Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wartości odżywcze gruszki

Wartości odżywcze gruszki
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Właściwości gruszki
  2. Właściwości odżywcze gruszki
  3. Właściwości lecznicze gruszki

Gruszki mogą być stosowane w odchudzaniu i przy gorączce. Wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego oraz nerwowego. Można je spożywać na surowo, marynować lub przygotować z nich napar bądź kompot.

Właściwości gruszki

Swoje właściwości gruszki zawdzięczają m.in. przeciwutleniaczom, które spowalniają proces starzenia się organizmu. Te owoce zawierają też kwas foliowy, potas, mangan, bor, magnez, jod i witaminy C oraz K.

Gruszki składają się głównie z wody. Kolejna zaleta gruszki: kalorie, których jest jedynie 57 kcal w 100 g. Dodatkowo zawierają rozpuszczalny błonnik, który pęcznieje w żołądku. Zapewnia on uczucie sytości na długi czas.

Właściwości odżywcze gruszki

Właściwości odżywcze gruszki wynikają z zawartości następujących składników:

  • potasu - aż 116 mg w 100 g owoców,
  • 12 mg fosforu,
  • 9 mg wapnia,
  • 7 mg magnezu,
  • 1 mg sodu,
  • 0,18 mg żelaza,
  • 0,1 mg cynku.

Gruszki zawierają następujące ilości witamin:

  • 4,3 mg witaminy C,
  • 0,16 mg niacyny,
  • 0,12 mg witaminy E,
  • 0,029 witaminy B6,
  • 0,026 mg ryboflawiny,
  • 0,012 mg tiaminy,
  • 7 µg kwasu foliowego,
  • 4,4 µg witaminy K,
  • 1 IU witaminy A.

Warto jeść gruszki ze skórką. To w niej jest najwięcej składników odżywczych. Lepiej wybierać twarde gruszki. Im bardziej dojrzały owoc, tym więcej zawiera cukru, a mniej korzystnych pektyn i kwasów owocowych.

Właściwości lecznicze gruszki

Właściwości lecznicze gruszki obejmują np. korzystne działanie na układ pokarmowy. Zapobiegają zaparciom i przyspieszają perystaltykę jelit. Karotenoidy i flawonoidy redukują bóle brzucha. Zawarty w gruszkach błonnik zmniejsza poziom złego cholesterolu.

Gruszki zawierają bor, który wspomaga pracę mózgu, m.in. poprawiając koncentrację. Bor ma udział w transporcie wapnia do kości.

Miedź będąca w składzie tych owoców wspomaga układ nerwowy. Przyspiesza uczenie się, działając korzystnie na proces zapamiętywania.

Jod będący w składzie owoców poprawia funkcjonowanie tarczycy - narządu, który wpływa na gospodarkę hormonalną organizmu.

Potas, który zawierają gruszki działa m.in. moczopędnie. Owoce można stosować pomocniczo w leczeniu zapalenia pęcherza lub dróg moczowych. Dzięki gruszkom usuniemy obrzęki, które powstają przez zatrzymywanie wody w komórkach organizmu.

Gruszki można też spożywać mając nadciśnienie. Pomogą wyregulować poziom ciśnienia tętniczego.

Żelazo zawarte w owocach zapobiega pojawieniu się anemii.

Napar z gruszek to wspaniałe lekarstwo na kaszel, gorączkę i inne objawy przeziębienia. Mocniejszy napar zwalcza bóle głowy, a nawet migreny.

Gruszki podaje się już niemowlętom po 6. miesiącu życia. Są bezpieczne, ponieważ bardzo rzadko powodują reakcje alergiczne.