Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pasztet – z czego zrobić i jak?

Pasztet – z czego zrobić i jak?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Z czego zrobić pasztet?
  2. Dodatki do pasztetu
  3. Jak zrobić pasztet? Proces przygotowania

Pasztet z królika lub innego mięsa? A może w wersji wegańskiej: z ciecierzycy, soczewicy lub fasoli? Sprawdź, jak zrobić smaczny i zdrowy domowy pasztet i przetestuj nasze przepisy. Po lekturze tego artykułu nie będziesz narzekał na brak dobrych pomysłów na śniadania, podwieczorki oraz kolacje.

Z czego zrobić pasztet?

Pasztet - z czego?

Pasztet wywodzi się z kuchni francuskiej i był w tym kraju iście królewskim daniem. Podobno zajadał się nim namiętnie sam Ludwik XIV. Tradycyjnie przygotowywano go z masy mięsa (gotowanego lub duszonego) i dodawano do niego warzywa oraz przyprawy. Dziś również pasztet domowy kojarzony jest z mięsnym przysmakiem, który przyrządza się najczęściej z:

  • drobiu (np. cały kurczak z dodatkiem serc kurzych i wątróbki kurzej),
  • wieprzowiny (np. szynka wieprzowa i wątróbka drobiowa),
  • wołowiny (np. wołowina i wątróbka drobiowa),
  • jagnięciny (np. mielona jagnięcina, mielona wieprzowina i posiekany bekon)
  • mięsa z królika (np. tuszka królika z podrobami).

Choć „Król Słońce” mógłby się nieco zdziwić, to obecnie pasztet domowy (i ten sklepowy też) robiony jest też w wersji wegańskiej i wegetariańskiej. Oto kilka pomysłów na tego typu roślinne smarowidło:

  • pasztet z grzybami i orzechami,
  • pasztet z fasoli i soczewicy,
  • pasztet z ciecierzycy i tofu,
  • pasztet z cukinii i ziemniaków.
  • pasztet wielkanocny z selera z pieczarek.

Sprawdź przepis na: Wegański pasztet z soczewicy

Dodatki do pasztetu

Smaczny pasztet domowy to suma dobrej jakości mięsa i idealnie dobranych dodatków. Do przygotowanej masy mięsnej możesz dorzucić np.:

  • grzyby (borowiki, koźlaki, kurki),
  • suszone owoce (śliwki, żurawinę),
  • orzechy (włoskie, migdały, pistacje).

Niektórzy dodają do niej również oliwki, kapary, a nawet alkohol (czerwone wytrawne wino, brandy, nalewki).

Wskazówka: Kiedy przygotowujesz masę mięsną, podziel ją na kilka części i do każdej dodaj inne dodatki. W ten sposób sprawdzisz, które z nich najbardziej smakują gościom i domownikom.

Pamiętaj, by każdą masę pasztetową wzbogacić odpowiednio skomponowaną mieszanką przypraw. Np. pasztet wieprzowy doskonale smakuje z solą, imbirem, kminkiem, natką pietruszki, zielem angielskim i liściem laurowym. Do każdego rodzaju pasztetu domowego pasuje też gałka muszkatołowa i czosnek. A w wersji ostrej – papryczki chili.

Wskazówka: Pieprz biały dodaj do pasztetu z drobiu i cielęciny, a pieprz czarny do pozostałych mięs.

Gotowy pasztet domowy możesz serwować z sosami na zimno np. majonezowym, chrzanowym, tatarskim oraz sałatkami. Do pasztetu pasują też: świeże pieczywo, kiszone ogórki, marynowane grzybki i jajka faszerowane.

Jak zrobić pasztet? Proces przygotowania

W jakiej temperaturze piec pasztet? Z jakiego mięsa go zrobić? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w naszej szczegółowej instrukcji. Sprawdź i zrób w końcu swój pierwszy domowy pasztet.

Krok 1: Wybranie, ugotowanie składników i mielenie mięsa

Wybrane mięso, warzywa (z reguły marchewka i pietruszka) gotuj przez 60 minut w dużym garnku z wodą z dodatkiem: soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. Następnie duś pod przykrycie przez około 90 minut.

Mięso bez chrząstek i kości oraz ugotowane warzywa i nasączoną w bulionie bułkę zmiel w maszynce przynajmniej 2 razy.

Krok 2: Dodanie kolejnych składników

To moment kiedy do zmielonego mięsa możesz dodać swoje ulubione dodatki oraz przyprawy (propozycja: gałka muszkatołowa, kmin rzymski, papryka słodka i ostra, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól). Obowiązkowo dodaj 3 żółtka i całość wymieszaj łyżką. Na koniec ubij pianę z białek i dodaj do całości. Delikatnie wymieszaj.

Zainspiruj się naszym przepisem: Pasztet z indyka

Krok 3: Pieczenie pasztetu

Zastanawiasz się, jak piec pasztet? Właśnie w tym kroku opiszemy ten najważniejszy proces. Na początek przełóż mięsną masę do keksówki i umieść ją na środkowej półce piekarnika. Piecz około 80-90 minut w temperaturze 180 stopni, aż masa stwardnieje i zbrązowieje.

Wskazówka: Aby pasztet się nie wysuszył, przed pieczeniem ułóż cienkie plastry boczku na dnie foremki oraz na jego wierzchu.

Dowiedz się więcej: Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy?

Krok 4: Dekorowanie i podanie

Po upieczeniu zostaw pasztet do schłodzenia. Następnie włóż go do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin. Dzięki temu na drugi dzień z łatwością go pokroisz.

Przed podaniem domowy pasztet udekoruj takimi dodatkami, jak: orzechy włoskie, plasterki pomarańczy lub listki świeżej bazylii.

To też Cię zainteresuje: Gotowanie i pieczenie – piekarniki

Pasztet wegetariański i wegański przygotowuje się na nieco innych zasadach. Sposób pieczenia i przygotowania produktów zależy od doboru warzyw i dodatków.

Zastanawiasz się, czy pasztet można mrozić? Eksperci przekonują, że to najlepszy sposób na dłuższe jego przechowywanie. Pasztet domowy najlepiej podzielić na części, owinąć każdą z nich folią spożywczą, a następnie włożyć do szczelnych pojemników. W zamrażarce powinien zostać maksymalnie dwa miesiące.

Podsumowanie

Wbrew pozorom pasztet pieczony nie jest nudny! Możesz wykonać go z wielu gatunków mięs oraz warzyw. Dodatki takie jak: orzechy, grzyby czy nawet kapary sprawią, że za każdym razem będzie smakował inaczej. Co więcej, możesz serwować go z sałatkami, jajkami faszerowanymi lub marynowanymi warzywami. W końcu pasztet wielkanocny lub bożonarodzeniowy to prawdziwy rarytas na świątecznym stole.

Spróbuj upiec go raz, a stanie się jednym z Twoich ulubionych przysmaków do zadań specjalnych. Pamiętaj, że domowy pasztet z dobrej jakości mięs i warzyw jest zdrowy i może stanowić ważny element zbilansowanej diety.