Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Masło migdałowe

Masło migdałowe
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Domowe masło migdałowe jest pyszne i nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. Bardzo łatwo przyrządzić je we własnej kuchni. Pokażę krok po kroku, jak zrobić masło migdałowe. Do przygotowania smarowidła potrzebne są jedynie – migdały i blender. Do jego przygotowania potrzebny jest robot o dużej mocy, który poradzi sobie ze zmieleniem twardych migdałów.

Składniki

400 g migdałów
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju słonecznikowego

Opis wykonania

1

Migdały wrzuć na suchą patelnię i upraż przez 3–4 minuty.

Uprażone migdały przełóż do pojemnika blendera i miksuj przez kilkanaście minut. Na tym etapie dodaj przynajmniej łyżeczkę miodu. Migdały zamienią się w sypką masę przypominającą mokry piasek.

2

Dolej olej, włącz blender najpierw na niskie, potem na wyższe obroty. Po około 2 minutach masa zacznie się upłynniać.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh
3

Gotowe masło migdałowe wystarczy umieścić w słoiku i przechowywać w lodówce. Powinno spokojnie wytrzymać nawet miesiąc.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Malgorzata Kucharska
Robię bez dodatków, z samych uprażonych orzechów. Jest przepyszne! Uzależniające.
Marta
Robiłam, fajnie smakuje jako dodatek do musli, lub jako dodatek do koktajlu.