Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pizza na puszystym, chrupiącym cieście, upieczona w domowym piekarniku.

Składniki

Ciasto:
250 g mąki
150 ml ciepłej wody
7 g drożdży suchych
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki soli

Dodatki:
100 g świeżego szpinaku
250 g sera mozarella
2 pomidory
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
2 ząbki czosnku
2 małe cebule
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Sos pomidorowy

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
971 kcal
Tłuszcz
32.7 g
Węglowodany
113.7 g
Błonnik
52.1 g
Białko
8.8 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

1

Przygotuj ciasto – mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże wymieszane wcześniej z ciepłą wodą, oliwę, sól.

Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli. Ciasto możesz też przygotować i wyrabiać w robocie kuchennym, to przyspieszy cały proces.

Ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

2

W międzyczasie przygotuj składniki nadzienia – pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż. Dorzuć opłukane liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość posól, popieprz, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i skrop sokiem z cytryny lub limonki. Podsmażaj na małej mocy płyty grzewczej przez 1–2 minuty, aż szpinak zmięknie i straci swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozprowadź przy pomocy dłoni na blaszce. Placek posmaruj sosem pomidorowym, a następnie wyłóż na niego równomiernie szpinak. Dodaj krążki cebuli, plasterki mozzarelli i pomidorów.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Tak przygotowaną pizzę oprósz jeszcze ziołami (np. oregano lub rozmarynem) i piecz w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury – najlepiej 250 stopni – przez ok. 6–8 minut na najniższej półce, aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione.

Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
bsylvia
To połączenie jest idealne, bardzo dobry przepis. Polecam!
anlovi
Pyszna i chrupiąca.
lukas.kar
Ciekawa kompozycja smaków.