Pizza ze szparagami i jajkiem
![Pizza ze szparagami i jajkiem](https://akademiasmaku.pl/storage/7260/conversions/pizza-ze-szparagami-i-jajkiem-4428-single.webp)
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pizza ze szparagami i jajkiem
Pizza ze szparagami i jajkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8368/conversions/m7aBjhPJFASTnt-thumb.webp)
Przygotuj ciasto – mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże wymieszane wcześniej z ciepłą wodą, oliwę i sól. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli.
Ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8369/conversions/3LRhjGJKz2MIKH-thumb.webp)
Wyrośnięte ciasto rozprowadź przy pomocy dłoni na blaszce.
Ciasto posyp startym serem, podzielonymi na 3–4 cm kawałki szparagami i plasterkami szynki, wstaw do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8370/conversions/PD4lG6KwLu2HsC-thumb.webp)
Piecz około 10 minut. Wyjmij z piekarnika, wybij na pizze jajka, uważając, żeby się nie rozlały i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz kilka minut, tak aby żółtko pozostało płynne. Pizze posyp listkami tymianku.
Komentarze