Wegański pasztet z soczewicy
![Wegański pasztet z soczewicy](https://akademiasmaku.pl/storage/7966/conversions/weganski-pasztet-z-soczewicy-5155-single.webp)
12 porcje
59 min
Łatwe
Składniki
Wegański pasztet z soczewicy
Wegański pasztet z soczewicy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10418/conversions/jiv4G40uTH2p6M-thumb.webp)
Soczewicę ugotuj do miękkości.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek posiekaj drobno. Pietruszkę i seler zetrzyj na dużych oczkach.
Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, chwilę przesmaż, dodaj startą pietruszkę, startego selera oraz przyprawy.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10419/conversions/v9it0rOO7XBOmD-thumb.webp)
Smaż całość do miękkości i lekkiego zarumieniania ok. 10 minut.
Do większej misy przełóż soczewicę, dodaj usmażone warzywa, całość zblenduj na jednolitą masę dopraw solą i pieprzem
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10420/conversions/V8WDtKY2gxlPdk-thumb.webp)
Masę przełóż do większej wysmarowanej oliwą formy keksowej, piecz w piekarniku około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze