Sos sojowy jest jednym z podstawowych składników kuchni azjatyckiej. Jego charakterystyczny i słony smak pasuje nie tylko do dań kuchni wschodniej. Coraz częściej dodawany jest do potraw z naszego rodzimego menu. Co zatem warto wiedzieć o sosie sojowym? Do jakich produktów i dań pasuje?
Sos sojowy – skład
Sos sojowy na bardzo prosty skład. Produkuje się go z wody, soi, ziaren zbóż (najczęściej pszenicy) oraz soli. Całość poddaje się fermentacji, która trwa minimum 2 miesiące. Po jej zakończeniu pozyskany zacier jest wyciskany i filtrowany. W ten sposób otrzymuje się klarowny sos sojowy.
Kupując sos sojowy, należy sprawdzić jego skład. Nie powinien on mieć więcej składników niż wymienione wcześniej. Dodatek sztucznych barwników i aromatów jest niewskazany.
Właściwości sosu sojowego
Sos sojowy wyróżnia się charakterystycznym słonym smakiem. Stosując go do doprawiania posiłku, możemy już zrezygnować z dodawania soli.
Dzięki naturalnie prowadzonej fermentacji nie zawiera sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.
Dodatkowo poprzez wykorzystanie do jego produkcji soi sos charakteryzuje się także wysoką zawartością białka: ok. 8-10 g w 100 ml.
Sos sojowy produkowany jest w dwóch rodzajach – jasnym i ciemnym. Poza kolorem różni je od siebie czas fermentacji, smak i konsystencja. Dobór rodzaju sosu zależy od przygotowywanej potrawy.
Rodzaje sosu sojowego
Osoby z celiakią mogą zdecydować się na wybór sosu bezglutenowego (zamiast mąki pszennej zawiera skrobię kukurydzianą). Z kolei te cierpiące na nadciśnienie mogą wybrać sos sojowy niskosodowy.
Jasny sos sojowy
Jego fermentacja trwa od 2 do 9 miesięcy. Ma bursztynowy kolor i delikatny smak oraz aromat. Z tego względu stosuje się go do przyprawiania gotowych dań takich jak sosy, potrawki czy zupy. Dodatkowo pasuje do jasnych mięs i ryb. Można go wykorzystać także do przygotowania posiłków z dodatkiem owoców morza.
Ciemny sos sojowy
Fermentacja tego sosu sojowego trwa znacznie dłużej – nawet do 2 lat. W porównaniu z jasnym sosem ma gęstsza konsystencję i znacznie bardziej wyrazisty smak. Doskonale nadaje się do marynowania czerwonego mięsa. Można go wykorzystać do przygotowania ciemnych sosów. Dodając ciemny sos sojowy podczas gotowania, należy robić to stopniowo. Pozwoli to na uzyskanie pożądanego smaku bez zdominowania całej potrawy przez słoność sosu sojowego.
Do czego można dodać sos sojowy?
Sos sojowy – jak już wspomniano – może być stosowany jako zamiennik soli. Dzięki czemu pasuje nie tylko do dan kuchni azjatyckiej. Świetnie uzupełni też dania kuchni włoskiej, amerykańskiej oraz polskiej. W szczególności jasny sos sojowy, ze względu na łagodny smak, będzie pasował do wielu różnych dań.
Sos sojowy do mięs i ryb
Sos sojowy jest bardzo uniwersalnym produktem. Jasny sprawdzi się jako przyprawa do smażonego kurczaka, marynata do grillowanej piersi z kurczaka czy glazura do pieczonych skrzydełek i podudzi. Z kolei ciemny sos sojowy warto dodać do duszonych i pieczonych żeberek, gulaszy wołowych, pieczonego łososia, a nawet do burgerów. Można nim doprawić także mielone mięso na duszone i pieczone klopsiki.
Sos sojowy do warzyw
Charakterystyczny smak sosu sojowego znakomicie pasuje do warzyw takich jak: papryka, por, seler, pietruszka, cebula, czosnek, ziemniaki, marchew czy pomidory. Jego dodatek sprawdzi się podczas ich smażenia, pieczenia i duszenia. Już nawet odrobina podkreśli smak warzyw. Do mieszanki warzyw można dodać także grzyby, kiełki oraz nasiona roślin strączkowych. Następnie tak przygotowane warzywa łączy się z ryżem, kaszą, makaronem udon lub ryżowym.
Sos sojowy do… deserów
Sos sojowy można wykorzystać także do słodkich posiłków. Słony smak sosu może zrównoważyć lub przełamać smak bardzo słodkich deserów. Słony posmak podkręca smak czekolady, dlatego sos sojowy można dodać do musu lub ciasta czekoladowego.
Sos sojowy do zup
Nie tylko zupy typowe dla kuchni azjatyckiej zyskują swój wyrazisty smak dzięki dodatkowi sosu sojowego. Można go użyć także do doprawienia zupy rybnej, pomidorowej, ogórkowej, dyniowej, jarzynowej, krupniku czy rosołu. Oprócz zup sos sojowy wzbogaci także smak różnego rodzaju gulaszów i potrawek.
Sos sojowy do marynat
Połączenie octu ryżowego, imbiru oraz chilli z sosem sojowym sprawdzi się jako aromatyczna marynata do mięsa wołowego. Z kolei sos sojowy z dodatkiem soku z cytryny oraz czosnku nada się do marynowania kurczaka oraz ryb. Sos sojowy można wymieszać także z olejem, słodką papryką, kuminem, sumakiem lub z ulubionymi ziołami.
Sos sojowy warto mieć na swojej półce z przyprawami. Jest bardzo uniwersalny i podkreśli smak wielu różnych potraw. Nie muszą to być typowe dania kuchni wschodniej, bo znakomicie doprawi tradycyjne i dobrze nam znane polskie smaki.