Słodki dżem o ciemnej barwie to doskonały dodatek do kanapek i deserów. Zawsze warto mieć przetwory w swojej spiżarni, by w chłodne, zimowe dni odrobinę osłodzić potrawy owocami lata.
Jagody kamczackie mają znacznie więcej cennych dla zdrowia składników niż borówki amerykańskie.
Opis przygotowania:
- Jagody dokładnie umyj i delikatnie osusz. Przełóż je do garnka razem z cukrem i wodą.
- Delikatnie mieszaj, aby nic nie przywarło do dna.
- Gdy całość zacznie gęstnieć dodaj pektynę i dokładnie wymieszaj.
- Gorący dżem przełóż do wyprażonych słoików, natychmiast zakręć i odstaw w spokojne miejsce, zakrętką do dołu. Słoiki powinny tak stać do momentu całkowitego wystudzenia.
TIP
- Nie wiesz, czy dżem jest gotowy? Zrób próbę talerza. Kroplę dżemu upuść na pochylony talerz. Jeśli spływa, dżem potrzebuje więcej czasu - jeśli się zatrzyma, dżem jest gotowy.
- Garnek do dżemu powinien mieć podwójne dno. Dzięki temu ciepło będzie się równomiernie rozchodziło i nic się nie przypali.
- Dżem można przygotować bez dodatku pektyny. Będzie on wymagał więcej cukru i dłuższego czasu prażenia.