Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa z dyni

Opis wykonania

Zupa z dyni hokkaido dzięki dodatkowi pomidorów i przypraw ma przyjemny słodki smak z pikantną nutą. Doskonale rozgrzewa w jesienne wieczory.

  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

    Marchew obierz i pokrój w talarki. Dynię umyj i pokrój w kostkę.

  2. Cebulę podsmaż na oleju, a gdy zacznie robić się szklista, dodaj pomidory. Podsmażaj, by cebula lekko się zarumieniła i skarmelizowała.

    Następnie dodaj marchew oraz dynię. Gdy chwilę się podsmażą dodaj wodę, nasiona kolendry i kozieradkę. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu.

  3. Gdy dynia będzie miękka, całość zmiksuj blenderem na gładko. Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody (100-200ml) gdyby zupa była zbyt gęsta.

    Zupę podawaj ciepłą z dodatkiem pestek dyni, słonecznika lub z grzankami.