Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dżem z borówek amerykańskich domowy

Opis wykonania

Prosty przepis, dzięki któremu będziesz cieszyć się smakiem borówek w środku zimy.

Borówki wsyp do garnka i rozgnieć je na papkę. Dodaj cukier, miód, sok z cytryny i sól. Gotuj aż papka zacznie wrzeć. Nie zmniejszając ognia gotuj przez 15-20 minut, ciągle mieszając. Dżem przelej do wygotowanych słoików i poczekaj aż ostygną. Słoiki dokładnie zakręć i włóż na kilkanaście minut do garnka z wrzącą wodą. Wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia.



Tipy:



Dżem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.



Jeśli przygotowujesz dżem od razu do spożycia, nie musisz wygotowywać słoików. Dżem przechowuj w lodówce.



Dżem z borówek  świetnie pasuje do świeżego chleba, naleśników i domowych wypieków.