Jakie są rodzaje pizzy?

Neapolitana, Bianca, Chicago-style – poznaj je wszystkie!

Pizza jest znana praktycznie na całym świecie. Podają ją restauracje, knajpki, bary, a nawet food trucki. Równie często przygotowywana jest samodzielnie w domach jako rodzinny obiad lub kolacja. Dla wielu jest również nieodłącznym elementem udanej imprezy lub spotkania z przyjaciółmi. Z pozoru zawsze wygląda tak samo: ciasto, sos pomidorowy, ser i dodatki. Jednak wiele regionów ma swoje popisowe pizze, które stały się ich znakiem rozpoznawczym. Jakie są najsłynniejsze rodzaje pizzy?

Neapolitana

Nie ma nic bardziej włoskiego niż pizza w barwach narodowych. Włosi są wielkimi patriotami i z ogromną dumą wplatają zieleń, biel i czerwień również do swoich dań. Jako duma narodowa pizza Neapoli jest znakiem firmowym, a składniki i sposób wykonania regulują patenty i oznaczenia jak np. Chronione Oznaczenie Geograficzne. Pizzę przyrządza się z pomidorów San Marzano, rosnących na polach wulkanicznych oraz mozzarelli di bufala sampana z mleka krów wypasanych na bagnach Campanii i Lazio z dodatkiem liści bazylii. Całość skrapiana jest oliwą z oliwek.

Bianca

Uwielbiana we Włoszech, w Polsce mało popularna pizza. Jej nazwa oznacza białą pizzę. Zamiast sosu pomidorowego, jak zazwyczaj, w przypadku tej pizzy sos ma biały kolor. Jest on przygotowywany najczęściej na bazie mleka. W Rzymie tą samą nazwą określa się zapieczony chleb z dodatkiem oliwy i soli. Według niektórych przepisach powinno dodawać się do niej liście rozmarynu.

Sycylijska

W przeciwieństwie do tradycyjnych włoskich pizz ta jest kwadratowa i przygotowywana jest na grubym, puszystym cieście. Obowiązkowym dodatkiem są czarne oliwki. Bardzo podobna pizza jest serwowana również na Sardynii z tym wyjątkiem, że oliwki zastąpione są sercami karczochów.

Ziti pizza

Popularna we Włoszech pizza z makaronem i 2 lub 3 serami. Ziti to makaron o kształcie prążkowanych rurek o długości około 5 cm. Spód do ciasta przygotowuje się tradycyjnie. Gdy ciasto wyrasta, makaron gotuje się al dente. Następnie uformowany spód smaruje się sosem pomidorowym oraz nakłada się makaron wymieszany z ricottą i mozzarellą. Całość posypuje się tartym parmezanem.

Pizza nowojorska

Charakteryzuje ją chrupiący brzeg oraz miękkie i elastyczne ciasto na środku placka. Dzięki temu kawałek z łatwością można złożyć na pół. Zapobiega to spadaniu dodatków i spływaniu oliwy. Oprócz cienkiej warstwy sosu pomidorowego i mozzarelli na smak pizzy wpływa wysokoglutenowa mąka oraz nowojorska woda. Wielu uważa, że jej skład mineralny determinuje ostateczny smak. Z tego powodu wiele pizzerii poza stanem sprowadza wodę z Nowego Jorku, aby jak najwierniej odtworzyć jej smak.

Chicago-style pizza

Niezwykle chrupiąca pizza pieczona w głębokich naczyniach. Można ją poznać po bardzo wysokich brzegach, grubym cieście i dużej ilości sosu pomidorowego. Dla wielu ten rodzaj pizzy wyglądem przypomina tartę.

French bread

Popularna we Francji wersja pizzy przygotowywana na chlebie. Bochenek kroi się wzdłuż, smaruje sosem pomidorowym, a następnie układa ser i inne dodatki. Najczęściej jest to pepperoni lub inna szynka. Bardzo podobna wersja jest dostępna również w Niemczech. Flammkuchen przygotowuje się na bazie ciasta chlebowego z dodatkiem boczku i cebuli, a w niektórych przypadkach także sera. Flammkuchen obowiązkowo podaje się na drewnianej desce.

Bagel pizza

Ta wariacja powstała z połączenia bajgli z dodatkami typowymi dla pizzy. Można ją spotkać głównie na Manhattanie i Brooklynie. Przekrojone wzdłuż bajgle smaruje się serkiem śmietankowym i sosem pomidorowym, a następnie przykrywa tartym serem. Na wierzchu bajgla często układa się inne dodatki jak pepperoni lub oliwki.

Calzone

Czyli pizza w kształcie dużego pieroga. Połowę placka smaruje się sosem pomidorowym, a następnie układa mozzarellę, szynkę, zioła i oliwki. Całość przykrywa się drugą połową placka i zawija dokładnie brzegi. Niektórzy do środka dodają również ricottę.

Pizza czy sushi?

Jeśli nie wiesz co wybrać nie musisz rezygnować z żadnej z potraw. W Rosji ogromną popularnością cieszy się pizza-sushi. W Kanadzie i na Hawajach przygotowuje się podobną pizzę, z tą różnicą, że spód jest zrobiony z mąki ryżowej i smażony na oleju.

Polska szkoła pizzy

Jak wygląda polska pizza? Najczęściej jemy pizzę na grubym i puszystym cieście, a do tego dajemy mało sosu pomidorowego, który później zamieniamy na ketchup lub inne sosy. Podstawowym składnikiem wielu różnych wariantów smakowych są grzyby, a w szczególności pieczarki. Unikamy również skrapiania pizzy oliwą.

Pizza najczęściej przygotowywana jest na spodzie z ciasta drożdżowego. Jednak nie zawsze tak było. Początkowo przygotowywano ją na bardzo cienkich spodach zrobionych z ciasta makaronowego. Aktualnie zauważalny jest silny trend polegający na zamianie tradycyjnego ciasta na bezglutenowe lub bez dodatku drożdży. Pizza zmienia się w zależności od regionu i preferencji konsumentów. Jednak nieważne jak wygląda i z czego jest zrobiona – ważne, aby jej jedzenie zawsze dawało taką samą radość i przyjemność.