Wiosenna sałatka ze szczawiem
4 porcje
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Szczaw to bomba zdrowotna i smakowa.
Składniki
200 g - szpinaku świeżego lub innej zieleniny (rukola lub mieszanka sałat)
250 g - pomidorków koktajlowych (kolorowych)
1 szt. - zielonego ogórka
1 pęczek - szczawiu
1 pęczek - rzodkiewki
1 kawałek - pora (ok. 10 cm)
4 łyżki - oliwy z oliwek
1 łyżka - octu balsamicznego
1 łyżeczka - soku z cytryny
1 łyżeczka - miodu
- sól, pieprz do smaku
Wiosenna sałatka ze szczawiem
Wiosenna sałatka ze szczawiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W sezonie koniecznie sięgajcie po świeży szczaw - jego liście i łodygi bogate są w wiele cennych witamin.
A szczaw to wbrew pozorom nie tylko zupa szczawiowa. Ja lubię przygotowywać ze świeżego szczawiu różne wiosenne potrawy (np. sos szczawiowy do pieczonych ryb i mięsa).
Tym razem mój wiosenny, zielony przysmak wykorzystałem do przygotowania lekkiej sałatki, która skomponowana jest z zielonych liści szczawiu i szpinaku oraz warzyw – soczystych pomidorków, chrupiących rzodkiewek, świeżego ogórka.
Opis przygotowania:
- Przygotuj sos. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, miód i ocet balsamiczny. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tak przygotowany sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Liście szczawiu i szpinaku dokładnie opłucz, osusz i umieść w dużej misce.
- Wszystkie warzywa umyj i pokrój. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, rzodkiewki i pora na cienkie plasterki. Z ogórka, przy pomocy obieraczki, przygotuj warzywne wstążki.
- Warzywa dodaj do miski z zieleniną i wszystkie składniki polej przygotowanym dressingiem oraz dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze