


Śledzie często goszczą na naszych stołach podczas Świąt. Różnorodność dodatków sprawia, że za każdym razem możesz przygotować inną wersję. W Akademii Smaku prezentuję przepis na śledzie w towarzystwie fenkuła, pomidorów i czerwonej cebuli.
Filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą, włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Śledzie osusz i pokrój w 3–4 cm paski.
Przygotuj dressing – w pojemniku blendera umieść oliwę z oliwek, miód, koperek i liście fenkuła oraz sok z cytryny. Wszystko zmiksuj na gładki sos.
Pomidorki przekrój na połówki, czerwoną cebulę pokrój w piórka. Fenkuła pokrój na cieniutkie plasterki. Do warzyw dodaj dressing i dokładnie wymieszaj.
Dodaj pokrojone filety śledziowe. Wszystkie składniki wymieszaj.