


Pizza na puszystym, chrupiącym cieście, upieczona w domowym piekarniku.
Przygotuj ciasto – mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże wymieszane wcześniej z ciepłą wodą, oliwę, sól.
Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli. Ciasto możesz też przygotować i wyrabiać w robocie kuchennym, to przyspieszy cały proces.
Ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotuj składniki nadzienia – pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż. Dorzuć opłukane liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość posól, popieprz, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i skrop sokiem z cytryny lub limonki. Podsmażaj na małej mocy płyty grzewczej przez 1–2 minuty, aż szpinak zmięknie i straci swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozprowadź przy pomocy dłoni na blaszce. Placek posmaruj sosem pomidorowym, a następnie wyłóż na niego równomiernie szpinak. Dodaj krążki cebuli, plasterki mozzarelli i pomidorów.
Tak przygotowaną pizzę oprósz jeszcze ziołami (np. oregano lub rozmarynem) i piecz w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury – najlepiej 250 stopni – przez ok. 6–8 minut na najniższej półce, aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione.