Calzone ze szpinakiem
![Calzone ze szpinakiem](https://akademiasmaku.pl/storage/7190/conversions/calzone-ze-szpinakiem-4358-single.webp)
4 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Calzone ze szpinakiem
Calzone ze szpinakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8211/conversions/MvDIaaRHKnqNJF-thumb.webp)
Przygotuj ciasto – mąkę pszenną umieść w misce i wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i odstaw w misce w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (na około godzinę).
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8212/conversions/fHfIMeA5XheZ8S-thumb.webp)
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i duś na niej szpinak, aż zwiędnie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem ze szpinakiem jeszcze przez ok. 5 minut, aż liście zmniejszą swoją objętość i wyparuje z nich woda. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij patelnię z płyty grzewczej. Dodaj starty parmezan i odstaw farsz do ostygnięcia.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8213/conversions/PmwwJd3mGFdQat-thumb.webp)
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałóż nadzienie, zostawiając wolny brzeg. Brzeg ciasta posmaruj wodą i przykryj drugą połową placka, formując dużego pieroga. Dokładnie zlep brzegi. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8214/conversions/MWEPK8xCuay0Tp-thumb.webp)
Przed samym pieczeniem posmaruj jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, oprósz ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut, do czasu aż ciasto ładnie się zrumieni.
Komentarze