Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wegański pasztet z soczewicy

Opis wykonania

Wegański pasztet z soczewicy może z powodzeniem być smacznym zamiennikiem pasztetu mięsnego.

Wegański pasztet z soczewicy - krok 1

​​Soczewicę ugotuj do miękkości.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek posiekaj drobno. Pietruszkę i seler zetrzyj na dużych oczkach.

Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, chwilę przesmaż, dodaj startą pietruszkę, startego selera oraz przyprawy.

Wegański pasztet z soczewicy - krok 2

Smaż całość do miękkości i lekkiego zarumieniania ok. 10 minut.

Do większej misy przełóż soczewicę, dodaj usmażone warzywa, całość zblenduj na jednolitą masę dopraw solą i pieprzem

Wegański pasztet z soczewicy - krok 3

Masę przełóż do większej wysmarowanej oliwą formy keksowej, piecz w piekarniku około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.