- Tradycyjne ciasto z wiśniami
- Przetwory z wiśni
- Napoje z wiśni
- Obiad z wiśniami w roli głównej
- Co jeszcze można zrobić z wiśni?
Wiśnie to idealne letnie owoce, z których można zrobić nie tylko tradycyjne przetwory, ale również słodkie wypieki, orzeźwiające kompoty i smaczne pierogi. Zobacz, co można zrobić z wiśni!
Tradycyjne ciasto z wiśniami
Lato to czas pysznych warzyw i owoców w lokalnych warzywniakach, na bazarach lub w przydomowych ogródkach. Niektóre z nich dostępne są dosłownie przez chwilę, tak jak wiśnie. I chyba nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać, że warto po nie sięgać właśnie w sezonie. Można wyczarować z nich proste, a przy tym niezwykle smaczne tradycyjne wypieki czy desery. Z owoców tych przygotujesz szybkie ciasto z wiśni, placek w formie tarty z wiśniami, brownie wiśniowe czy muffiny z wiśniami. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasto z wiśniami.
Składniki:
-
500 g wiśni bez pestek (świeże, mrożone, z kompotu lub nalewki)
-
200 g mąki pszennej
-
125 g masła
-
100 g cukru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 jajka
-
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
-
5-7 łyżek kwaśnej śmietany
-
100 g migdałów w płatkach
-
cukier puder do podania
Przygotowanie
-
W misce połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
-
W misie robota kuchennego zmiksuj roztopione, przestudzone masło z jajkami i z ekstraktem migdałowym, tak by powstała gładka i jednolita masa.
-
Następnie dodaj do masy jajeczno-maślanej śmietanę, i małymi porcjami dosypuj mieszankę sypkich składników – cały czas miksując.
-
Tak przygotowane ciasto przełóż do formy o wymiarach 30 x 20 cm wysmarowanej masłem. Na wierzchu ułóż wiśnie pozbawione pestek.
-
Ciasto wiśniowe piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez 50 minut. Po upieczeniu pozostaw do przestudzenia.
-
W tym czasie płatki migdałów upraż na suchej patelni i posyp nimi upieczone ciasto.
-
Przed podaniem wystarczy, że oprószysz ciasto cukrem pudrem.
Sernik z wiśniami
Wiśnie są nieocenionym składnikiem wielu pysznych ciast i deserów. To także doskonały dodatek do tradycyjnego sernika. W wykonaniu przepisu pomocny będzie robot planetarny Bosch, który ułatwi pracę w kuchni. Podstawą lekkiego sernika jest dobrze zmielony twaróg. Sprzęt Bosch wyposażony jest w liczne akcesoria, w tym w tarcze do mielenia sera. Wypróbuj przepis na sernik z wiśniami.
Składniki:
Spód:
-
180 g mąki pszennej
-
120 g masła
-
1 żółtko
-
3 łyżki cukru pudru
-
1 łyżka wody
Masa serowa:
-
1 kg twarogu
-
200 g cukru
-
400 g wiśni bez pestek
-
120 ml śmietany 30%
-
6 jajek
-
3 łyżki mąki pszennej
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
-
Przygotuj ciasto – w dużej misce umieść przesianą mąkę i połącz z cukrem pudrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
-
Dodaj żółtko i wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
-
Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
-
Schłodzone ciasto rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.
-
Nakłuj tartę w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.
-
Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
-
Twaróg zmiel dwukrotnie przy pomocy robota planetarnego MUM z nasadką do mielenia.
-
Umieść go w naczyniu z przesianymi mąkami i śmietaną. Wymieszaj.
-
W misie robota kuchennego zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj ser i miksuj do połączenia składników. Masę serową wylej na podpieczony spód. Na wierzchu poukładaj wiśnie.
-
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piecz przez około 90 minut. Sernik studź w lekko uchylonym piekarniku.
Przetwory z wiśni
Niestety sezon na wiśnie trwa zdecydowanie za krótko. Aby dłużej się nimi cieszyć, zamknij ich smak w słoikach w postaci dżemów, konfitur, kompotów czy soków. Do przygotowania domowych przetworów doskonale sprawdzi się blender Bosch, który ułatwi zmiksowanie owoców do odpowiedniej konsystencji. Blender posiada płynną regulację prędkości w ramach 12 proponowanych ustawień i jest bardzo łatwy w obsłudze. Zapewnia doskonałe rezultaty pracy.
Dżem z wiśni
Nie ma nic lepszego na śniadanie niż kromka pieczywa posmarowana dżemem domowej produkcji. Zawartość słoiczka możesz wykorzystać także do deserów – ciast, naleśników, rogalików, gofrów. Do przygotowania dżemu z wiśni potrzebujesz:
Składniki:
-
800 g wiśni
-
250 g cukru
-
sok z 1 cytryny
Przygotowanie
-
Wiśnie umyj i wydryluj. Umieść w garnku z grubym dnem, dodaj cukier, sok z cytryny i wymieszaj. Odstaw na około 30 minut, aż owoce puszczą sok.
-
Gotuj dżem do uzyskania odpowiedniej konsystencji na wolnym ogniu, co chwilę mieszając.
-
Nakładaj gorący dżem do słoików i odwróć je do góry dnem. Po całkowitym ostudzeniu wstaw do piwnicy lub spiżarki.
Konfitura z wiśni
Własnoręcznie zrobione przetwory najlepiej smakują z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do deserów. Przygotuj domową konfiturę z wiśni. Potrzebne są tylko dwa składniki - świeże owoce oraz cukier. Sprawdź, jak ją samodzielnie przygotować krok po kroku.
Składniki:
-
1 kg wiśni
-
1 kg cukru
Przygotowanie
-
Wiśnie umyj i wydryluj.
-
Przygotowane owoce wrzuć do szerokiego garnka o grubym dnie. Owoce gotuj na wolnym ogniu, aż puszczą sok. Po około 60 minutach dodaj cukier i gotuj dalej.
-
Kiedy konfitura ma już odpowiednią konsystencję, zdejmij garnek z palnika i jeszcze gorące wiśnie przełóż do słoików i szczelnie zakręć.
Napoje z wiśni
Wiśnie nie tylko warto jeść, ale też przyrządzać z nich napoje – te z wiśni są szczególnie orzeźwiające. Świetnie sprawdzą się gasząc pragnienie w gorące dni. Są także niskokaloryczne, jeśli dodamy do nich naturalne słodziki typu ksylitol czy stewię.
Kompot z wiśni
Wystarczy naprawdę niewiele, by stworzyć pyszny, orzeźwiający napój. Tylko kilka składników – świeże owoce, cukier lub naturalny słodzik oraz sok z cytryny. Kompot z wiśni to już klasyka. Dla wielu z nas to także wspomnienie z dawnych lat.
Składniki:
-
700 g wiśni
-
1,5 l wody
-
sok z 1/2 cytryny
-
4 łyżki cukru lub stewii
Przygotowanie
-
Wodę zagotuj z cukrem. Umyte i pozbawione ogonków wiśnie umieść w garnku.
-
Dodaj sok wyciśnięty z cytryny.
-
Gotuj około 5 minut na małym ogniu.
-
Garnek zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia. Następnie kompot przelej do dzbanka i odstaw do lodówki.
Sok z wiśni
Sok z wiśni własnej roboty jest niesamowicie smaczny i zdrowy. Warto go przygotować na zimę, aby cieszyć się smakiem lata. Do przygotowania soku potrzebna będzie sokowirówka. Idealnie sprawdzi się sokowirówka Bosch, która pozwala na delikatne wyciskanie soku przy niskiej prędkości, dzięki temu zachowujemy wartości odżywcze i witaminy z owoców.
Składniki:
-
1 kg wiśni
-
1 kg cukru
Przygotowanie
-
W sokowirówce wyciśnij sok z wiśni i wymieszaj go z cukrem. Wlej sok do słoików i dokładnie zakręć wygotowanymi pokrywkami.
-
Garnek do pasteryzacji wyłóż ściereczką i umieść w nim sok w słoikach. Zalej wodą do 2/3 wysokości słoiczków i gotuj około 20 minut.
Obiad z wiśniami w roli głównej
Dzięki swojemu słodko-kwaśnemu smakowi, wiśnie doskonale sprawdzają się jako dodatek do wielu różnych posiłków i dań. Można wykorzystać je do przygotowania obiadów i pysznych podwieczorków, np. letniej zupy owocowej lub słodkich pierogów.
Pierogi z wiśniami
Świeże sezonowe owoce doskonale nadają się jako farsz do pierogów. Wypróbuj przepis na pierogi z wiśniami. Smakują wyśmienicie polane śmietaną i oprószone cynamonem.
Składniki:
-
500 g wiśni
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 jajko
-
3/4 szklanki wody
-
1 łyżka masła
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżka cukru
-
cynamon i śmietana do podania pierogów
Przygotowanie
-
Wiśnie umyj, wydrąż pestki i osusz na ręczniku papierowym. Owoce posyp łyżką cukru.
-
W misie robota kuchennego umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć przy pomocy haka do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.
-
Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.
-
Na środku każdego umieść wiśnie. Pierogi złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.
-
W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.
-
Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej. Przełóż na talerz. Podawaj polane śmietaną i posypane cynamonem.
Zupa z wiśni
Zupa z wiśni z makaronem jest idealna na ciepłe dni. Doskonale gasi pragnienie, jest słodka, aromatyczna i bardzo smaczna.
Składniki:
Zupa:
-
1 kg wiśni
-
2 łyżki mąki orkiszowej
-
3 łyżki miodu
-
1 laska wanilii
Makaron:
-
300 g mąki pszennej
-
3 jajka
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
szczypta soli
Przygotowanie
-
W garnku zagotuj około 2 l wody.
-
Do wrzącej wody dodaj wcześniej opłukane i wydrylowane wiśnie, miód i wanilię. Gotuj na wolnym ogniu 5 min.
-
Do ½ szklanki wody dodaj 2 łyżki mąki orkiszowej i dokładnie wymieszaj. Wlej do gotującej się zupy. Zestaw z ognia po 2 minutach.
-
Przygotuj makaron – w misie robota kuchennego umieść składniki. Użyj końcówki typu hak do makaronu. Jak wszystkie składniki się połączą, włóż je na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podziel na części i za pomocą przystawki do makaronu Bosch wałkuj kilkukrotnie, aż ciasto będzie miało 1-2 mm grubości. Gotuj w osolonej wodzie.
-
Zupę podawaj na gorąco lub zimno, z domowym makaronem.
Co jeszcze można zrobić z wiśni?
Wiśnie są doskonałym materiałem kulinarnym. Przygotujesz z nich ciasta, desery, przetwory, dania obiadowe, podwieczorki. Są także idealne do przygotowania domowej nalewki. Nalewka wiśniowa to chyba najpopularniejsza z nalewek. Warto wyciągnąć to co najlepsze z popularnych owoców i zachować ich smak na jesienne i zimowe wieczory. Do przygotowania wiśniówki potrzebne będą wiśnie, spirytus, cukier oraz woda. Można przyrządzić także popularne wiśnie w spirytusie.
Warto w pełni wykorzystać sezon na wiśnie i nie tylko zajadać się nimi na co dzień, lecz również wypełnić nimi domową spiżarnię, by korzystać z owocowych przetworów zimą.