Rodzaje dyni

Zobacz, jakie są i czym się charakteryzują.

Uprawa dyni jadalnej jest popularna w wielu krajach. Sposobów ich przyrządzania jest wiele, możne je spożywać na surowo, w postaci gotowanej czy jako przetwory. Niektóre odmiany dyni mają także jadalne nasiona, bogate w składniki odżywcze. Różne rodzaje dyni decydują także o tym, w jaki sposób może zostać ona wykorzystana. Inne odmiany nadawać się będą do ciast, zup czy przetworów.

Dynie – rodzaje

Dynia Hokkaido

To najpopularniejsza w Polsce odmiana dyni i to właśnie ona pojawia się najczęściej na sklepowych półkach. Ma bardzo twardą skórkę, trudną do pokrojenia i orzechowy miąższ. Jest bogata w witaminy A, C, B oraz potas i żelazo. Świetnie nadaje się do pieczenia np. w postaci dyniowych frytek. Równie dobrze sprawdzi się podczas przygotowania zup, musów czy deserów. Waży około 1,5 kg i można ją przechowywać przez 4 miesiące.

Dynia Calabaza squah

To duża zimowa dynia. Kolor skórki może być mniej lub bardziej intensywny Ma jasnożółty lub jasnopomarańczowy miąższ, o lekko słodkim smaku i delikatnej strukturze.

Dynia ozdobna

Charakteryzują ją niewielkie rozmiary, waży maksymalnie 0,5 kg.  Dynie tej odmiany są twarde i można je przechowywać nawet przez 1 rok. Ich owoce nie są jadalne, ale za to często wykorzystuje się je do dekoracji stołów czy witryn sklepowych.

Dynia Sweet Dumpling

To dynia ozdobna, którą jednak warto wykorzystać w kuchni, gdyż świetnie nadaje się do faszerowania. Jest mała, zazwyczaj jej waga nie przekracza 0,5 kg. Jej skórka jest bladozielona i pojawiają się na niej zielone lub pomarańczowe pasma. Charakterystyczny jest dla nich żółty miąższ o delikatnym smaku.

Dynia Acorn Squah

To rodzaj niezbyt popularny w Polsce. Może mieć różne kolory – od zielonego, przez żółty, pomarańczowy, do białego. Wyróżnia je także stożkowaty kształt. Smakiem przypomina orzechy laskowe. Świetnie nadaje się do faszerowania i pieczenia.

Dynia Kamo kamo (zwana też Kumi kumi)

Jedna z dyń mających bardzo wszechstronne zastosowania w kuchni. Ma bardzo twardą ciemnozieloną lub pomarańczową skórkę. Jej miąższ ma delikatnie orzechową nutę. Jednak nie jest łatwo spotkać ją w sklepach.

Dynia Jarrahdale

Ma lekko spłaszczone, żebrowate owoce. Tak samo jak Kamo kamo pochodzi z Nowej Zelandii. Ma sino-zieloną skórkę i soczysty, miękki miąższ, który smakiem może przypominać melon. Dobrze przechowuje się w zimie. Najlepiej sprawdzą się w zapiekankach, tartach czy zupach.

Dynia makaronowa

Od innych odmian dyń różni się zarówno kształtem jak i miąższem. Jest lekko podłużna, o żółtej lub żółto-zielonej skórce. Jej miąższ jest żółty, ale pod wpływem ciepła (może to być gotowanie lub pieczenie) rozdziela się na nitki. Jest prosta w przygotowaniu i ma delikatny smak. Dyniowe nitki świetnie sprawdzą się jako makaron, podany z ulubionymi warzywami i sosem.