- Czym są owoce sezonowe?
- Dlaczego warto jeść owoce sezonowe?
- Jak wygląda kalendarz sezonowy w przypadku owoców?
Jeść sezonowo znaczy prosto i zdrowo! Sprawdź nasz kalendarz sezonowy dotyczący owoców i zaplanuj pyszne posiłki, desery, ciasta i koktajle. Niech owoce sezonowe królują w Twojej diecie przez okrągły rok.
Czym są owoce sezonowe?
Owoce sezonowe to takie, które uprawiane są w określonych miesiącach w roku. W czasie swojej naturalnej wegetacji, czyli kiedy dojrzewają, są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Wielu dietetyków podkreśla, że przestrzeganie kalendarza sezonowego owoców i warzyw to najprostszy sposób na zbilansowane odżywianie.
Najbardziej znane i wyczekiwane przez Polaków owoce sezonowe, według raportu Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, to: truskawki, maliny, czereśnie, śliwki i gruszki. Jednak warto sięgać też po to mniej popularne gatunki np. aronię, agrest, porzeczki czy owoce dzikiej róży.
Wskazówka: Zamroź sezonowe owoce i zrób zapasy na zimę. Pamiętaj, że zamrażanie to najlepszy sposób na przedłużenie ich żywotności bez znacznych strat witamin i cennych składników odżywczych.
Przeczytaj: Sezonowe owoce, z których warto przygotować przetwory na zimę
Dlaczego warto jeść owoce sezonowe?
„Na tak” są nie tylko dietetycy, ale też psychologowie, ekolodzy i rodzice…niejadków. Dlaczego? Oto najważniejsze argumenty.
- Owoce sezonowe to podstawa zdrowiej diety
Aby dostarczyć organizmowi cennych witamin i składników mineralnych, jedz co najmniej dwie porcje owoców dziennie. Te sezonowe mają najwięcej cennych elementów, a dietetycy wskazują też na ich potencjał antyoksydacyjny, czyli chroniący organizm przed nowotworami. Dodatkowo letnie owoce mają w sobie dużo wody, dzięki czemu mogą odpowiednio nawodnić Cię podczas upałów.
- Jedzenie owoców (sezonowych i nie tylko) wpływa na lepsze samopoczucie
Naukowcy z brytyjskiego University of Warwick przekonują, że im więcej owoców i warzyw jemy, tym nasza psychika jest w lepszej kondycji. Wszechobecność owoców sezonowych wpływa na ich dostępność, a więc częstsze spożywanie.
- Kupowanie sezonowych owoców ogranicza ślad węglowy
Z reguły owoce dostępne w sezonie pochodzą od lokalnych dostawców, dzięki czemu ich transport jest krótszy, więc zostawia mniejszy ślad węglowy. Dodatkowo zyskuje lokalna gospodarka.
- Sezonowe owoce można uprawiać we własnym ogródku
Naturalny sposób dojrzewania i to, że owoce nie wymagają żadnych środków przyspieszających ten proces czy przedłużających trwałość sprawia, że dużą część owoców sezonowych możemy uprawiać samodzielnie. Kto z nas na działce lub w domu rodzinnym nie ma krzaczka porzeczek czy choćby małej jabłonki. Wielu z nas z rozrzewnieniem wspomina też poziomki czy agrest.
Z owoców sezonowych możemy przyrządzić wiele smacznych potraw, na które często czekamy okrągły rok. Od najprostszego ryżu ze świeżymi truskawkami, który kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, aż po bardziej wymyślną sałatkę z kozim serem, malinami i borówkami. Owoce sezonowe świetnie też nadają się do ciast, koktajli oraz sorbetów.
Wypróbuj: Pomysły na sałatki owocowe i desery
Jak wygląda kalendarz sezonowy w przypadku owoców?
Zastanawiasz się, dlaczego pomarańcze smakują najlepiej zimą? Otóż wówczas na sklepowych półkach pojawiają się cytrusy przywiezione z Europy, które w przeciwieństwie do tych z Chin, transportuje się dojrzałe, gdyż mają krótszą drogę dotarcia na sklepowe półki. Kalendarz sezonowy warto śledzić przez cały rok i uwzględnić w nim zarówno lokalne, jak i bardziej egzotyczne owoce. Aby Ci w tym pomóc, przygotowaliśmy owocowy kalendarz sezonowy na cały rok. Znajdziesz w nim listę owoców dojrzewających w poszczególnych miesiącach.
Owoce sezonowe – styczeń
Nowy rok zacznij od jedzenia polskich jabłek, gruszek, które, choć dojrzewają jesienią, jeśli są odpowiednio przechowywane, zimą nadal smakują pysznie.
Owoce sezonowe – luty
W lutym nadal sprawdzą się jabłka i gruszki, ale warto też sięgnąć po nieco egzotyki. W tym okresie dobrze smakują cytrusy (mandarynki, pomarańcze, cytryny, grejpfruty), które są jednocześnie bogatym źródeł witaminy C niezbędnej w sezonie infekcji. Zimowe owoce sezonowe to też mango i ananas.
Jakie owoce sezonowe warto wybrać w marcu?
W marcu owoce sezonowe wybieramy podobnie jak w lutym. Lokalnie: jabłka i gruszki oraz egzotycznie: cytrusy i ananasy. Na szczęście marzec to tylko krótki okres oczekiwania na prawdziwy wysyp sezonowych (polskich) smaków.
Sezonowe owoce – kwiecień to miesiąc jabłek i gruszek
A także rabarbaru, z którego przyrządzisz pyszne przetwory, kompoty i ciasta. W kontekście jabłek w kwietniu warto sięgnąć po odmiany boiken oraz idared.
Jakie wybrać sezonowe owoce w maju?
Maj to nadal czas jabłek, gruszek i rabarbaru, a do tego pod koniec miesiąca pojawiają się tak długo wyczekiwane truskawki i czereśnie. To także miesiąc mniej popularnego agrestu, który najzdrowszy jest w postaci świeżej np. dodany do sałatki owocowej lub owsianki.
Owoce sezonowe – czerwiec
W czerwcu królują bardzo popularne w dietach redukcyjnych, niskowęglowodanowych i keto owoce sezonowe jagodowe: truskawki, jagody, poziomki i porzeczki. To też czas na wiśnie i morele.
Owoce sezonowe – lipiec to świetny czas na zakup brzoskwiń, malin czy śliwek
W lipcu pojawiają się soczyste polskie brzoskwinie, arbuzy oraz maliny. Pod koniec miesiąca możesz zajadać się również śliwkami.
Jakie owoce w sierpniu to dobry wybór?
Od początku sierpnia możesz raczyć się już przepysznymi jeżynami. W tym miesiącu nadal dobrze smakują śliwki, brzoskwinie, morele, jagody, porzeczki i maliny. Sierpień to też czas nektarynek i wczesnych odmian jabłoni.
Sezonowe owoce – wrzesień
Z tym miesiącem kojarzą się przede wszystkim śliwki węgierki, które doskonale nadają się do przetworów. We wrześniu pojawiają się również maliny jesienne oraz jabłka. Najsmaczniejsze wrześniowe owoce sezonowe egzotyczne to figi i kiwi.
Sezon na owoce – październik
Październik obfituje w różne odmiany jabłek, gruszek i winogron. W tym miesiącu warto sięgnąć też po owoce sezonowe egzotyczne: figi, granaty, mango, banany, papaję.
Owoce sezonowe – listopad
Kiedy zaczynają się jesienne infekcje, postaw na owoce dzikiej róży. To listopadowy owoc sezonowy, który dodatkowo zaliczany jest do żywności superfoods – jest bogatym źródłem witaminy C oraz składników o właściwościach antyoksydacyjnych i zmniejszających bóle stawów. W tym miesiącu nadal możesz raczyć się pysznymi jabłkami i gruszkami.
Kalendarz sezonowy na grudzień
Koniec roku to początek sezonu na soczyste cytrusy, takie jak mandarynki i pomarańcze. W grudniu nadal stawiaj na lokalne jabłka i gruszki.
Na koniec podkreślmy jeszcze raz: owoce sezonowe są najsmaczniejsze, mają najwięcej witamin, a jednocześnie można kupić je w przystępnej cenie. Co więcej, ubogacają dietę i są impulsem do eksperymentowania w kuchni oraz…ogrodzie. Już dziś zaplanuj z nami swój owocowy rok!