Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Dieta pudełkowa – zasady i domowe przepisy

Dieta pudełkowa – zasady i domowe przepisy
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Zasady diety pudełkowej
  2. Dieta pudełkowa w domu
  3. Przepisy diety pudełkowej
  4. Przekąski do zabrania

Dieta pudełkowa to obecnie jeden z najpopularniejszych sposobów żywienia Polaków. Bardzo polubiliśmy się z różnego rodzaju pojemnikami. Cenimy pudełkowe jedzenie – czy to od cateringu dietetycznego, czy z własnego domu. Posiłków w pudełkach wymaga od nas przede wszystkim tempo życia. A chcąc dbać o zdrowie, zdecydowanie lepiej polegać na rozwiązaniach takich jak diety pudełkowe, aniżeli na szybko kupowany fast food.

Zasady diety pudełkowej

Zacznijmy od cateringu dietetycznego, w którym każdego dnia otrzymujemy pod drzwi wybranego rodzaju posiłki. Zwykle w tego typu jedzeniu pudełkowym wystarczy wybrać sobie kaloryczność i typ diety (np. odchudzająca czy bezglutenowa), złożyć zamówienie (często bardzo szybko, bo online) i już następnego dnia rano możemy cieszyć się daniami z pudełka. To niesamowity komfort, wygoda, brak konieczności mycia naczyń, robienia zakupów, planowania posiłków. Ile kosztuje dieta pudełkowa od cateringu? Ceny są bardzo różne, ale zwykle wahają się między 25-55 zł na dzień.

Nieco inaczej ma się sprawa z dietą pudełkową domową. To jedzenie w pudełkach przygotowane własnoręcznie w domu, zapakowane i zabrane w torbie na cały dzień. Domowa dieta jest całkowicie zależna od nas, naszych preferencji, samodzielnego wyliczenia kalorii i makroskładników (lub nie, chociaż zawsze warto się tym zainteresować i skorzystać na przykład z kalkulatorów dietetycznych w internecie), albo może to być indywidualna dieta ustalana przez specjalistę – dietetyka.

Jakikolwiek rodzaj by nie został wybrany, to każda dieta pudełkowa opiera się o podstawowe zasady: odpowiednio dobrany, indywidualnie wyliczony bilans kaloryczny, jedzenie regularnych posiłków w ciągu dnia, mamy gotowy zestaw posiłków na cały dzień oraz do posiłków zawsze wypijamy odpowiednio dużo wody (najlepiej około 2 litry dziennie).

Dieta pudełkowa - zdjęcie 1

Dieta pudełkowa w domu

Dieta pod drzwi od cateringu dietetycznego zdecydowanie ma swoje zalety w postaci wygody czy braku konieczności myślenia o organizacji posiłków. Ale nie jest też wolna od wad – na przykład w postaci wyższej ceny oraz braku stuprocentowego zindywidualizowania diety. Jeśli chcemy być w pełni odpowiedzialni za to, co ląduje na naszym talerzu, to pomyślmy o domowej diecie pudełkowej. Z pewnością będziemy mieli większą pewność co do składu posiłków, zawartych w nim dodatków do żywności oraz jakości produktów.

Jedzenie w pudełkach przygotowywane w domu wymaga od nas jednak pewnej organizacji i zaopatrzenia się w pojemniki na żywność. Warto kupić sobie pojemniki próżniowe na żywność, dzięki którym dania będą długo świeże, ze względu na brak dostępu powietrza do jedzenia.

Taką funkcję posiada również blender próżniowy VitaMaxx marki Bosch, który skutecznie ogranicza dostęp tlenu do miksowanych w nim produktów. Sprzyja to maksymalnemu zachowaniu ich składników odżywczych, np. witaminy C. W zestawie znajdują się również próżniowe pojemniki na żywność.

Aby jednak domowa dieta pudełkowa faktycznie była dietą i poskutkowała np. zmianą masy ciała, to warto skonsultować menu z dietetykiem, który pomoże w obliczeniu naszego indywidualnego zapotrzebowania na energię i podsunie pomysły na odpowiednio zbilansowane posiłki. Gdy już będziemy mieli informacje dotyczące zapotrzebowania na energię i makroskładniki, pozostaje tylko zakupić sobie wagę kuchenną i rozpocząć dietę na poważnie.

Dieta pudełkowa - zdjęcie 2

Przepisy diety pudełkowej

Jakie są najwygodniejsze przepisy na dietę pudełkową do przygotowania w domu? Należą do nich wszelkiego rodzaju zapiekanki, sałatki, koktajle, a także dania smakujące dobrze na ciepło oraz na zimno (np. leczo).

Zapiekanka to wygodne danie ze względu na brak konieczności pilnowania wielu garnków, a także dlatego, że może smakować również na chłodno. Tutaj pomysł na prostą, zdrową, dietetyczną zapiekankę makaronową.

Bardzo wdzięczne do zapakowania jest także sushi w najróżniejszych odmianach. Można przygotować je klasycznie lub bez zawijania – bardziej w formie sałatki. Tutaj przepis na pyszne, wegetariańskie sushi.

Dieta pudełkowa - zdjęcie 3

Leczo, jak już wspomnieliśmy, świetnie nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i bez podgrzewania. Sprawdzi się tak samodzielnie, jak i z dodatkiem w rodzaju kaszy, ryżu czy grzanek. Tutaj przepis na leczo wegetariańskie.

Popularną sałatką do pojemnika jest sałatka grecka. Ze względu na prostotę i szybkość przygotowania, a jednocześnie fakt, że jest sycąca – powinna być elementem menu diety pudełkowej. Tutaj przykład klasycznej sałatki greckiej z dodatkiem jajek.

Koktajle wszelkiego rodzaju to podstawa menu diety pudełkowej. Szczególnie w sezonie letnim, gdy bazary obfitują w mnóstwo owoców i warzyw, powinny znaleźć się w naszej diecie – nie tylko pudełkowej. Oto prosty przepis na zielony koktajl.

Wszelkie dania jednogarnkowe świetnie nadają się do pakowania w pojemniki na jedzenie. Głównie dlatego, że cały posiłek można zmieścić w jednym pudełku, bez konieczności trzymania na przykład dodatkowych warzyw, sosu czy pieczywa w oddzielnej przegródce. Tutaj aromatyczne risotto z trawą cytrynową.

Bowl, czyli w skrócie mus owocowy z bakaliami i kawałkami owoców, to z kolei propozycja śniadania, drugiego śniadania lub przekąski w diecie pudełkowej. Tutaj inspiracja na klasyczne, owocowe smoothie bowl.

Dieta pudełkowa - zdjęcie 4

Na koniec propozycja klasycznej potrawy diety pudełkowej – to danie wywodzi się z pudełek noszonych na siłownię przez kulturystów. Mówi się, że aby budować mięśnie, trzeba jeść ryż, kurczaka i brokuły. Oczywiście obecnie ten stereotyp już został zweryfikowany i wiadomo, że nie jest w pełni prawdą, ale pomysł na posiłek w postaci kurczaka i warzyw gotowanych na parze (lub pieczonych) wciąż jest bardzo kuszący.

Przekąski do zabrania

Drugie śniadanie i przekąska w diecie zazwyczaj są niewielkie. Według dietetyków powinny zajmować 10-15% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, to jest średnio około 200-250 kcal. Pomysłami na przekąskę mogą być: orzechy i bakalie (np. mieszanka studencka), owoce pokrojone na kawałki, jogurt z dodatkiem musli (najlepiej domowego musli, pieczonego w piekarniku w postaci granoli), domowe batoniki pełnoziarniste czy soki warzywne (wyciskane lub przygotowane w blenderze). W ramach przekąski można pozwolić sobie na dodatek dwóch-trzech kostek czekolady, ale najlepiej wybierać tę gorzką.

Dieta pudełkowa to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą wiedzieć, co jedzą. Samodzielne sporządzone posiłki nie zaskoczą Cię dodatkowymi kaloriami czy składnikami, których nie możesz lub nie powinieneś spożywać. Taki rodzaj diety pozwoli także uniknąć podjadania między posiłkami oraz prowadzić zdrową i zbilansowaną dietę.