


Sezon na szparagi w pełni, dlatego staram się wykorzystać ten czas maksymalnie. Sezonowy przysmak serwuję z rozpływającym się jajkiem, serem mozzarella i szynką na chrupiącym, puszystym spodzie pizzy.
Przygotuj ciasto – mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże wymieszane wcześniej z ciepłą wodą, oliwę i sól. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli.
Ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozprowadź przy pomocy dłoni na blaszce.
Ciasto posyp startym serem, podzielonymi na 3–4 cm kawałki szparagami i plasterkami szynki, wstaw do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.
Piecz około 10 minut. Wyjmij z piekarnika, wybij na pizze jajka, uważając, żeby się nie rozlały i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz kilka minut, tak aby żółtko pozostało płynne. Pizze posyp listkami tymianku.