Kolorowe koktajle zagościły w moim menu na dobre już kilka lat temu. Nie wyobrażam sobie dnia bez takiego zastrzyku witamin i elementów odżywczych.
Głównymi składnikami mojego ulubionego codziennego smoothie jest szpinak. Oprócz zielonych liści w pojemniku blendera lądują też owoce – gruszka, kiwi, banan i pomarańcze. Owoce dostarczają słodyczy i sprawiają, że posmak zieleniny ginie. Do tego ekstra składnik – natka pietruszki, czyli nasz polski superfood.
Polecam szklankę zielonego koktajlu, zwłaszcza na rozpoczęcie dnia, bo pobudza lepiej niż poranna kawa, syci na długo i natychmiast poprawia nastrój. Poranne smoothie warto urozmaicić odrobiną zdrowego tłuszczu np. olejem kokosowym.
Opis przygotowania:
Do pojemnika blendera włóż wszystkie składniki, czyli szpinak, kiwi, gruszkę, pomarańczę i banana.
Dodaj porwaną w kawałki lub posiekaną natkę pietruszki.
Dolej wody i miksuj całość przez ok. 1 minutę do czasu, aż koktajl zyska gładką konsystencję.
TIP DIETETYCZNY
Jako bazę zdrowych koktajli wykorzystuj dostępne przez cały rok warzywa – seler naciowy, buraki, czy marchewki. W parze z warzywami idą owoce np. banany, kiwi, mango, maliny, truskawki.
Do koktajlu dodaj zielone dodatki. Do wyboru masz szpinak, jarmuż, natkę pietruszki, rukolę, a nawet liście pokrzywy.
Smoothie to doskonały sposób, by przemycić witaminy i minerały małym niejadkom. Dzieciom, które nie zjadłyby takich ilości zielonych liści, można podać je w formie pysznego koktajlu.
Wybierz płynny dodatek – to nie musi być woda. Korzystaj z mleka (zarówno krowiego jak i roślinnego) lub soków owocowych. Ilość płynu zależy od tego, jaką konsystencję koktajlu chcesz uzyskać.
Jeżeli chcesz otrzymać lekko słodki smak koktajlu, wlej nieco syropu klonowego, miodu czy syropu z agawy. Możesz też dosypać cukru kokosowego, stewii lub dodać kilka suszonych daktyli.
Do koktajlu dorzuć superfood, bo to idealny dodatek do koktajli. Do wyboru masz całą masę produktów takich jak: nasiona chia, jagody goji, siemię lniane, młody jęczmień, amarantus, karob, spirulina… itp.
Aby koktajl był bardziej treściwy, możesz dodać różnego rodzaju płatki: owsiane, jęczmienne, orkiszowe, żytnie, pszenne.