


Domowy pasztet to prawdziwy rarytas na świątecznym stole. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować pasztet z indyka, który jest kremowy, pyszny i bardzo prosty w wykonaniu.
Do garnka wlej ok. 2 l wody. Dodaj obrane warzywa, przypaloną nad ogniem cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.
Gotuj ok. 1,5 godziny na małej mocy płyty grzewczej.
Pod koniec gotowania dopraw solą, zdejmij z palnika i zostaw, aż bulion i wszystkie jego składniki wystygną.
Do miski włóż kajzerkę i zalej wywarem z warzyw. Odstaw, aby bułka nasiąkła płynem. Mięso umyj, osusz, pokrój w duże kawałki. Cebulę pokrój w kostkę.
Patelnię rozgrzej na małej mocy palnika, dodaj masło, a następnie cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Duś na małej mocy płyty około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj wątróbkę i duś razem kolejne 10 minut. Odstaw do przestudzenia. Na patelni podsmaż filet i podudzie indyka.
Podsmażone mięso, marchewki i kawałek selera z rosołu z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą z czosnkiem zmiel przez maszynkę. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj jajka i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę (keksówkę) posmaruj olejem, posyp bułką tartą. Wyłóż masę mięsną i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu pasztet wyjmij z piekarnika, pozostaw w keksówce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjmij z foremki.