Przepis na syrop z pigwy
4 porcje
20 min
Łatwe
3.5 (Ilość ocen: 4)
Syrop z pigwy jest niezastąpiony w okresie jesienno-zimowym. Jest naturalnym lekiem - zawiera dużo witaminy C i wiele cennych składników. Doskonale wspiera odporność i walczy z infekcjami. Syrop dodany do herbaty nadaje jej wyjątkowy smak i aromat.
Składniki
2 szklanki - pigwy wypestkowanej i pokrojonej
2 szklanki - cukru
1 l - wody
Opcjonalnie: 1 szt. - cytryny
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
555.5 kcal
Tłuszcz
0.3 g
Węglowodany
139.6 g
Błonnik
1.1 g
Białko
5.2 g
Sól
0 g
Przepis na syrop z pigwy
Przepis na syrop z pigwy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Owoce pigwy włóż do garnka, miski lub większego słoika.
Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowaną wodą zalej owoce, tak by całe były przykryte przygotowanym roztworem. Możesz dodać pokrojone kawałki cytryny. Syrop odstaw na 2 dni.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
Po dwóch dniach syrop wraz z owocami przelej do mniejszych słoiczków (można go zapasteryzować na płycie grzewczej w garnku lub na sucho piekarniku).
Komentarze