Dżem z borówek amerykańskich domowy
4 porcje
20 min
Łatwe
Prosty przepis, dzięki któremu będziesz cieszyć się smakiem borówek w środku zimy.
Składniki
4 szklanka borówek amerykańskich,
2 szklanka cukru
1/2 szklanka miodu
soku z cytryny szklanka 1/4
1 szczypta soli
Dżem z borówek amerykańskich
Dżem z borówek amerykańskich
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Borówki wsyp do garnka i rozgnieć je na papkę. Dodaj cukier, miód, sok z cytryny i sól. Gotuj aż papka zacznie wrzeć. Nie zmniejszając ognia gotuj przez 15-20 minut, ciągle mieszając. Dżem przelej do wygotowanych słoików i poczekaj aż ostygną. Słoiki dokładnie zakręć i włóż na kilkanaście minut do garnka z wrzącą wodą. Wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia.
Tipy:
Dżem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Jeśli przygotowujesz dżem od razu do spożycia, nie musisz wygotowywać słoików. Dżem przechowuj w lodówce.
Dżem z borówek świetnie pasuje do świeżego chleba, naleśników i domowych wypieków.
Komentarze