Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Calzone, czyli specjał kuchni włoskiej. To nic innego, jak pizza w kształcie dużego pieroga. Szpinakowa kompozycja stanowi przepyszny farsz, który otulony jest chrupiącym ciastem.

Składniki

Ciasto:
450 g mąki pszennej
250 ml letniego mleka
7 g drożdży suchych
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
Suszone zioła, np. oregano, tymianek

Nadzienie:
400 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
50 g parmezanu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

Przygotuj ciasto – mąkę pszenną umieść w misce i wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i odstaw w misce w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (na około godzinę).

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i duś na niej szpinak, aż zwiędnie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem ze szpinakiem jeszcze przez ok. 5 minut, aż liście zmniejszą swoją objętość i wyparuje z nich woda. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij patelnię z płyty grzewczej. Dodaj starty parmezan i odstaw farsz do ostygnięcia.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałóż nadzienie, zostawiając wolny brzeg. Brzeg ciasta posmaruj wodą i przykryj drugą połową placka, formując dużego pieroga. Dokładnie zlep brzegi. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni.

Przed samym pieczeniem posmaruj jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, oprósz ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut, do czasu aż ciasto ładnie się zrumieni.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Kocham calzone ze szpinakiem
Radosław
Ten przepis to super propozycja na lunch do pracy :)