Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pizza ze szpinakiem

Opis wykonania

Pizza na puszystym, chrupiącym cieście, upieczona w domowym piekarniku.

Pizza ze szpinakiem - krok 1

Przygotuj ciasto - mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże wymieszane wcześniej z ciepłą wodą, oliwę, sól.

Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli.

Ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Pizza ze szpinakiem - krok 2

W międzyczasie przygotuj składniki nadzienia - pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż. Dorzuć opłukane liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość posól, popieprz, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i skrop sokiem z cytryny lub limonki. Podsmażaj na małym ogniu przez 1-2 minuty, aż szpinak zmięknie i straci swoją objętość.

Wyrośniete ciasto rozprowadź przy pomocy dłoni na blaszce. Placek posmaruj sosem pomidorowym, a następnie wyłóż na niego równomiernie szpinak. Dodaj krążki cebuli, plasterki mozzarelli i pomidorów.

Pizza ze szpinakiem - krok 3

Tak przygotowaną pizzę oprósz jeszcze ziołami (np. oregano lub rozmarynem) i piecz w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury – najlepiej 250 stopni C przez ok. 6-8 minut na najniższej półce, aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione.