Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałata – rodzaje, właściwości i wartości odżywcze

Sałata – rodzaje, właściwości i wartości odżywcze
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jakie są rodzaje sałat?
  2. Sałata – właściwości
  3. Sałata rzymska do obiadu – pomysły na wykorzystanie sałaty

Sałata rzymska, lodowa, masłowa. Jedna ma bardzo delikatny smak, inna orzechową nutę. Jest różnorodna, a do tego: niskokaloryczna, bogata w błonnik i wartości odżywcze – nic więc dziwnego, że sprawdza się w każdej diecie. Jakie ma witaminy? Przeczytaj i nie bądź zielony w tym temacie!

Jakie są rodzaje sałat? 

W zdrowej diecie warto postawić na różnorodność, dlatego w tym akapicie przedstawimy Ci rodzaje sałat jadalnych. Choć istnieje ponad 100 gatunków tego warzywa, to można wyróżnić cztery najważniejsze odmiany.

1. Sałata masłowa

Ma miękkie zielone liście, delikatny smak i szybko więdnie. To roślina jednoroczna.

2. Sałata lodowa

Nazywania jest też kruchą ze względu na twarde i soczyste liście. Jest sałatą głowiastą.

3. Sałata rzymska

Ma wydłużony kształt i z tego względu przypomina kapustę pekińską. Jej liście są kruche i soczyste.

Sałata rzymska 

4. Sałata liściowa

Nie układa się w główkę, lecz tworzy rozety. Ma jasnozielone strzępiaste liście.

Sałaty różnią się kolorem, smakiem, składnikami odżywczymi, ale łączy to, że mają w sobie dużo wody (do 96%) oraz zawierają mało kalorii.

Przy wymienianiu rodzajów sałat jadalnych, chcemy też zwrócić uwagę na mniej popularne odmiany. Będą one doskonałą nutą orzeźwienia w Twojej kuchni. Są to:

  • sałata dębolistna (delikatna, karbowane liście),
  • radicchio (gorzka, czerwone liście),
  • roszponka (soczysta, drobne liście).

Sałata – witaminy 

Zastanawiasz się, jakie witaminy ma sałata masłowa czy radicchio? Proporcje składników odżywczych są różne. Najmniej wartościowa jest m.in. sałata lodowa (96% to woda), a bogata w witaminy – np. rukola. Warto jednak wiedzieć, że właściwie każda sałata zawiera trzy witaminy: A, K oraz C.

  • witamina A (beta-karoten) jest ważna dla dobrej kondycji oczu, skóry i układu odpornościowego.
  • witamina K wpływa pozytywnie na zdrowe kości i prawidłowe krzepnięcie krwi.
  • witamina C jest najbardziej znanym antyoksydantem (chroni komórki i tkanki) oraz wspiera układ odpornościowy.

Jakie witaminy zawiera sałata

Dietetycy zalecają, by zjadać miks sałat, około 2–3 filiżanki dziennie. Wtedy masz pewność, że dostarczysz organizmowi odpowiednią dawkę witamin.

Sałata – właściwości

W poprzednim akapicie opisaliśmy właściwości sałaty zielonej związane z witaminą A, K i C. Warto pamiętać, że to zielone warzywo bogate jest też w inne składniki odżywcze. Po pierwsze kwas foliowy, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie dwóch układów: nerwowego i krwiotwórczego. Jest też niezbędnym składnikiem dla kobiet będących w ciąży i planujących ją w najbliższym czasie. 

Kolejny ważny składnik to potas – od jego właściwego poziomu w naszym organizmie zależy praca układu nerwowego i mózgu oraz rezerwa glikogenu, który wpływa na prawidłową pracę mięśni.

Zainspiruj się: Wyczaruj sos do sałatki w kilka minut!

Omawiając właściwości sałaty zielonej, nie można zapomnieć też o wapniu (buduje i wzmacnia kości) oraz magnezie, który uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. Ważny jest też błonnik wspomagający trawienie.

Sałaty zawierają antyoksydanty, które mogą działać przeciwnowotworowo. Najnowsze badania pokazują, że o tym, jak szybko działają te związki, świadczy kolor warzywa: w zielonej sałacie wolniej, natomiast w czerwonej szybciej.

Sałata rzymska do obiadu – pomysły na wykorzystanie sałaty

Co zrobić z sałaty, żeby było różnorodnie i pysznie? Po pierwsze mieszać jej odmiany, po drugie stosuj ją w różnego rodzaju daniach: od sałatek po smoothies. Oto kilka pomysłów na potrawy z sałaty.

1. Najlepsza baza do sałatek

Sałata lodowa czy rzymska pasuje niemal do każdej sałatki: zarówno tej sezonowej, jak i nieco cięższej np. z wołowiną lub tuńczykiem.

Z sałatą masłowej idealnie komponuje się tradycyjne jajko, a z roszponką bardziej egzotyczne dodatki np.: kozi ser, pomarańcze i orzechy nerkowca. Warto na tej bazie dopasować sałatki.

2. Nuta orzeźwienia

Sałata masłowa pasuje do każdej kanapki, bez lodowej nie ma wrapa, a rzymska idealnie uzupełni każdego burgera.

Przeczytaj też: Stwórz własne energetyczne smoothie!

3. Pij zielone na zdrowie

Jeśli chciałbyś spożywać więcej warzyw, ale nie przepadasz za nimi w wersji surowej, postaw na koktajle i smoothies z sałaty. Najprostszy zielony napój przygotujesz z banana, 3 garści sałaty masłowej, soku pomarańczowego i jabłka.

Smoothie z sałaty 

Znajdź: Idealny blender ręczny Bosch.

Masz już głowę pełną zielonych przepisów? Czas teorię przekuć w praktykę i wprowadzić sałatę do codziennej diety. Dobre samopoczucie gwarantowane!