Gołąbki
Tradycyjna potrawa kuchni polskiej, przygotowywana z farszu z podsmażanego mięsa wieprzowego, gotowanego ryżu oraz grzybów, zawiniętego w liście gotowanej białej kapusty. Gołąbki w postnej wersji są jedną z tradycyjnych...
Czytaj więcej
Tradycyjna potrawa kuchni polskiej, przygotowywana z farszu z podsmażanego mięsa wieprzowego, gotowanego ryżu oraz grzybów, zawiniętego w liście gotowanej białej kapusty. Gołąbki w postnej wersji są jedną z tradycyjnych potraw podawanych podczas kolacji wigilijnej. Gołąbki przed podaniem najczęściej duszone są w sosie. Można je również zapiekać w piekarniku. Gołąbki z piekarnika będą z wierzchu chrupiące i złociste.
Jaki farsz do gołąbków?
Podstawowymi składnikami tradycyjnego farszu do gołąbków są: mięso mielone, ryż lub kasza, cebula oraz grzyby. W kwestii mięsa można wykorzystać drób, wieprzowinę lub baraninę. Farsz do gołąbków nie musi zawierać mięsa. W wegetariańskiej wersji farsz może składać się z ryżu lub kaszy oraz grzybów podsmażonych z cebulą. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do farszu dodać więcej warzyw, takich jak por, marchew, suszone pomidory, a nawet nasiona roślin strączkowych. Podsmażone warzywa nadadzą gołąbkom wyrazistego smaku. Oprócz farszu można pokusić się również o urozmaicenie liści, w które zawijane są gołąbki. Zamiast liści białej kapusty można wykorzystać liście kapusty pekińskiej czy liście winogron.
Jak zawijać gołąbki?
Dobrze zawinięte gołąbki będą miały ładny kształt i nie rozpadną się podczas duszenia i nakładania. Podczas zwijania należy dobrze dociskać liść do farszu, by przylegały do siebie. Nakładając farsz na liść ułóż go bliżej jednego z krańców, tak by móc założyć na farsz trzy brzegi liścia i uformować kopertę. Jeśli obawiasz się, że liście mogą się odwinąć, na czas duszenia możesz owinąć je nitką.