Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Domowy pasztet to prawdziwy rarytas na świątecznym stole. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować pasztet z indyka, który jest kremowy, pyszny i bardzo prosty w wykonaniu.

Składniki

300 g - filetu z indyka
200 g - podudzia indyka
300 g - wątróbki
1 korzeń - pietruszki
2 szt. - marchewek
0,25 korzenia - selera
2 szt. - cebuli
5 gałązek - natki pietruszki
2 szt. - liści laurowych
3 ziarna - ziela angielskiego
5 ziaren - czarnego pieprzu
1 szt. - bułki kajzerki
2 szt. - jajek
1 łyżka - masła
2 ząbki - czosnku
0,5 łyżeczki - gałki muszkatołowej
2 łyżki - oleju rzepakowego do posmarowania formy
2 łyżki - bułki tartej
- sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
430.5 kcal
Tłuszcz
17.63 g
Węglowodany
19.7 g
Błonnik
46.18 g
Białko
4.48 g
Sól
3.68 g

Opis wykonania

Do garnka wlej ok. 2 l wody. Dodaj obrane warzywa, przypaloną nad ogniem cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.

Gotuj ok. 1,5 godziny na małej mocy płyty grzewczej.

Pod koniec gotowania dopraw solą, zdejmij z palnika i zostaw, aż bulion i wszystkie jego składniki wystygną.

Do miski włóż kajzerkę i zalej wywarem z warzyw. Odstaw, aby bułka nasiąkła płynem. Mięso umyj, osusz, pokrój w duże kawałki. Cebulę pokrój w kostkę.

Patelnię rozgrzej na małej mocy palnika, dodaj masło, a następnie cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Duś na małej mocy płyty około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj wątróbkę i duś razem kolejne 10 minut. Odstaw do przestudzenia. Na patelni podsmaż filet i podudzie indyka.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Podsmażone mięso, marchewki i kawałek selera z rosołu z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą z czosnkiem zmiel przez maszynkę. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj jajka i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę (keksówkę) posmaruj olejem, posyp bułką tartą. Wyłóż masę mięsną i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu pasztet wyjmij z piekarnika, pozostaw w keksówce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjmij z foremki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MARTA
Domowy pasztet, must have na każde święta.