W sezonie koniecznie sięgajcie po świeży szczaw - jego liście i łodygi bogate są w wiele cennych witamin.
A szczaw to wbrew pozorom nie tylko zupa szczawiowa. Ja lubię przygotowywać ze świeżego szczawiu różne wiosenne potrawy (np. sos szczawiowy do pieczonych ryb i mięsa).
Tym razem mój wiosenny, zielony przysmak wykorzystałem do przygotowania lekkiej sałatki, która skomponowana jest z zielonych liści szczawiu i szpinaku oraz warzyw – soczystych pomidorków, chrupiących rzodkiewek, świeżego ogórka.
Opis przygotowania:
Przygotuj sos. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, miód i ocet balsamiczny. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tak przygotowany sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Liście szczawiu i szpinaku dokładnie opłucz, osusz i umieść w dużej misce.
Wszystkie warzywa umyj i pokrój. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, rzodkiewki i pora na cienkie plasterki. Z ogórka, przy pomocy obieraczki, przygotuj warzywne wstążki.
Warzywa dodaj do miski z zieleniną i wszystkie składniki polej przygotowanym dressingiem oraz dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.