Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

59 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Z babką Ci się upiecze! Oto przepis na pyszną, wielkanocną babkę dyniową, która zniknie ze świątecznego stołu w mgnieniu oka!

Składniki

650 g mąki pszennej
250 g dyni
250 ml mleka kokosowego
150 g cukru
160 g masła
50 g drożdży
150 g cukru pudru
15 ml soku z cytryny
do dekoracji skórka z cytryny i wiórki z czekolady

Opis wykonania

Dynię obierz ze skóry, pokrój w większe kawałki, ugotuj w mleku kokosowym (zostaw ¼ szklanki mleka kokosowego do rozrobienia drożdży) do miękkości.

Użyj blendera, by zmiksować całość do uzyskania jednolitej masy.

Do drożdży dodaj łyżkę mąki i cukru, zalej letnim mlekiem, dobrze wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop, ostudź.

Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, cukier puder, puree z dyni, roztopione masło, zaczyn drożdżowy.

Wybierz program automatyczny wyrabiania ciasta. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem formy, do wyrastania ciasta użyj programu ParaPlus.

Do pieczenia babki użyj w piekarniku systemu PerfectChef, wyrastanie ciasta w formie.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny, polej nim wystudzoną babkę.

Całość posyp skórką z cytryny oraz wiórkami z czekolady.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych