Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Pasztet z indyka

Pasztet z indyka na kromce chleba z kiełkami

Czas przygotowania: 90 min


Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

300 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.63 (Liczba ocen: 8)


Do tej potrawy użyjesz:
Domowy pasztet z indyka to delikatna i aromatyczna propozycja na śniadanie, kolację czy wyjątkowe okazje. Idealnie sprawdzi się na kanapkach i jako przystawka. Prosty przepis pozwoli Ci przygotować zdrowszą wersję klasycznego pasztetu w swoim domu.

Składniki

300 g - filetu z indyka
200 g - podudzia indyka
300 g - wątróbki
1 korzeń - pietruszki
2 szt. - marchewek
0,25 korzenia - selera
2 szt. - cebuli
5 gałązek - natki pietruszki
2 szt. - liści laurowych
3 ziarna - ziela angielskiego
5 ziaren - czarnego pieprzu
1 szt. - bułki kajzerki
2 szt. - jajek
1 łyżka - masła
2 ząbki - czosnku
0,5 łyżeczki - gałki muszkatołowej
2 łyżki - oleju rzepakowego do posmarowania formy
2 łyżki - bułki tartej
- sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
430.5 kcal
Tłuszcz
17.63 g
Węglowodany
19.7 g
Błonnik
46.18 g
Białko
4.48 g
Sól
3.68 g

Opis wykonania

Krok 1

Do garnka wlej ok. 2 l wody. Dodaj obrane warzywa, przypaloną nad ogniem cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.

Gotuj ok. 1,5 godziny na małej mocy płyty grzewczej.

Pod koniec gotowania dopraw solą, zdejmij z palnika i zostaw, aż bulion i wszystkie jego składniki wystygną.

Krok 2

Do miski włóż kajzerkę i zalej wywarem z warzyw. Odstaw, aby bułka nasiąkła płynem. Mięso umyj, osusz, pokrój w duże kawałki. Cebulę pokrój w kostkę.

Patelnię rozgrzej na małej mocy palnika, dodaj masło, a następnie cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Duś na małej mocy płyty około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj wątróbkę i duś razem kolejne 10 minut. Odstaw do przestudzenia. Na patelni podsmaż filet i podudzie indyka.

Krok 3

Usmażone mięso, marchewki i kawałek selera z rosołu z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą z czosnkiem zmiel przez maszynkę. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj jajka i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę (keksówkę) posmaruj olejem, posyp bułką tartą. Wyłóż masę mięsną i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
Krok 4

Po upieczeniu pasztet wyjmij z piekarnika, pozostaw w keksówce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjmij z foremki.

Sprawdź również: Pasztet – z czego zrobić i jak?

Wypróbuj przepisów na innych pasztety:

Tipy i wskazówki

  • Namocz kajzerkę dobrze w wywarze, ale nie za długo, aby nie była rozmiękła – bułka ma być wilgotna i miękka, ale zachować zdolność łączenia składników masy pasztetowej.
  • Dokładnie czyść wątróbkę z błonek i sprawdź, czy nie ma żadnych woreczków żółciowych – nawet mała ilość goryczy może wpłynąć na smak całego pasztetu.
  • Przed pieczeniem spróbuj masę pasztetową i dopraw ją do smaku – możesz dodać nieco gałki muszkatołowej lub wymieszać z posiekaną natką pietruszki dla świeżości. Nie bój się dodać soli czy pieprzu – po upieczeniu trudno będzie to poprawić.
  • Pilnuj czasu pieczenia i temperatury – zbyt wysoka temperatura lub zbyt długie pieczenie sprawią, że pasztet będzie suchy. 

Najczęściej zadawane pytania

Dlaczego pasztet po upieczeniu się kruszy lub rozpada?

Najczęstsze przyczyny to zbyt mało jajek, za sucha masa (za mało bułki, warzyw lub tłuszczu) oraz zbyt długie pieczenie. Użyj właściwych proporcji składników wiążących i pilnuj, by nie wysuszyć pasztetu w piekarniku.

Jak przechowywać domowy pasztet, żeby zachował świeżość na dłużej?

Po całkowitym wystudzeniu trzymaj pasztet w lodówce, szczelnie owinięty lub zamknięty w pojemniku do 5 dni. Jeśli chcesz przechować go dłużej, możesz go zamrozić – pasztet zachowuje smak i strukturę przez ok. 3 miesiące.​

Kiedy i jak najlepiej kroić upieczony pasztet, aby się nie rozpadł?

Pasztet należy pokroić dopiero po całkowitym ostudzeniu i stężeniu, najlepiej po kilku godzinach w lodówce. Wcześniejsze krojenie może sprawić, że masa będzie krucha i trudna do ukrojenia – schłodzenie pozwala na uzyskanie ładnych, zwartych plastrów.

Porada Szefa

W jaki sposób łatwo wyczyścić kielich blendera?

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.63, Liczba ocen: 8
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Domowy pasztet, must have na każde święta.
Marta
Zawsze z dodatkiem warzyt :) mniam.
Ila
Pasztetów za często nie jadam, ale chciałam spróbować ten przepis na pasztet z indyka i wyszedł bardzo smaczny. Wyszło go dość sporo więc, polecam wekować, albo mrozić w mniejszych kawałkach. U mnie zdało to egzamin i mam gotowy pasztet zawsze kiedy mam ochotę