Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Warzywa sezonowe – warzywny kalendarz

Warzywa sezonowe – warzywny kalendarz
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co to są warzywa sezonowe?
  2. Kalendarz sezonowości warzyw – wiosna i lato
  3. Sezonowe warzywa jesieni i zimy

Dlaczego warzywa sezonowe są tak zdrowe? Co zrobić, by móc się nimi zajadać przez cały rok? Jak wprowadzić na stałe żywienie uwzględniające kalendarz warzyw sezonowych? Sprawdź nasze wskazówki i już dziś zacznij jeść w zgodzie z naturą.

Co to są warzywa sezonowe?

Warzywa sezonowe to takie, które dojrzewają w określonych porach roku w danym klimacie. Zebrane w odpowiednim czasie (czyli w idealnych warunkach) są świeższe, smaczniejsze i mają wysoką wartość odżywczą. To jednak nie wszystko.

Żywienie zgodne z kalendarzem warzyw sezonowych jest bardziej ekonomiczne i ekologiczne. Dlaczego? Jeśli kupujesz polskie warzywa w sezonie, nie płacisz dodatkowych kosztów transportu i wspierasz lokalną gospodarkę. Ograniczenie transportu i naturalna produkcja wiążą się też z mniejszym śladem węglowym, który negatywnie oddziałuje na środowisko.

Przeczytaj też: Dlaczego warto jeść szpinak i inne warzywa sezonowe?

Wskazówka: Świeże warzywa sezonowe doskonale nadają się do mrożenia, kiszenia czy suszenia. Warto pomyśleć o tym, robiąc zapasy na zimę.

Kalendarz sezonowości warzyw – wiosna i lato

Skoro wiesz już, że warzywa sezonowo są najzdrowsze i najsmaczniejsze, czas zacząć je uwzględniać w codziennym żywieniu. Na dobry początek przedstawiamy letni i wiosenny kalendarz sezonowości warzyw.

Wskazówka: Warzywa sezonowe możesz z powodzeniem uprawiać we własnym ogródku. Na dobry początek zacznij od tych najłatwiejszych w hodowli. Oto nasza sprawdzona lista: burak liściowy, oregano, rukola, szczypiorek, szpinak. To nie może się nie udać!

Zainspiruj się: Jedz w zgodzie z naturą!

Warzywa sezonowe – marzec

W marcu jak w garncu – nie tylko pod względem pogody, ale też różnorodności dostępnych warzyw sezonowych. W tym miesiącu nadal możesz raczyć się zimowymi specjałami m.in.: koprem włoskim, kalafiorem, rzepą brokułową, marchwią, selerem i kapustą. Z nowości pojawią się: dynia, grzyby, brukselka, szpinak, sałata, szparagi.

Warzywa sezonowe – kwiecień to miesiąc ziemniaków, marchwi czy cebuli

Kwiecień to jeszcze miesiąc zimowych warzyw: marchwi, selera czy karczochów, ale pojawia się też sporo nowości. Możesz już kupić np. wczesne ziemniaki, rzodkiewkę, szczypiorek, natkę pietruszki, roszponkę, zieloną cebulkę.

Maj – warzywa sezonowe

Maj jest miesiącem nowalijek, czyli młodych warzyw, które pierwszy raz pojawiają się w sezonie. Jest to najlepszy czas na: rukolę, szpinak, sałatę zieloną, koperek, botwinkę, szparagi. Nadal można kupić: zieloną cebulkę, rzodkiewkę, szczypiorek czy zieloną pietruszkę.

Wskazówka: Szpinak to warzywo, które można jadać świeże przez okrągły rok, ze względu na to, że ma odmiany: wiosenne, letnie, jesienne, a nawet zimujące w gruncie.

Jakie warzywo sezonowe jest najlepsze w czerwcu?

Warzywa sezonowe w czerwcu to nadal nowalijki z kwietnia i maja, ale w drugiej połowie miesiąca możesz kupić też: kalarepę, brokuł, kalafior. Jeśli chodzi o warzywa cebulowe, dostępne są takie jak por i czosnek. W czerwcu najlepiej smakuje szczaw, który kojarzymy z beztroskim dzieciństwem oraz bób. Pod koniec miesiąca na Twoim stole mogą już królować przepyszne młode ziemniaki.

Warzywa sezonowe – lipiec

Jeśli planujesz kalendarz sezonowy warzyw, w lipcu nie zapomnij o fasolce szparagowej, cukinii, kabaczku, kukurydzy, papryce, groszku cukrowym i zielonym oraz ogórkach gruntowych. Pod koniec miesiąca będziesz mógł też raczyć się przepysznymi pomidorami.

Warzywa sezonowe – sierpień to sezon na fasolkę szparagową, koper włoski czy cukinię

Sierpień to prawdziwe bogactwo sezonowych warzyw. Oprócz tych z czerwca czy lipca, pojawiają się też: bakłażan, koper włoski, brukiew, dynia, karczochy czy mniej popularna skorzonera.

Wskazówka: W sierpniu możesz też już zakupić ziemniaki z przeznaczeniem na zimę. Pamiętaj, że warzywa te należy przechowywać w papierowych opakowaniach, najlepiej w temperaturze około 10 °C.

Warzywa sezonowe

Sezonowe warzywa jesieni i zimy

Zastanawiasz się, jakie warzywa sezonowo można jeść jesienią i zimą? Sprawdź nasz kalendarz sezonowy na nieco chłodniejsze miesiące.

Warzywa sezonowe – wrzesień

To miesiąc bogaty w polskie smaki. Począwszy od orzechów włoskich i laskowych, aż po grzyby z lokalnych lasów: borowiki, podgrzybki czy kurki. Wrześniowe warzywa sezonowe to też kalafior, sałata, brokuły, kalarepa, rzodkiew, brukselka, późne odmiany kapusty, marchew, kukurydza. Pod koniec miesiąca można raczyć się już burakami ćwikłowymi. Nadal trwa zapoczątkowany w sierpniu sezon na dynie.

Jakie jeść sezonowe warzywa? Październik to dobry czas na słodkie ziemniaki, buraki czy cukinię

Ten miesiąc obfituje w coraz więcej warzyw korzeniowych, takich jak: burak ćwikłowy, seler, pietruszka, marchewka, słodkie ziemniaki czy brukiew, które świetnie nadają się na rozgrzewające zupy krem. Natomiast aromatyczny gulasz przygotujesz na bazie cukinii oraz bakłażana – to również październikowe warzywa sezonowe.

Warzywa sezonowe – listopad

W listopadzie nadal królują sezonowe warzywa korzeniowe, ale pojawia się też topinambur wyglądem przypominający imbir, a konsystencją ziemniaki. To warzywo w ostatnim czasie rozpropagowały popularne programy kulinarne.

Wskazówka: Topinambur może być dobrą alternatywą dla ziemniaka w diecie cukrzycowej ze względu na niski indeks glikemiczny.

Polecane warzywa sezonowe – grudzień

W grudniu warto postawić na sezonowe warzywa cebulowe, które wspierają odporność, czyli czosnek, cebulę i por. To też dobry czas na jarmuż. W tym miesiącu sprawdzą się też warzywa korzeniowe, takiej jak: pietruszka, seler, marchewka.

Styczeń to sezon na warzywa typu buraki, pietruszka czy seler

Warzywa zimą wybieraj tak, by wspierały Twoją odporność – sprawdzą się odmiany cebulowe. Postaw też na rozgrzewające kremy z ziemniaków, selera lub marchwi oraz warzywne zupy z brukselką, buraczkami i kalarepą.

Warzywa sezonowe – luty

W lutym nadal wybieraj warzywa sezonowe korzeniowe, czyli marchew, pietruszkę, brukiew, ziemniaki oraz różne odmiany kapusty. Jeśli marzą Ci się już wiosenne warzywa, postaw na domową uprawę pietruszki, koperku czy kiełek.

Jedzenie zgodne z kalendarzem warzyw sezonowych może być początkiem prawdziwej kulinarnej przygody. Najlepszej dla Twojego podniebienia, zdrowia i portfela.