


Domowe masło migdałowe jest pyszne i nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. Bardzo łatwo przyrządzić je we własnej kuchni. Pokażę krok po kroku, jak zrobić masło migdałowe. Do przygotowania smarowidła potrzebne są jedynie – migdały i blender. Do jego przygotowania potrzebny jest robot o dużej mocy, który poradzi sobie ze zmieleniem twardych migdałów.
Migdały wrzuć na suchą patelnię i upraż przez 3–4 minuty.
Uprażone migdały przełóż do pojemnika blendera i miksuj przez kilkanaście minut. Na tym etapie dodaj przynajmniej łyżeczkę miodu. Migdały zamienią się w sypką masę przypominającą mokry piasek.
Dolej olej, włącz blender najpierw na niskie, potem na wyższe obroty. Po około 2 minutach masa zacznie się upłynniać.
Gotowe masło migdałowe wystarczy umieścić w słoiku i przechowywać w lodówce. Powinno spokojnie wytrzymać nawet miesiąc.