Rodzaje tofu – jak je przyrządzić?

Rodzaje tofu – jak je przyrządzić?

Tofu naturalne to produkt wegański, który jednak cieszy się uznaniem nie tylko osób unikających spożywania produktów zwierzęcych. Jednym z powodów, dla których jest ono tak lubiane, z pewnością jest jego uniwersalność. Przepisy z tofu umożliwiają przygotowywanie go na wiele różnych sposobów. Czym tak naprawdę jest tofu i jakie przepisy z jego użyciem są najbardziej godne uwagi?

Co to jest tofu?

Tofu to inaczej ser sojowy, który wyrabiany jest z mleka sojowego, a konkretniej z napoju sojowego. Stanowi wegański zamiennik sera, będąc przy tym bardzo wartościowym produktem, ponieważ jest bogate w białko, wapń oraz fosfor, a także fitohormony. Oryginalnie pochodzi ono z Chin i wyróżnić można jego twardą i miękką odmianę. Jak jeść tofu? Doskonale wchłania ono marynaty i przyprawy, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako dodatek do dań na słono.

Rodzaje tofu

Tofu naturalne jest zdecydowanie najbardziej neutralne w smaku, przez co też najmniej wnosi do potraw, ale może być za to stosowane w daniach na słodko i na słono. Jak przygotować tofu naturalne, aby mogło być podawane do deserów? Powinno się je skropić sokiem z pomarańczy albo cytryny, który niweluje sojowy posmak.

Zdecydowanie bardziej wyrazistym smakiem charakteryzuje się tofu wędzone. Doskonale sprawdza się ono w tych potrawach, w których potrzeba wędzonego aromatu. Ta odmiana sera sojowego świetnie sprawdza się także jako zamiennik mięsa i bardzo dobrze smakuje po przesmażeniu.

smażone tofu

Ser można zamarynować zawczasu, ale dla wszystkich osób, które nie zrobiły tego wcześniej, idealną opcją jest tofu marynowane. Ma ono bardziej zdecydowany smak niż tofu naturalne, ale i tak warto je wzbogacić ziołami oraz przyprawami, ponieważ nie jest on szczególnie intensywny. Bardzo często jest to po prostu ser z dodatkiem sosu sojowego.

Często zakupić można tofu z dodatkami, np. z ziołami, czosnkiem albo chilli. Najmiększa jest natomiast jedwabista odmiana tego wegańskiego produktu. Rozpada się ono zdecydowanie łatwiej od zwykłego sera sojowego, przez co używa się go do sałatek, deserów, zup, sosów i past. Nie powinno się go natomiast panierować ani smażyć.

Jak marynować tofu?

Przepis na tofu marynowane jest bardzo prosty i dzięki niemu można przygotować ten wariant produktu samodzielnie. Ser marynować trzeba przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Dobór dodatków jest natomiast kwestią indywidualną i mogą się wśród nich znaleźć:

  • czosnek, imbir i sos sojowy,
  • po indyjsku: curry, kumin, kardamon, kolendra,
  • po meksykańsku: oliwa, sos sojowy, czerwona papryka, chilli, kumin,
  • w stylu mięsnym: sos teriyaki, wędzona papryka, czosnek.

Grillowane tofu

Jak zrobić tofu grillowane, które w smaku nie będzie ustępowało mięsom? Najważniejszy jest dobór samego sera sojowego – musi to być odmiana twarda i naturalna. Nie trzeba się obawiać neutralnego smaku, ponieważ za ten odpowiada marynata, w której skład wchodzą: musztarda, ocet winny, sos pomidorowy, czosnek, papryka, miód i pieprz. Marynowanie musi trwać przez przynajmniej cztery godziny, natomiast grillować powinno się po kilka minut na każdej ze stron.

grillowane tofu

Tofucznica

Poszukując zastępstwa dla potraw sporządzanych przy użyciu produktów zwierzęcych, warto przyrządzić tofucznicę, która w smaku bardzo przypomina klasyczną jajecznicę. Dodatek czarnej soli dodaje jej właśnie charakterystycznego, jajecznego posmaku, natomiast dzięki wędzonej papryce można poczuć smak bardzo zbliżony do bekonu. W ramach przygotowania trzeba oczywiście pokruszyć i podsmażyć tofu na patelni.

tofucznica z pomidorami

Inne dania z tofu

Jak przygotować tofu? Istnieje wiele przepisów, ale sałatki z tofu niezmiennie są jednym z najpopularniejszych dań z wykorzystaniem tego produktu. Ser sojowy świetnie sprawdza się np. w akompaniamencie arbuza oraz mieszanki sałat. Do sałatki z arbuzem należy rzecz jasna wybrać naturalne tofu, któremu smaku nada imbir i sok z limonki.

Pad thai to potrawa zyskująca ogromną popularność na całym świecie – dotyczy to również jego wegetariańskiego wariantu. Smażone tofu jest jego niezastąpionym składnikiem, ponieważ pełni ono funkcję zamiennika mięsa. Orientalny smak pad thai zostaje w pełni zachowany dzięki składnikom, takim jak sos sojowy, orzeszki ziemne, płatki chilli czy kiełki fasoli mung.

pad thai z tofu

Jeśli interesujesz się kuchniami świata, przeczytaj artykuł: Pierożki azjatyckie: chińskie i japońskie.

Japońskie zupy doskonale komponują się ze smakiem tofu, czego przykład może stanowić Chanko Nabe – zupa spożywana przez zawodników sumo w celu nabycia masy mięśniowej. Nie jest to co prawda danie wegańskie, ponieważ jest gotowane na bazie karkówki wieprzowej, ale to tylko dowód na to, że ser sojowy doskonale komponuje się także z mięsnymi smakami.

Tofu doskonale smakuje z warzywami, np. szparagami albo cukinią, czego przykładem jest przepis na pyszne tofu z kaszą i cukinią, który można wzbogacić o szparagi. Ser tofu w przepisach na curry stanowi zaś już prawdziwą klasykę kuchni orientalnej. Co ważne – nie jest to danie zbyt skomplikowane w przygotowaniu.

Poszukując inspiracji na jesień, warto skorzystać z przepisu na makaron z boczniakami i tofu i wzbogacić go o dodatek dyni, z którą ser sojowy znakomicie się komponuje.

Tofu to wbrew pozorom bardzo wdzięczny produkt, jaki można wykorzystać na wiele sposobów. Smażone, wędzone, marynowane… sam wybierz, które smakuje Ci najbardziej!