Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pigwa w kuchni. Co można zrobić z pigwy?

Pigwa w kuchni. Co można zrobić z pigwy?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Pigwa – wartości odżywcze i prozdrowotne
  2. Co można zrobić z pigwy?

Pigwa od wielu lat jest obecna w przydomowych sadach, ogródkach i parkach. Niestety przez długi czas była nieco zapomniana. Obecnie – ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i oryginalny smak – wraca do łask. Co zrobić z pigwy?

Pigwa – wartości odżywcze i prozdrowotne

Pigwa to niewielkie drzewo osiągające od 3 do 5 metrów wysokości. Podczas kwitnienia zwraca uwagę nie tylko kolorem, ale również przyjemnym zapachem. Owoce pigwy dojrzewają od końca września do końca października. Kształtem przypominają one jabłka i charakteryzują się intensywnym żółtym kolorem.

Należy pamiętać, że miąższ pigwy można jeść dopiero po poddaniu go obróbce termicznej. Surowy owoc jest mocno kwaśny, gorzki oraz bardzo twardy. Owoce pigwy są niskokaloryczne w 100 gramach zawierają zaledwie 57 kcal. Jednocześnie są źródłem witaminy C, beta-karotenu, potasu, błonnika oraz polifenoli będących silnymi antyoksydantami.

Owoce pigwy często mylone są z innymi owocami – czym się różni pigwa od pigwowca? Jest to krzew osiągający maksymalnie między 2 a 3 metry wysokości. Część odmian dorasta zaledwie do 1 metra wysokości. Różnica zauważalna jest także w wielkości owoców – są one znacznie mniejsze i mają średnicę około 5 cm. Mimo wyraźnych różnic w wyglądzie obu owoców ich właściwości odżywcze są do siebie bardzo zbliżone.

Pigwa infografika

Co można zrobić z pigwy?

Ze względu na konieczność poddania owoców obróbce termicznej oraz wysoką zawartość pektyn, z pigwy najczęściej przygotowuje się różnego rodzaju przetwory. Mogą to być nalewki, dżemy, soki lub syropu. Obraną i pokrojoną na małe kawałki pigwę można dodać do herbaty lub ziołowych naparów celem wsparcia odporności w okresie jesienno-zimowym.    

Sok z pigwy

Zarówno sok, jak i syrop z pigwy doskonale sprawdzą się w okresie przeziębień. Warto dodawać je do herbaty lub wody. Mogą posłużyć również jako składniki popularnych shotów poprawiających odporność.

Do przygotowania syropu lub soku z pigwy wystarczą zaledwie dwa składniki – owoce oraz cukier lub miód. W pierwszej kolejności należy obrać owoce ze skórki, usunąć gniazda nasienne, a następnie drobno je pokroić. Następnie owoce umieszcza się w szklanym słoiku i zasypuje cukrem. Aby owoce puściły sok, należy umieścić słoik w ciemnych i chłodnym miejscu. Po około 2–3 dniach sok z pigwy należy odcedzić i przelać do czystych butelek lub słoików. Postępowanie jest podobne w przypadku zastąpienia cukru miodem.

Aby urozmaicić smak soku, można dodać do niego imbir, chilli, kurkumę, cytrynę lub limonkę.

Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy ma ciekawy posmak. Typowa dla nalewek słodycz przełamana jest tutaj kwasowością pochodzącą z owoców, co daje wyjątkowe wrażenia smakowe. W przeszłości gospodynie domowe stosowały nalewkę z pigwy nie tylko ze względu na jej smak, ale i jej właściwości. Może być ona pomocna w niestrawności bólach żołądka, braku apetytu czy częstych przeziębieniach. Jak ją zrobić?

  1. Przygotowanie nalewki zaczyna się od zasypania cukrem obranych owoców i czekania aż puszczą one sok. W tym czasie owoce z cukrem powinny być umieszczone w chłodnym i zacienionym miejscu.
  2. Gdy ilość soku przestanie się zwiększać, należy go odlać, a owoce zalać spirytusem.
  3. Owoce w spirytusie można odstawić nawet na kilka miesięcy.
  4. Następnie odcedza się owoce, a spirytus miesza się z odlanym wcześniej sokiem.
  5. Pektyny zawarte w owocach mogą powodować wytrącanie się osadu. Dlatego, aby nalewka była klarowna, można dodatkowo przelać ją przez gazę.

Tradycyjnie nalewkę przygotowuje się na spirytusie, jednak można zastąpić go wódką.

Dżem z pigwy

Dzięki wysokiej zawartości pektyn (które wykazują właściwości żelujące) owoce pigwy doskonale nadają się do przygotowania dżemów, konfitur i marmolad.

Do przygotowania dżemu z pigwy potrzebne będą owoce, cukier, woda oraz sok z cytryny.

  1. Owoce należy dokładnie obrać, pozbawić gniazd nasiennych i drobno pokroić.
  2. Następnie należy prażyć je z dodatkiem wody, aż będą miękkie. Podczas prażenia pigwę należy często mieszać, by nie przywarła do dna garnka.
  3. Gdy miąższ będzie miękki i puści sok, należy dodać cukier oraz sok z cytryny.
  4. Całość gotuje się na małym ogniu do osiągnięcia odpowiednio gęstej konsystencji.

Jeżeli dżem ma być gładki i bez kawałków pigwy, to tuż przed dodaniem cukru owoce należy zmiksować blenderem.

Sprawdź sprawdzony przepis na konfiturę z pigwy

Ciasto z pigwą

Orzeźwiający smak pigwy sprawdzi się doskonale także w wypiekach. Zastosowanie będzie podobne jak w przypadku jabłek. Tradycyjną szarlotkę można urozmaicić dodatkiem tartej pigwy lub w całości zastąpić jabłka kawałkami prażonej pigwy.

Innym pomysłem na wypieki z dodatkiem pigwy będzie ciasto ucierane, brownie lub tarta z pigwą jabłkami i karmelem.

Galaretka z pigwy

Ciekawym dodatkiem do ciast i słodkich posiłków jest galaretka z pigwy. Można ją dodać do ciast, placuszków, naleśników, kremów czy owsianki. Co ciekawe Galaretka z pigwy sprawdzi się również jako dodatek do serów, wędlin oraz mięs – z powodzeniem można ją podać jako dodatek do deski serów i wędlin na przyjęciu.

Przygotowanie galaretki jest proste, lecz czasochłonne.

  1. Obrane i pokrojone owoce należy gotować w wodzie, aż do miękkości.
  2. Następnie oddziela się owoce, a do powstałego wywaru dodaje cukier oraz sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać również wanilię.
  3. Po dodaniu składników do wywaru całość gotuje się około 2 godzin lub do momentu, aż zaobserwujemy gęstnienie.
  4. Ciepłą galaretkę przelewa się do słoików lub miseczek i odstawia do wystudzenia.

Zdecydowanie warto wykorzystywać pigwę w kuchni. Te zapomniane owoce mają cenne wartości odżywcze, wspierają odporność, a przyjemnie kwaśny i orzeźwiający smak przyjemnie łączy się z wieloma produktami.