

Gruszki z brązowym cukrem, cynamonem, marmoladą i czerwonym winem. Idealnie sprawdzą się jako deser w jesienne popołudnie.
Podgrzewać w garnku czerwone wino, cukier, marmoladę, cynamon oraz skórkę pomarańczową, aż cukier i marmolada rozpuszcza się. Obrać gruszki, przekroić wzdłuż na pół i nożem Iub wybieraczką do melonów usunąć gniazda nasienne.Owoce włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania, zalać natychmiast mieszanką z czerwonym winem i ostrożnie przekręcać połówki gruszek. Gotować według przepisu, aż gruszki będą miękkie, ale jeszcze nie będą się rozpadać. Wyjąć gruszki i wyłożyć na talerze. Mieszankę z czerwonym winem zagotować w garnku na małym ogniu. Polać gruszki sosem z czerwonego wina i podawać gorące. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, ok. 20 minut.