Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gruszki z brązowym cukrem, cynamonem, marmoladą i czerwonym winem. Idealnie sprawdzą się jako deser w jesienne popołudnie.

Składniki

150 ml czerwonego wina
80 g brązowego cukru
2 łyżka marmolady jeżynowej lub wiśniowej
1/2 łyżeczka cynamonu
tarta skórka z jednej niepryskanej pomarańczy
550 g gruszek

Opis wykonania

Podgrzewać w garnku czerwone wino, cukier, marmoladę, cynamon oraz skórkę pomarańczową, aż cukier i marmolada rozpuszcza się. Obrać gruszki, przekroić wzdłuż na pół i nożem Iub wybieraczką do melonów usunąć gniazda nasienne.Owoce włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania, zalać natychmiast mieszanką z czerwonym winem i ostrożnie przekręcać połówki gruszek. Gotować według przepisu, aż gruszki będą miękkie, ale jeszcze nie będą się rozpadać. Wyjąć gruszki i wyłożyć na talerze. Mieszankę z czerwonym winem zagotować w garnku na małym ogniu. Polać gruszki sosem z czerwonego wina i podawać gorące. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, ok. 20 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych