Świąteczna sałatka śledziowa
![Świąteczna sałatka śledziowa](https://akademiasmaku.pl/storage/7516/conversions/swiateczna-salatka-sledziowa-4687-single.webp)
4 porcje
25 min
Łatwe
Składniki
Świąteczna sałatka śledziowa
Świąteczna sałatka śledziowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9202/conversions/zQbFC4IgqR9wRU-thumb.webp)
Filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą, włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Śledzie osusz i pokrój w 3–4 cm paski.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9203/conversions/26VCe4hRhqIcXk-thumb.webp)
Przygotuj dressing – w pojemniku blendera umieść oliwę z oliwek, miód, koperek i liście fenkuła oraz sok z cytryny. Wszystko zmiksuj na gładki sos.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9204/conversions/ZA64eYddZcQf9j-thumb.webp)
Pomidorki przekrój na połówki, czerwoną cebulę pokrój w piórka. Fenkuła pokrój na cieniutkie plasterki. Do warzyw dodaj dressing i dokładnie wymieszaj.
Dodaj pokrojone filety śledziowe. Wszystkie składniki wymieszaj.
Komentarze