Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wiosenna sałatka ze szczawiem

Opis wykonania

Szczaw to bomba zdrowotna i smakowa.

W sezonie koniecznie sięgajcie po świeży szczaw - jego liście i łodygi bogate są w wiele cennych witamin.

A szczaw to wbrew pozorom nie tylko zupa szczawiowa. Ja lubię przygotowywać ze świeżego szczawiu różne wiosenne potrawy (np. sos szczawiowy do pieczonych ryb i mięsa).

Tym razem mój wiosenny, zielony przysmak wykorzystałem do przygotowania lekkiej sałatki, która skomponowana jest z zielonych liści szczawiu i szpinaku oraz warzyw – soczystych pomidorków, chrupiących rzodkiewek, świeżego ogórka.

Wiosenna sałatka ze szczawiem - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj sos. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, miód i ocet balsamiczny. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tak przygotowany sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  2. Liście szczawiu i szpinaku dokładnie opłucz, osusz i umieść w dużej misce.
  3. Wszystkie warzywa umyj i pokrój. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, rzodkiewki i pora na cienkie plasterki. Z ogórka, przy pomocy obieraczki, przygotuj warzywne wstążki.
  4. Warzywa dodaj do miski z zieleniną i wszystkie składniki polej przygotowanym dressingiem oraz dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wiosenna sałatka ze szczawiem - zdjęcie 2

Bosch do kuchni