Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sezon na szparagi w pełni, dlatego staram się wykorzystać ten czas maksymalnie. Sezonowy przysmak serwuję z rozpływającym się jajkiem, serem mozzarella i szynką na chrupiącym, puszystym spodzie pizzy.

Składniki

Ciasto:
250 g mąki
150 ml ciepłej wody
7 g drożdży suchych
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki soli

Dodatki:
500 g zielonych szparagów
50 g sera mozzarella
3-4 plasterki szynki długodojrzewającej
Świeży tymianek
2 jajka
Oliwa z oliwek

Opis wykonania

Przygotuj ciasto – mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże wymieszane wcześniej z ciepłą wodą, oliwę i sól. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli.

Ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozprowadź przy pomocy dłoni na blaszce.

Ciasto posyp startym serem, podzielonymi na 3–4 cm kawałki szparagami i plasterkami szynki, wstaw do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Piecz około 10 minut. Wyjmij z piekarnika, wybij na pizze jajka, uważając, żeby się nie rozlały i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz kilka minut, tak aby żółtko pozostało płynne. Pizze posyp listkami tymianku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy