Właściwości jagody kamczackiej

Co w sobie kryją?

Jagody kamczackie zwracają uwagę swoim nietypowym, wydłużonym kształtem. Nie są jeszcze tak popularne jak czarne jagody czy borówki amerykańskie, jednak coraz częściej można je znaleźć w sklepach i na targach. Szturmem zdobyły podniebienia smakoszy na całym świecie. Jagody pod ciemną skórką skrywają ogrom składników mineralnych i witamin. Warto bliżej zainteresować się jagodami kamczackimi, ponieważ mają wiele cennych dla zdrowia właściwości. Przeczytaj artykuł i poznaj je wszystkie.

Witaminy, składniki mineralne i związki prozdrowotne

Niewielkie jagody są istną skarbnicą cennych związków i substancji. Małe fioletowe, słodkie owoce o lekko kwaśnym posmaku są bogatym źródłem błonnika, polifenoli, flawonoidów, antocyjanów, epikatechin, kwasów organicznych, witaminy C, A oraz witamin z grupy B (a szczególnie B1, B2, B6 i B9), a także żelaza, jodu i miedzi oraz dawki licznych składników mineralnych: żelaza, magnezu, fosforu, krzemu, manganu i miedzi. Wszystkie wymienione związki mają udowodnione właściwości prozdrowotne. Oznacza to, że ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na funkcjonowanie zarówno poszczególnych organów i układów, jak i  na pracę całego organizmu.

Właściwości zdrowotne jagód kamczackich

Wynikają one nie tylko z wysokich ilości poszczególnych związków, ale również ich współdziałania.  
Jagody kamczackie spożywane regularnie mają wpływ na profil lipidowy oraz stężenie cholesterolu we krwi. Zwiększenie stężenia cholesterolu frakcji HDL przy jednoczesnym obniżeniu stężenia frakcji LDL korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu oraz zmniejsza ryzyko wielu chorób w tym miażdżycy i zawału. Zawarta w jagodach rutyna, zeaksantyna oraz witamina C wpływają na stan oczu poprawiając elastyczność naczyń włosowatych i krwionośnych oraz ułatwiając adaptację i ostrość widzienia po zmroku. Rutyna w połączeniu z witaminą A wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. Nie tylko je wzmacniają, ale również spowalniają procesy starzenia się. Zawarte w jagodach związki poprawiają również odporność organizmu i działają przeciwzapalnie, antyseptycznie i przeciwirusowo.
Wysoka zawartość silnych przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, a także nowotworów.

Jak wykorzystać jagody kamczackie?

Krzaczki jagody kamczackiej są odporne na duże wahania temperatur i z powodzeniem można uprawiać je w Polsce. Z jednego krzaczka można zebrać nawet aż 6 kg jagód. Jagody kamczackie muszą być sadzone w parach, by mogły prawidłowo owocować. Jesteśmy jednym z największych eksporterów tych owoców na świecie. Słodkie jagody doskonale smakują bez żadnych dodatków, ale można przygotować z nich musy, dżemy, soki nalewki, wina, desery i wypieki. Świeże lub suszone owoce możesz dodać do owsianki, koktajlu, serków, jogurtów czy naleśników. W okresie przeziębień można przygotować ciepły napar z suszonych owoców lub herbatę z ich dodatkiem.