Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

59 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Wegański pasztet z soczewicy może z powodzeniem być smacznym zamiennikiem pasztetu mięsnego.

Składniki

2 kubki - soczewicy czerwonej lub zielonej ugotowanej
1 korzeń - pietruszki
0,5 szt. - selera
2 łyżki - mąki kukurydzianej
2 ząbki - czosnku
1 łyżka - lubczyku suszonego
1 łyżeczka - tymianku suszonego
1 łyżeczka - kminku mielonego
0,5 łyżeczki - papryki słodkiej wędzonej
1/3 łyżeczki - pieprzu
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia warzyw

Opis wykonania

​​Soczewicę ugotuj do miękkości.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek posiekaj drobno. Pietruszkę i seler zetrzyj na dużych oczkach.

Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, chwilę przesmaż, dodaj startą pietruszkę, startego selera oraz przyprawy.

Smaż całość do miękkości i lekkiego zarumieniania ok. 10 minut.

Do większej misy przełóż soczewicę, dodaj usmażone warzywa, całość zblenduj na jednolitą masę dopraw solą i pieprzem

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.

Bosh Logo
Bosh

Masę przełóż do większej wysmarowanej oliwą formy keksowej, piecz w piekarniku około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych