Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa z dyni hokkaido dzięki dodatkowi pomidorów i przypraw ma przyjemny słodki smak z pikantną nutą. Doskonale rozgrzewa w jesienne wieczory.

Składniki

500 g - dyni hokkaido obranej i pokrojonej
4 szt. - pomidorów rzymskich
1 l - wody
1 szt. - marchewki
1 szt. - cebuli czerwonej
1 łyżka - oleju rzepakowego
1 łyżka - estragonu
1 łyżka - papryki słodkiej
1 łyżeczka - nasion kolendry
1 łyżeczka - gałki muszkatołowej
1 łyżeczka - kozieradki
1 łyżeczka - kuminu
0,5 łyżeczki - cynamonu
0,5 łyżeczki - cukru pudru
3-4 gałązki - liści kolendry
1 szczypta - chili

Opis wykonania

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Marchew obierz i pokrój w talarki. Dynię umyj i pokrój w kostkę.

Cebulę podsmaż na oleju, a gdy zacznie robić się szklista, dodaj pomidory. Podsmażaj, by cebula lekko się zarumieniła i skarmelizowała.

Następnie dodaj marchew oraz dynię. Gdy chwilę się podsmażą dodaj wodę, nasiona kolendry i kozieradkę. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu.

Porada

Dynia hokkaido ma delikatną skórkę, dlatego nie ma potrzeby obierania jej przed dodaniem do zupy. W przypadku innych gatunków należy obrać dynię. 



Bosh Logo
Bosh

Gdy dynia będzie miękka, całość zmiksuj blenderem na gładko. Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody (100-200ml) gdyby zupa była zbyt gęsta.

Zupę podawaj ciepłą z dodatkiem pestek dyni, słonecznika lub z grzankami.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Zupa z dyni, jesienna klasyka, pyszne :)