Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Szczaw to bomba zdrowotna i smakowa.

Składniki

200 g - szpinaku świeżego lub innej zieleniny (rukola lub mieszanka sałat)
250 g - pomidorków koktajlowych (kolorowych)
1 szt. - zielonego ogórka
1 pęczek - szczawiu
1 pęczek - rzodkiewki
1 kawałek - pora (ok. 10 cm)
4 łyżki - oliwy z oliwek
1 łyżka - octu balsamicznego
1 łyżeczka - soku z cytryny
1 łyżeczka - miodu
- sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

W sezonie koniecznie sięgajcie po świeży szczaw - jego liście i łodygi bogate są w wiele cennych witamin.

A szczaw to wbrew pozorom nie tylko zupa szczawiowa. Ja lubię przygotowywać ze świeżego szczawiu różne wiosenne potrawy (np. sos szczawiowy do pieczonych ryb i mięsa).

Tym razem mój wiosenny, zielony przysmak wykorzystałem do przygotowania lekkiej sałatki, która skomponowana jest z zielonych liści szczawiu i szpinaku oraz warzyw – soczystych pomidorków, chrupiących rzodkiewek, świeżego ogórka.

Wiosenna sałatka ze szczawiem - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj sos. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, miód i ocet balsamiczny. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tak przygotowany sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  2. Liście szczawiu i szpinaku dokładnie opłucz, osusz i umieść w dużej misce.
  3. Wszystkie warzywa umyj i pokrój. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, rzodkiewki i pora na cienkie plasterki. Z ogórka, przy pomocy obieraczki, przygotuj warzywne wstążki.
  4. Warzywa dodaj do miski z zieleniną i wszystkie składniki polej przygotowanym dressingiem oraz dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wiosenna sałatka ze szczawiem - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Nigdy jeszcze nie używałam szczawiu do sałat - myślałam że będzie zbyt kwaśny ale młody szczaw daję niepowtarzalny smak
Natalia Kowalska
Uwielbiam szczaw, a w szczególności zupę szczawiową. To nowe zastosowanie.
Lalaxo
Idealna na grilla do kiełbasy i innych smakołyków
Lalaxo
idealny dodatek do każdego dania