Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Calzone, czyli specjał kuchni włoskiej. To nic innego, jak pizza w kształcie dużego pieroga. Szpinakowa kompozycja stanowi przepyszny farsz, który otulony jest chrupiącym ciastem.

Składniki

Ciasto:
450 g mąki pszennej
250 ml letniego mleka
7 g drożdży suchych
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
Suszone zioła, np. oregano, tymianek

Nadzienie:
400 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
50 g parmezanu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Przygotuj ciasto – mąkę pszenną umieść w misce i wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i odstaw w misce w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (na około godzinę).

2

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i duś na niej szpinak, aż zwiędnie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem ze szpinakiem jeszcze przez ok. 5 minut, aż liście zmniejszą swoją objętość i wyparuje z nich woda. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij patelnię z płyty grzewczej. Dodaj starty parmezan i odstaw farsz do ostygnięcia.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałóż nadzienie, zostawiając wolny brzeg. Brzeg ciasta posmaruj wodą i przykryj drugą połową placka, formując dużego pieroga. Dokładnie zlep brzegi. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni.

4

Przed samym pieczeniem posmaruj jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, oprósz ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut, do czasu aż ciasto ładnie się zrumieni.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Kocham calzone ze szpinakiem
Radosław
Ten przepis to super propozycja na lunch do pracy :)
zielone_obloczki
Bardzo smaczne 😊