. Dopraw solą do smaku.
  6. Po ugotowaniu, przecedź bulion przez sitko. Wywar możesz wykorzystać od razu jako bazę do innych zup.

Czas przygotowania bulionu warzywnego to ok. 2 godziny.

Jak zrobić bulion grzybowy?

bulion grzybowy

Wywar z grzybów jest bazą do przygotowania dobrej zupy czy sosu. Wykonanie bulionu jest bardzo proste – podstawą są grzyby. W garnku mogą znaleźć się zarówno świeże, jak i suszone grzyby, które nadają niesamowitego aromatu. Z wybranych warzyw należy uzyskać bardzo intensywny wywar. W tym przypadku również rządzi zasada im więcej, tym lepiej.

Smak bulionu grzybowego możesz wzbogacić, dodając przyprawy – ziarna pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie oraz aromatyczne zioła – natkę pietruszki, liście selera, tymianek i lubczyk.

Aby uzyskać esencjonalny bulion grzybowy na 2 litry wody, należy dodać 100 g suszonych grzybów, kilka sztuk świeżych grzybów, 2 marchewki, 1 pietruszkę, ¼ korzenia selera, 1 cebulę, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 1 łyżeczkę suszonego lubczyku lub świeżych liści, sól do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Suszone grzyby opłucz pod bieżącą, chłodną wodą, włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na kilka godzin lub na noc do namoczenia.
  2. Marchewki, pietruszkę, seler oraz świeże grzyby obierz, opłucz i włóż do większego garnka. Warzywa i grzyby zalej zimną wodą i zagotuj.
  3. Cebulę obierz jedynie z zewnętrznej, brudnej części, przekrój na pół i opal nad palnikiem przez około 2 minuty.
  4. Do garnka dodaj przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz cebulę.
  5. Dodaj wywar z suszonymi grzybami i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
  6. Na 20 min przed końcem gotowania dołóż świeży lubczyk. Dopraw solą do smaku.

Czas przygotowania bulionu warzywnego to ok. 2 godziny.

Zupy bez mięsa 

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy z dodatkiem warzyw korzeniowych i przypraw jest aromatyczna, lekko pikantna i bardzo rozgrzewająca. Główny składnik zupy – soczewica – zawiera dużo wapnia, fosforu, żelaza, karotenu, witamin z grupy B, PP i C. Ponadto soczewica jest bardzo bogata w białko, więc z powodzeniem zastępuje mięso.

Zupa pomidorowa

Przygotowanie tej zupy jest banalnie proste. Pomidory zmiksuj z bulionem i przyprawami na aksamitny krem. Jako bazy użyj domowego bulionu jarzynowego. Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że zupa pomidorowa jest niezwykle aromatyczna.

krem z pomidorów

Krem z kurek

Niezwykle prosta w przygotowaniu i jednocześnie pełna smaku zupa. Sezon na kurki jest krótki, dlatego warto w pełni go wykorzystać, przygotowując dania takie jak zupa z kurek.

Zupa z czerwonej papryki

Na przygotowanie zupy z czerwonej papryki trzeba poświęcić trochę czasu. Jednak zapewniam, że warto. Warzywa muszą piec się odpowiedni czas, aby danie było bardzo aromatyczne.

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa jest bardzo delikatna. Możesz się nią najeść do syta i nadal czuć się lekko i swobodnie. Kremową zupę podaję z lekko podgotowanymi (ale jeszcze chrupiącymi) główkami szparagów.

krem szparagowy, zupa szparagowa