Zupa z dyni
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zupa z dyni
Zupa z dyni
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Marchew obierz i pokrój w talarki. Dynię umyj i pokrój w kostkę.
Cebulę podsmaż na oleju, a gdy zacznie robić się szklista, dodaj pomidory. Podsmażaj, by cebula lekko się zarumieniła i skarmelizowała.
Następnie dodaj marchew oraz dynię. Gdy chwilę się podsmażą dodaj wodę, nasiona kolendry i kozieradkę. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu.
Porada
Dynia hokkaido ma delikatną skórkę, dlatego nie ma potrzeby obierania jej przed dodaniem do zupy. W przypadku innych gatunków należy obrać dynię.
Gdy dynia będzie miękka, całość zmiksuj blenderem na gładko. Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody (100-200ml) gdyby zupa była zbyt gęsta.
Zupę podawaj ciepłą z dodatkiem pestek dyni, słonecznika lub z grzankami.
Komentarze