


Calzone, czyli specjał kuchni włoskiej. To nic innego, jak pizza w kształcie dużego pieroga. Szpinakowa kompozycja stanowi przepyszny farsz, który otulony jest chrupiącym ciastem.
Przygotuj ciasto – mąkę pszenną umieść w misce i wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i odstaw w misce w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (na około godzinę).
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i duś na niej szpinak, aż zwiędnie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem ze szpinakiem jeszcze przez ok. 5 minut, aż liście zmniejszą swoją objętość i wyparuje z nich woda. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij patelnię z płyty grzewczej. Dodaj starty parmezan i odstaw farsz do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałóż nadzienie, zostawiając wolny brzeg. Brzeg ciasta posmaruj wodą i przykryj drugą połową placka, formując dużego pieroga. Dokładnie zlep brzegi. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni.
Przed samym pieczeniem posmaruj jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, oprósz ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut, do czasu aż ciasto ładnie się zrumieni.