- Jakie są rodzaje sałat?
- Sałata – właściwości
- Sałata rzymska do obiadu – pomysły na wykorzystanie sałaty
Sałata rzymska, lodowa, masłowa. Jedna ma bardzo delikatny smak, inna orzechową nutę. Jest różnorodna, a do tego: niskokaloryczna, bogata w błonnik i wartości odżywcze – nic więc dziwnego, że sprawdza się w każdej diecie. Jakie ma witaminy? Przeczytaj i nie bądź zielony w tym temacie!
Jakie są rodzaje sałat?
W zdrowej diecie warto postawić na różnorodność, dlatego w tym akapicie przedstawimy Ci rodzaje sałat jadalnych. Choć istnieje ponad 100 gatunków tego warzywa, to można wyróżnić cztery najważniejsze odmiany.
1. Sałata masłowa
Ma miękkie zielone liście, delikatny smak i szybko więdnie. To roślina jednoroczna.
2. Sałata lodowa
Nazywania jest też kruchą ze względu na twarde i soczyste liście. Jest sałatą głowiastą.
3. Sałata rzymska
Ma wydłużony kształt i z tego względu przypomina kapustę pekińską. Jej liście są kruche i soczyste.
4. Sałata liściowa
Nie układa się w główkę, lecz tworzy rozety. Ma jasnozielone strzępiaste liście.
Sałaty różnią się kolorem, smakiem, składnikami odżywczymi, ale łączy to, że mają w sobie dużo wody (do 96%) oraz zawierają mało kalorii.
Przy wymienianiu rodzajów sałat jadalnych, chcemy też zwrócić uwagę na mniej popularne odmiany. Będą one doskonałą nutą orzeźwienia w Twojej kuchni. Są to:
- sałata dębolistna (delikatna, karbowane liście),
- radicchio (gorzka, czerwone liście),
- roszponka (soczysta, drobne liście).
Sałata – witaminy
Zastanawiasz się, jakie witaminy ma sałata masłowa czy radicchio? Proporcje składników odżywczych są różne. Najmniej wartościowa jest m.in. sałata lodowa (96% to woda), a bogata w witaminy – np. rukola. Warto jednak wiedzieć, że właściwie każda sałata zawiera trzy witaminy: A, K oraz C.
- witamina A (beta-karoten) jest ważna dla dobrej kondycji oczu, skóry i układu odpornościowego.
- witamina K wpływa pozytywnie na zdrowe kości i prawidłowe krzepnięcie krwi.
- witamina C jest najbardziej znanym antyoksydantem (chroni komórki i tkanki) oraz wspiera układ odpornościowy.
Dietetycy zalecają, by zjadać miks sałat, około 2–3 filiżanki dziennie. Wtedy masz pewność, że dostarczysz organizmowi odpowiednią dawkę witamin.
Sałata – właściwości
W poprzednim akapicie opisaliśmy właściwości sałaty zielonej związane z witaminą A, K i C. Warto pamiętać, że to zielone warzywo bogate jest też w inne składniki odżywcze. Po pierwsze kwas foliowy, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie dwóch układów: nerwowego i krwiotwórczego. Jest też niezbędnym składnikiem dla kobiet będących w ciąży i planujących ją w najbliższym czasie.
Kolejny ważny składnik to potas – od jego właściwego poziomu w naszym organizmie zależy praca układu nerwowego i mózgu oraz rezerwa glikogenu, który wpływa na prawidłową pracę mięśni.
Zainspiruj się: Wyczaruj sos do sałatki w kilka minut!
Omawiając właściwości sałaty zielonej, nie można zapomnieć też o wapniu (buduje i wzmacnia kości) oraz magnezie, który uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. Ważny jest też błonnik wspomagający trawienie.
Sałaty zawierają antyoksydanty, które mogą działać przeciwnowotworowo. Najnowsze badania pokazują, że o tym, jak szybko działają te związki, świadczy kolor warzywa: w zielonej sałacie wolniej, natomiast w czerwonej szybciej.
Sałata rzymska do obiadu – pomysły na wykorzystanie sałaty
Co zrobić z sałaty, żeby było różnorodnie i pysznie? Po pierwsze mieszać jej odmiany, po drugie stosuj ją w różnego rodzaju daniach: od sałatek po smoothies. Oto kilka pomysłów na potrawy z sałaty.
1. Najlepsza baza do sałatek
Sałata lodowa czy rzymska pasuje niemal do każdej sałatki: zarówno tej sezonowej, jak i nieco cięższej np. z wołowiną lub tuńczykiem.
Z sałatą masłowej idealnie komponuje się tradycyjne jajko, a z roszponką bardziej egzotyczne dodatki np.: kozi ser, pomarańcze i orzechy nerkowca. Warto na tej bazie dopasować sałatki.
2. Nuta orzeźwienia
Sałata masłowa pasuje do każdej kanapki, bez lodowej nie ma wrapa, a rzymska idealnie uzupełni każdego burgera.
Przeczytaj też: Stwórz własne energetyczne smoothie!
3. Pij zielone na zdrowie
Jeśli chciałbyś spożywać więcej warzyw, ale nie przepadasz za nimi w wersji surowej, postaw na koktajle i smoothies z sałaty. Najprostszy zielony napój przygotujesz z banana, 3 garści sałaty masłowej, soku pomarańczowego i jabłka.
Znajdź: Idealny blender ręczny Bosch.
Masz już głowę pełną zielonych przepisów? Czas teorię przekuć w praktykę i wprowadzić sałatę do codziennej diety. Dobre samopoczucie gwarantowane!