Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dżem z borówek amerykańskich domowy

Dżem z borówek amerykańskich
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty przepis, dzięki któremu będziesz cieszyć się smakiem borówek w środku zimy.

Składniki

4 szklanka borówek amerykańskich,
2 szklanka cukru
1/2 szklanka miodu
soku z cytryny szklanka 1/4
1 szczypta soli

Opis wykonania

Borówki wsyp do garnka i rozgnieć je na papkę. Dodaj cukier, miód, sok z cytryny i sól. Gotuj aż papka zacznie wrzeć. Nie zmniejszając ognia gotuj przez 15-20 minut, ciągle mieszając. Dżem przelej do wygotowanych słoików i poczekaj aż ostygną. Słoiki dokładnie zakręć i włóż na kilkanaście minut do garnka z wrzącą wodą. Wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia.

Tipy:

Dżem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Jeśli przygotowujesz dżem od razu do spożycia, nie musisz wygotowywać słoików. Dżem przechowuj w lodówce.

Dżem z borówek  świetnie pasuje do świeżego chleba, naleśników i domowych wypieków. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Smakowite! Szczególnie jak zajada się zimą :)
bsylvia
Domowy dżem to inna jakość, bardzo polecam!
Ewusia1222
Lato zamknięte w słoiczku :)
Lalaxo
Bardzo smaczny.